Prośba o identyfikację i rady w hodowli

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Paulina.Fox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2009, o 10:48

Prośba o identyfikację i rady w hodowli

Post »

Witam wszystkich!

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tych oto kwiatów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę również o jakieś rady dotyczące podlewania, nasłonecznienia, itp.
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Paulina

Przeniosłam wątek do sekcji roślin doniczkowych, bo ogrodowe to chyba nie są, prawda? N.
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwszy Guzmania, drugi Dracena fragrans, trzeci Skrzydłokwiat, czwarty palma Chamedora, Dracena marginata, Fikus benjamina, Pachira, co do ostatniego nie jestem pewien ale na moje oko Gardenia :wink:
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Paulina.Fox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki bardzo za pomoc.

Co do tej gardenii, to mam pytanie, bo trzymałam ją w domu i zaczęła mi więdnać. Co mam zrobić w takim wypadku, mam ją na podwórku trzymać, bo podobno to jest kwiatek podwórkowy?
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

z gardenią będziesz mieć problemy - trudny kwiatek
potrzebuje kwiaśnej ziemi (przesadź do torfu), podlewania miękką wodą (przegotowaną), warto ją nawozić nawozem do azalii no i podlewać roztworami zakwaszającymi glebę

gdy się tego nie przestrzega - więdnie

na fotum jest dużo wątków o gardenii - wpisz w wyszukiwarcde na forum i poczytaj - dużo się można dowiedzieć :)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aha - gardenia wymaga dużo słońca i nie lubi przeciągów !
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Paulina.Fox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki bardzo za informacje :)
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

Gardenia jest najtrudniejsza i najwrazliwsza z wszystkich kwiatków na twoich zdjęciach. Musisz posadzić ją do przepuszczalnej ziemi z torfem (ziemia do kwiatów doniczkowych + torf + piasek czysty lub perlit). Stawiasz ją w jasnym miejscu mieszkania- słonecznym, ale nie tam gdzie słońce bezpośrednio pada. Musisz ją codziennie zraszać, ale uważać żeby nie zamoczyć pąków kwiatowych (ja zasłaniam szybka w czasie pryskania wszystkie pączki). Musi mieć dośc wilgotno, ale nie bagienko, i najwazniejsze- woda wyłącznie przegotowana!!!!!
Co do reszty roślin to każdy ma swoje wymagania, musisz powpisywać po kolei w wyszukiwarke, bo trudno opisac wymagania dziesięciu kwiatów w jednym temacie. Ale generalnie wszystkie jak będziesz podlewać co 3 dni woda przegotowana lub filtrowaną, zraszać, trzymać w jasnym a nie nasłonecznionym miejscu i co jakiś czas nawieźć biohumusem to będzie dobrze :)
Awatar użytkownika
isia222
50p
50p
Od: 23 maja 2007, o 20:57

Post »

Witam, mam takiego kwiatka, kiedyś wyglądał ja ten na 3 zdjęciu w pierwszym poście, czyli już wiem że to skrzydłokwiat. Niestety coś mu się stało i już od 2 lat próbuję go ratować. W końcu szczepkę, która wyglądała na zdrową przesadziłam do nowej ziemi, przyjęła się i rośnie nawet ładnie, ale niestety ma to samo co roślina macierzysta. Nowy liść wygląda na zdrowy, ale po krótkim czasie zaczyna brązowić i zasychać od czubka. Tak to wygląda na starszych liściach. Co to za choroba? czy da się to zwalczyć i jeśli tak to czym? czy raczej nie ma szans na doratowanie tej rośliny? Prosze o Wasze opnie.
Obrazek Obrazek
Krysia
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

isia222 pisze:Co to za choroba? czy da się to zwalczyć i jeśli tak to czym? czy raczej nie ma szans na doratowanie tej rośliny? Prosze o Wasze opnie.
Zerknij sobie może do tych wątków: "Skrzydłokwiat zaczyna marnieć - co zrobić ?" i "Skrzydłokwiat. Usychają mu liście na końcówkach". Poza tym i w innych wątkach skrzydłokwiatowych pojawiały się porady nt. tej roślinki. :)
Awatar użytkownika
Paulina.Fox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Identyfikacja roslin ze zdjęcia

Post »

Witam!
Bardzo gorąco proszę o pomoc w identyfikacji poniższych roślin. Dostałam je od chłopaka, a nie zapytał w kwiaciarni co to za kwiatek, jak podlewać, czy lubi światło itp.
Z góry dziękuje za pomoc :)

http://imageshack.us/photo/my-images/21/img2644ov.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/846/img2646v.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/163/img2648k.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/191/img2650s.jpg/
"Życie jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz, co ci się trafi."
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Re: Identyfikacja roslin ze zdjęcia

Post »

To Eszeweria :wink:

Lubi miejsca słoneczne, a podlewamy ją gdy ziemia przeschnie. Przesadzać należy co roku , a starsze co 2-3 lata. Doniczki powinny być niskie ale szerokie, a ziemia jak do kaktusów i sukulentów. Nie jest wymagająca.
Awatar użytkownika
Paulina.Fox
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziekuje bardzo :D...
Tam na dole jest jeszcze inny kwiatek..może tez wiesz co to za roslinka?
"Życie jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz, co ci się trafi."
OLAmari
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2006, o 11:58

Post »

To drugie to fikus Beniamina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”