Brighamia insignis (palma hawajska) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Kasia123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 mar 2008, o 11:13

Brighamia insignis (palma hawajska) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Nabyłam ostatnio w OBI świetną roślinkę - brighamię, zwaną też palmą hawajską, lub - z racji swojego wyglądu - sałatą na kiju. Zanim ją kupiłam próbowałam znaleźć w internecie jakieś informacje na jej temat, niestety niewiele znalazłam, oprócz tego, że jest to roślina pochodząca z Hawajów i zagrożona wyginięciem. Kupiłam ją jednak bo bardzo mi się podoba. Jednak cały czas żółkną jej kolejne dolne liście, i odpadają. Wprawdzie jej pień wygląd tak, jakby już dużo liści z niego odpadło (wszystkie te palmy tak mają), więc może to jest normalne zjawisko dla tej rośliny? Poza tym przydałaby mi się jakaś informacja, jak uprawiac tę palmę - jaką glebę lubi i jak częste podlewanie, jakie światło i wilgotność powietrza. Czy ktoś z Was spotkał się może z taką rośliną i może mi coś na jej temat napisać?
Awatar użytkownika
Arwenka
100p
100p
Od: 30 kwie 2008, o 21:02

Post »

nie wiem czy mogę podać link , ale tu jest sporo informacji o tej palmie http://www.cactaceae.fora.pl/forum-ogol ... a,154.html
Kasia123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 mar 2008, o 11:13

Post »

Dzięki serdeczne, aczkolwiek też trafiłam na to forum. Niby dowiedziałam się czegoś więcej, niż wiedziałam,

Brighamia - hawajska sałata na kiju.
Endemiczny hawajski rodzaj Brighamia A. Gray (Campanulaceae) zawsze był uważany za jeden z najciekawszych we florze Hawajów. Brighamia obejmuje dwa morfologicznie podobne do siebie gatunki: B. insignis A. Gray i B. rockii H. St. John, oba uważane obecnie za skrajnie zagrożone. Są to rosnące na przybrzeżnych skałach, wieloletnie rośliny sukulentyczne i caudiciformy. Gruba sukulentyczna łodyga z reguły się nie rozgałęzia, ma zgrubiałą podstawę i zwęża się ku szczytowi, na którym znajduje się liściasta rozeta. Rośliny osiągają z reguły 1-2.5 m wysokości, ale w przeszłości donoszono nawet o takich egzemplarzach, które osiągały 5 m. Ze względu na swój kształt, nazywane są potocznie "Palmą hawajską" lub "sałatą na kiju". W ostatnich badaniach hawajskich Campanulaceae, Lammers (1989, 1990) uznał te 2 gatunki za odrębne od siebe, na podstawie rozmiarów i kształtu kielicha, płatków, koloru kwiatu i struktury powierzchni nasion.
Rodzaj Brighamia wyróżnia się wśród Lobelioideae tym, ze ma sukulentyczny pęd i liście, wzniesione kwiaty z korolą w kształcie tacy, i kwiatostan wyrastający z aksili liścia (Lammers, 1989, 1990). Jest do dzisiaj zagadką, w jaki sposób te rośliny dotarły na Hawaje, ponieważ żadne z gatunków tam rosnących nie są z nimi spokrewnione. Kwiaty B. insignis są zółte, pachnące, o długości rurki 7-14 cm, wyrastają w grupach po 3-8 z jednej aksili liścia. Kwiaty B. rockii są białe.
Obecnie przyjmuje się, że istnieje kilka rozproszonych populacji tych roślin na wyspach Kaua'i (B. insignis) i Moloka'i (B. rockii). Ich liczebność tam waha się w granicach od 1 do 60 egzemplarzy, a wszystkich egzemplarzy w naturze jest poniżej 200 (!) (dane z roku 1998). Ostatnie doniesienia mówią, że B. insignis jest tylko 20 egzemplarzy, a B. rockii poniżej 100 - te, które przetrwały żyją na przybrzeżnych klifach, niedostępnych dla kóz. Zakłada się również, że z powodu niskiej zdolności reprodukcyjnej, te rozproszone, małe populacje, nie będą w stanie przetrwać bez pomocy człowieka - i rzeczywiście, pracownicy ogrodu botanicznego na Hawajach prowadzą już teraz sztuczne zapylanie roślin w naturze i zbiór nasion. Drastyczne zmniejszenie się w ostatnich latach liczebności populacji było spowodowane rozprzestrzenianiem się innych przywleczonych roślin i insektów, zjadaniem przez dzikie kozy oraz huraganami i osuwaniem się ziemi. Na szczęście można raczej łatwo nabyć w Europie te rośliny, ponieważ nie ma specjalnych trudności z ich rozmnażaniem w kulturze.
W uprawie nie są trudne. Ona gatunki rosnąna obszarach, gdzie opady nie przekraczaja 170mm rocznie, na odkrytych terenach, na przepuszczalnym podłożu. Temperatura w uprawie powinna być powyzej 20 st. C.

ale moja roślinka nadal żółknie i nikt nie potrafi "nam" pomóc.
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sie 2009, o 09:18

Palma Hawajska

Post »

Zamowilam niedawno palme hawajska. Strasznie mi sie spodobala bo nie spotkalam sie jeszcze z kwitnaca palma. (Nie mam wielkiej wiedzy na temat kwiatow)
W opisie bylo: raz w tygodniu podlewac (lub rzadziej) raz na rok nawozic. Wogole calkiem bezproblemowo opisana. Czy ma ktos z was doswiadczenie z ta palma? Dostane ja w pierwszej polowie wrzesnia. Juz nie moge sie doczekac... Wstawie oczywiscie fotke.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pewnie chodzi Ci o Jatropha podagrica. Jeśli tak, to roślina ta nie ma nic wspólnego z palmami (oprócz dziwnej zwyczajowej nazwy). Uprawa standardowa jak dla wszystkich kaudeksów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

wlasciwie originalna nazwa to : Brighamia insignis lub potocznie: salata na kiju (latwiej zapamietac) ale z wygladu calkiem podobna...
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Lepiej posługiwać się nazwami łacińskimi. Mi akurat określenia typu sałata na kiju nic nie mówią.
Roślina wymaga dużo słońca, ciepła i wilgotnego powietrza. Podłoże powinna mieć przepuszczalne. Raczej nie przechodzi okresu spoczynku zimowego, więc ten okres będzie dla niej najtrudniejszy. W okresie zimy trzeba zapewnić jej ciepło, maksymalnie dużo światła i nie można dopuścić do zaschnięcia korzeni. Ale znów nie można jej przelać, bo będzie gniła. Pewnie bez ogrzewanej szklarni trudna w uprawie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ojjj no to sobie kupilam roslinke :( cos czuje ze dlugo u mnie nie postoi :( pozyjemy zobaczymy, zrobie co moge
Awatar użytkownika
Gziku
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 cze 2009, o 19:23

Brighamia insignis)

Post »

Kupiłem tą roślinę 3-4 lata temu w wałbrzyskiej palmiarni. Nie mam pojęcia jak się nazywa, a co za tym idzie jak ją chodować. Już kilka razy spisywałem ją na straty, bo często gubi wszystkie liście. Raz nawet pół roku leżała w ciemnej piwnicy bez słońca po czym odbiła. Pamiętam że sprzedawca twierdził iż w naturze występuje tylko kilka egzemplarzy i rosną one na zboczach wulkanicznych. Oczywiście był to sprzedawca więc nie musiał mówić prawdy :wink:

Wrzucam kilka zdjęć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grzdyl

Post »

Jest to Brighamia insignis i rzeczywiście,w warunkach naturalnych na Hawajach,rośnie ich już niewiele.
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33

Brighamia insignis - palma hawajska

Post »

Komu zakwitła palma hawajska (Brighamia insignis)? Ja czekam drugi rok i nic...
Obrazek Obrazek
Joaquin
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Palma hawajska

Post »

Aż tak spektakularnych kwieciów to ona nie ma.
U mnie nie kwitła, ciesz się bo twoja w bardzo dobrej kondycji.
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p

Post »

Staram się aby wyglądała jak najlepiej :lol: potrzebna jej duża dawka słońca a do wiosny daleko, daleko... może jednak zakwitnie w tym roku? Trzymam kciuki i oby do gorącego lata.
Joaquin
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja kwitła co roku ,aż do zeszłego lata---pączki i całe "gałązki"z pączkami odpadały,okazało się,że przędziorki się w nich zagnieździły,popryskałam ale było już za późno.Mam nadzieję,że w tym roku zakwitnie juz bez problemu,bo m imo ,że kwiaty może nie są największej urody to jednak wygladają bardzo ciekawie.
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p

Post »

Przędziorki i ja miałem, trzy razy, prawdziwe bestie. Pomogły środki chemiczne i waciki ;:134
Joaquin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”