Pawel Woynowski pisze: Daruj sobie tę taśmę to najzwyklejsza taśma techniczna tzw. lasotaśma. Prubowałem nia kleić folię i po nalaniu wody taśma wypłynęła po godzinie na powierzchnię.
Dzięki Pawle – z taśmy już zrezygnowałem definitywnie i z innych klei również.
Nie mogę jednak oprzeć się pokusie, aby opisać dość niespotykane i przyjemne dla kupującego (chcącego kupić klej) klienta.
Klej ARMAFLEX HT625 do kauczuku, polietylenu oferuje na Allegro sprzedawca posiadające nick – „Quaton”.
Muszę stwierdzić, że jest to sprzedawca z prawdziwego zdarzenia – czyli dbający nie tylko o swój zysk, ale również o dobro swojego klienta . Na moje pytanie – czy klej ten sklei folię PE w oczku wodnym otrzymałem taką odpowiedź. Myślę, że Quaton nie będzie miał mi za złe, że przytoczę jego słowa – ale ponieważ nie doszło do transakcji nie mogę Mu się odwdzięczyć pozytywną opinią – a taki sprzedawca na nią zasługuje!
Quaton pisze:
Rozmawiałem z przedstawicielem handlowym producenta ..... nie potrafił określić, czy ten klej "nada się" do sklejenia folii z oczka wodnego ......Czym prędzej zabrałem się do samodzielnego testowania. Niestety - wyniki są mierne. Klej po wyschnięciu konsystencją przypomina butapren (ciągliwa masa). I powiem szczerze, że swojej strony nie polecałbym go. Z pewnością nie spełni Pana oczekiwań.
.
W związku z niemożnością znalezienia jakiegokolwiek skutecznego kleju do PE, wykonałem łatanie dziurek w folii przy pomocy taśmy „Aluband’ , dużych podkładek z tworzywa oraz niklowanych śrub M6. Łatki z taśmy przykleiłem na dziurach po obydwu stronach folii, z obydwu stron dałem podkładki i wszystko mocna skręciłem.
Taśma Aluband jest stosowana do uszczelnień przy pokryciach dachowych, kominach czy oknach dachowych i jest samo przylepną masą „bitumiczną” na folii aluminiowej. Jak się okazało z powodzeniem również spełniła rolę izolacji w moim oczku wodnym.
A tak to wygląda:
Wreszcie mogę cieszyć się oczkiem pełnym wody.