Szpaki jak chronić owoce przed nimi,jak się ich pozbyć ?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nalewko, może i masz rację z tą kwestią nastawienia, może kiedy już tam zamieszkam (a mam zamiar przeprowadzić się tego lata), to je polubię.
Nie uważam siebie za wroga ptaków, bardzo lubię przyrodę, pochodzę ze wsi i na wieś wrócę.
Pewnie za parę lat przyzwyczaimy się ze szpakami do siebie wzajemnie i zawrzemy coś na kształt rozejmu :).
Ale niestety teraz nie pozwolę szpakom mieszkać pod moim dachem. To prawda, że ludzie są ekspansywnym gatunkiem i zajmują coraz to nowe tereny, ale jeśli mam wybierać między spokojem ptaków a całym dachem nad głową moją i moich dzieci, to dla mnie wybór jest oczywisty...

Co do dachu - dach nie może być super szczelny, bo to nie jest torba foliowa, która zakłada się na dom. Szczeliny muszą być, bo przez nie usuwa się nadmiar wilgoci. A że wchodzą tam szpaki, to już nie jest wina dekarzy...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Dziękuję, przyda się trochę wiadomości. Zwłaszcza, że znalazłam kilka takich podczas przekopywania kawałka ziemi pod ogródek. Przy okazji dorobiłam się okropnego bólu pleców po wytrząsaniu widłami ziemi z przekopanej trawy...
A szpaki właśnie wyprowadziły lęg z gniazda na świerku - gniazdo miałam na wysokości oczu :) . Zaczynam nabierać do nich szacunku.
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

eba pisze: Co do dachu - dach nie może być super szczelny, bo to nie jest torba foliowa, która zakłada się na dom. Szczeliny muszą być, bo przez nie usuwa się nadmiar wilgoci. A że wchodzą tam szpaki, to już nie jest wina dekarzy...
Chyba jadnak szpary były za duże, bo u mnie było podobnie, lecz gdy większe szczeliny zostały poprawione, a ptaki dostały budkę lęgową to chętnie tam zamieszkały i odwdzięczają się pięknym śpiewem w okresie godowym, wyjadając robale i nawet nie czynią większego spustoszenia w wiśniach, które rosną nieopodal :D
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
kubota74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2009, o 08:05

Post »

Na moim ogrodzie w centrum znajduje się słup wysokiego napięcia o wysokości ok. 30 m. Zawsze jesienią gdy szpaki najedzą się "chyćki" (tak na to mówią moi rodzice) siadają na słupie i się wypróżniają. Jest ich chmara. Na ogrodzie wszystko jest brudne (kominek, ławki, huśtawka, łóżko) Jak jestem w domu i widzę że siedzą to uderzam w nogę od słupa kamieniem i robi się ogromny hałas i odlatują. Ale jak mnie w domu nie mam to jest problem. Próbowałem puszczać odgłosy ptaków drapieżnych ale to za duża odległość. Nie wie co mam robić. Z góry dziękuje za pomoc.
x_P-42
---
Od: 27 maja 2009, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nikt jeszcze nie rozwiązał tego problemu.Sadownicy używają armatek, które systematycznie robią huk, ale to strasznie uciążliwe dla innych.
Jeśli coś żartem mogę doradzić, to zrobienie olbrzymiej rynny, przez którą to guano będzie spływać wprost do kompostownika :;230:
kubota74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Hahaha Spróbuje jeszcze z tym hukiem.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Trzaby jaki młotek i machinę, która by nim co godzinę waliła wydumać.
Tylko czy sąsiedzi Cię nie będą klęli? :D :wink:
kubota74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Powinni mi być wdzięczni bo na linach też siedzą a liny idą przez ich działki.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Witam.
Wiele osób podjęło walkę na tym forum ze szpakami.
Ja też i przegrałem . (rok w rok)
Ale o dziwo w tym roku nie ma :D (na razie? :;230 )
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Bo przyleciały do mnie, wszystkie ranki obsiadują na jabłonkach i dziubią po jabłkach, a ile przy tym robią szumu, ja musiałam się z ich obenością pogodzić.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
cx

Post »

Witam.
Szpaki niestety są dość inteligentne.U ciebie nie żerują tylko sobie odpoczywają,ciągłe ich nękanie,przeganianie powinno przynieść efekt.Jednak musiałbyś poświęcić na to czas i za każdym ich wylądowaniem ,przegnać je np hukiem.Przeganianie okazjonalne...nic nie da,możesz sobie odpuścić.

Hej.
kami22wsu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2010, o 09:12

ANTY-SZPAK co sądzicie??

Post »

Jak co roku w moim malutkim sadziku mam pełno tych cholernych szpaków:(juz niemam pojęcia jak je gonić:)POMOCY!!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”