Szpaki jak chronić owoce przed nimi,jak się ich pozbyć ?
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nalewko, może i masz rację z tą kwestią nastawienia, może kiedy już tam zamieszkam (a mam zamiar przeprowadzić się tego lata), to je polubię.
Nie uważam siebie za wroga ptaków, bardzo lubię przyrodę, pochodzę ze wsi i na wieś wrócę.
Pewnie za parę lat przyzwyczaimy się ze szpakami do siebie wzajemnie i zawrzemy coś na kształt rozejmu .
Ale niestety teraz nie pozwolę szpakom mieszkać pod moim dachem. To prawda, że ludzie są ekspansywnym gatunkiem i zajmują coraz to nowe tereny, ale jeśli mam wybierać między spokojem ptaków a całym dachem nad głową moją i moich dzieci, to dla mnie wybór jest oczywisty...
Co do dachu - dach nie może być super szczelny, bo to nie jest torba foliowa, która zakłada się na dom. Szczeliny muszą być, bo przez nie usuwa się nadmiar wilgoci. A że wchodzą tam szpaki, to już nie jest wina dekarzy...
Nie uważam siebie za wroga ptaków, bardzo lubię przyrodę, pochodzę ze wsi i na wieś wrócę.
Pewnie za parę lat przyzwyczaimy się ze szpakami do siebie wzajemnie i zawrzemy coś na kształt rozejmu .
Ale niestety teraz nie pozwolę szpakom mieszkać pod moim dachem. To prawda, że ludzie są ekspansywnym gatunkiem i zajmują coraz to nowe tereny, ale jeśli mam wybierać między spokojem ptaków a całym dachem nad głową moją i moich dzieci, to dla mnie wybór jest oczywisty...
Co do dachu - dach nie może być super szczelny, bo to nie jest torba foliowa, która zakłada się na dom. Szczeliny muszą być, bo przez nie usuwa się nadmiar wilgoci. A że wchodzą tam szpaki, to już nie jest wina dekarzy...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to poczytajcie tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21440
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21440
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Dziękuję, przyda się trochę wiadomości. Zwłaszcza, że znalazłam kilka takich podczas przekopywania kawałka ziemi pod ogródek. Przy okazji dorobiłam się okropnego bólu pleców po wytrząsaniu widłami ziemi z przekopanej trawy...
A szpaki właśnie wyprowadziły lęg z gniazda na świerku - gniazdo miałam na wysokości oczu . Zaczynam nabierać do nich szacunku.
A szpaki właśnie wyprowadziły lęg z gniazda na świerku - gniazdo miałam na wysokości oczu . Zaczynam nabierać do nich szacunku.
- piku
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 lip 2007, o 13:20
Chyba jadnak szpary były za duże, bo u mnie było podobnie, lecz gdy większe szczeliny zostały poprawione, a ptaki dostały budkę lęgową to chętnie tam zamieszkały i odwdzięczają się pięknym śpiewem w okresie godowym, wyjadając robale i nawet nie czynią większego spustoszenia w wiśniach, które rosną nieopodaleba pisze: Co do dachu - dach nie może być super szczelny, bo to nie jest torba foliowa, która zakłada się na dom. Szczeliny muszą być, bo przez nie usuwa się nadmiar wilgoci. A że wchodzą tam szpaki, to już nie jest wina dekarzy...
Na moim ogrodzie w centrum znajduje się słup wysokiego napięcia o wysokości ok. 30 m. Zawsze jesienią gdy szpaki najedzą się "chyćki" (tak na to mówią moi rodzice) siadają na słupie i się wypróżniają. Jest ich chmara. Na ogrodzie wszystko jest brudne (kominek, ławki, huśtawka, łóżko) Jak jestem w domu i widzę że siedzą to uderzam w nogę od słupa kamieniem i robi się ogromny hałas i odlatują. Ale jak mnie w domu nie mam to jest problem. Próbowałem puszczać odgłosy ptaków drapieżnych ale to za duża odległość. Nie wie co mam robić. Z góry dziękuje za pomoc.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ANTY-SZPAK co sądzicie??
Jak co roku w moim malutkim sadziku mam pełno tych cholernych szpaków:(juz niemam pojęcia jak je gonić:)POMOCY!!!!