Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)
Postaw w stanowisku w pełni słonecznym i podlewanie od góry co 10-14 dni, ta roślina nie toleruje dużej ilości wody i od razu w tak dużej dawce jak ziemia nasiąknie poprzez wstawienie doniczki w wodę, ta druga to tylko kwestia czasu aż uszkodzą się jej korzenie i będziesz pisał o takich samych objawach, nie zmieniaj stanowiska roślinie niech rośnie najlepiej na południowym oknie.
Witam,
Pojawił się nowy problem. Tym razem z moim mniejszym pachypodium. Wygląda jakbym go trochę przesuszył
Trochę to dziwne bo podlewam co 14 dni tak samo jak i większego, ale może to za rzadko, a może za mało wody...
1. Czy powinienem doraźnie zwiększyć częstotliwoć podlewania?
2. Czy powinienem zwiększyćilość wody?
3. Czy dużemu też zwiększyć ilość wody?
Natomiast większemu pachypodium nadal wyrastją tylko czarne "zwęglone" listki. Ostatnio doszedłem do wniosku, że mu już od dłuższego czasu coś dolega ponieważ na czubku nie ma żadnych liści. Pierwsze, już bardzo duże pojawiaj się dopiero 10cm poniżej czubka...
Pojawił się nowy problem. Tym razem z moim mniejszym pachypodium. Wygląda jakbym go trochę przesuszył
Trochę to dziwne bo podlewam co 14 dni tak samo jak i większego, ale może to za rzadko, a może za mało wody...
1. Czy powinienem doraźnie zwiększyć częstotliwoć podlewania?
2. Czy powinienem zwiększyćilość wody?
3. Czy dużemu też zwiększyć ilość wody?
Natomiast większemu pachypodium nadal wyrastją tylko czarne "zwęglone" listki. Ostatnio doszedłem do wniosku, że mu już od dłuższego czasu coś dolega ponieważ na czubku nie ma żadnych liści. Pierwsze, już bardzo duże pojawiaj się dopiero 10cm poniżej czubka...
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja ze swoją eksperymentowałem. Jak podlewałem rzadko podobnie jak ty i spryskiwałem często to wypuszczały ładne zielone liście. A przestałem spryskiwać i tylko są czarne, zasuszone.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Na mniejszym jest widoczne niedożywienie a nie brak wody, co 14 dni jest wystarczająco jak podlewasz, teraz już na wielkie zmiany bym nie liczył, zauważysz je dopiero od wiosny jak zacznie się intensywna wegetacja roślin. Na obecną chwilę jedynie o nie dbaj odpowiednio podlewając, od wiosny zaczniemy prawidłową opiekę i zasilanie.
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie. Brak odpowiedniej ilości światła. Za niedługo sukulenty powinny przejść okres spoczynku. Przenosi się je do chłodnego pomieszczenia.
woda+ dwutlenek węgla =(światło) = cukier (pokarm) + tlen
woda+ dwutlenek węgla =(światło) = cukier (pokarm) + tlen
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Pachypodium - znów problemy
Ostatnio moje pachypodium miało się idealnie, odkąd je rzadziej podlewałam i posadziłam do ziemi dla kaktusów. Niestety od jakiegoś czasu obserwuje, że nowe dwa listki które wyrosły, stają się na końcówkach czarne i potem to tak idzie z czasem, aż do nasady liścia. Nie wiem, czy jest to normalny proces - dlatego wolę zapytać. Nie zmieniłam częstości podlewania - raz na 2 tyg. Dodatkowo dodałam keramzyt na ziemię celem lepszego wchłaniania wilgoci. Czemu te listki na końcówkach tak czarnieją? Jeden musiałam urwać, zatem i tak już pozostał jeden. Sama "bryła" palmy jest zielona i w porządku.