Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mączka kostna, bo o niej pisze Aaprillaa jest rzeczywiście bardzo dobrym nawozem organicznym nie tylko dla adenium ale do wszystkich prawie roślin. Można pytać o nią w sklepach ogrodniczych.
Sok z adenium jest silnie trujący o czym chyba wszyscy wiemy - więc dzieci nie mogą mieć absolutnie żadnego dostępu do roślin !

Na szybko zrobione zdjęcie moich roślinek: Obrazek Stoją w pełnym słońcu więc parę listków zwiędło ale ogólnie jest OK.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
aaprillaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 sie 2009, o 14:09

Post »

Wiem, ze sok, ktory wytwarza adenium jest trujacy dlatego tez adenium stoi w oknie w garderobie. To, ze corka sie do niego dostala bylo czystym przypadkiem i stalo sie podczas podlewania 17 dniowej roslinki, ktora przenioslam do kuchni. Przed zakupem adenium zasiegnelam rady specjalisty i powiedzial on, ze choc sok mlekowy wydzielany przez rosline jest wprawdzie sklasyfikowany jako trujacy to jeszcze nigdy nie zanotowano zatrucia ta roslina.

Na razie walcze z welnowcami. Roslina chyba tez bo nie chce zakwitnac. Naliczylam ok 60 pakow. :D 2 juz stracilam :(
To co wysylamy w swiat
powraca do nas...
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam po 9 dniach wylazły pierwsze róże pustyni :)

Oto one
Obrazek

Jak jest taka mała to nie mówie co przypomina hehe
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A u mnie wykiełkowało jedno nasionko z 5 wsadzonych do doniczek, po 10 dniach (mam nadzieję, że u reszty to tylko kwestia czasu) :D:
Obrazek
bura4
50p
50p
Od: 3 sty 2008, o 14:50

Post »

Właśnie otrzymałam paczkę nasion z Ebay'a i namoczyłam... mam 5 odmian, zobaczymy jak się będą sprawowały!! Ziemię którą im przygotowałam sporządziłam z ziemi do kaktusów, perlitu, wermikulitu i grubego piasku, w proporcjach około 1:1:1:1. Mam nadzieję, że będzie dobra...
Cattleyomaniaczka

Marta
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A moje adenia ogłosiły strajk i postanowiły, że rosnąć nie będą. Od miesiąc prawie stoją w miejscu. Zastanawiam się kiedy w doniczkach wyrosną miniaturowe flagi na znak protestu ;)
Pomijam już te, które przechodziły przesadzania, ale nawet trzy roślinki, które tylko raz wędrowały ze szklarenki do doniczki też strajkują. Właściwie to chyba trochę zgrubiały. Na pewno przybrały na objętości dwa przesadzone z ziemi kaktusowej. Ale w górę nie idą.
Awatar użytkownika
aaprillaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ja po stoczonej walce z welnowcami :evil: , ktore musialam pryskac 2 razy dostalam nagrode. Mimo iz adenium zostalo wyniszczone przez chemie, ktora zaaplikowalam do wyniszczenia robactwa to zakwitlo. :D Stracilo chyba polowe pakow ale sporo zostalo. Licze, ze jeszcze pare zakwitnie.
Obrazek Obrazek

A to pozostala dwojka moich malenstw

Obrazek Obrazek

Mam nadzieje, ze welnowce poszly precz na zawsze :x

Dziekuje Leśny Duchu za pomoc. :D Welnowce to byl strzal w dziesiatke :wink:
To co wysylamy w swiat
powraca do nas...
myszor81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sie 2009, o 18:42

Post »

Dopiero zaczynam swoja przygode z hodowla roslinek i krzewow wiec prosze o zmotywowanie mnie do dalszy dzialan
kupilem nasionka,zasadzilem i cos mi wyroslo :D ,ale teraz cos sie dzieje nie tak.każdy lisc ktory wyrosnie to po paru dniach mi zolknie i odpada :( Podejzewam ze jest zla ziemia (uniwersalna) ale nie wiem czy moge teraz przesadzic i do jakiej ziemi ,czy wymieszac z czyms,w jakich proporcjach...roslinka ma ok 3 miesiecy, wysokosc kaudexu 4 cm .Czy jest szansa na uratowanie mojej roslinki?

http://img188.imageshack.us/img188/1972/dsc03031i.jpg
http://img42.imageshack.us/img42/5643/dsc03032.jpg
http://img36.imageshack.us/img36/5125/dsc03033x.jpg
Awatar użytkownika
aaprillaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

myszor81 ja moja mala roslinke przesadzalam jak miala 15 dni. Smialo mozesz jej zmienic ziemie bo widac, ze ta jej nie jest odpowiednia albo ma za mokro.
To co wysylamy w swiat
powraca do nas...
myszor81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ok ale to jest ziemia uniwersalna do kwiatow doniczkowych moze trzeba z czym innym ja wymieszac.Tylko z czym i w jakich proporcjach?Za mokro raczej nie ma bo podlewalem wtedy kiedy ziemia przeschla
Awatar użytkownika
aaprillaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

myszor81 mozesz zmieszac torf z kora ( ja stosuje ta mieszanke do mojego duzego okazu) a te maluchy mam w mieszance ziemi do kaktusow, zwiru, piasku, perlitu i oczywiscie drenaz. Pamietaj ze adenium jest z rodziny kaktusow i potrzebuje ziemi o duzej przepuszczalnosci. Na wiosne jak będę przesadzac moje maluchy rowniez wsadze je do torfu i kory.
Mam nadzieje, ze Ci sie uda :D Trzymam kciuki :wink: i pozdrawiam
To co wysylamy w swiat
powraca do nas...
myszor81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czyli pozostaje mi udanie sie do sklepu ogrodniczego po zakup tego wszystkiego i do dziela.Teoria jest juz jasna,zobaczymy jak z praktyka.
Dziekuje i Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aaprillaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

myszor81 przejdz na P.W. tam napisalam Ci wiecej o adenium ;:27
To co wysylamy w swiat
powraca do nas...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”