Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.III (02.2009-05.2014)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co zrobic, gdy mija dracena "przestawila" sie? Znaczy zaczyna dopiero wypuszczac paki, a szczyt kwitnienia oprzypada na pazdziernik/listopad...?
Nie mam sumienia jej wtedy przycinac, ale nie mam tez na tyle widnego pomieszczenia, aby ja do wiosny przechowac...
Co robic?
Dodam, ze teraz idzie w lisci i ma malenkie zawiazki pakow...
Nie mam sumienia jej wtedy przycinac, ale nie mam tez na tyle widnego pomieszczenia, aby ja do wiosny przechowac...
Co robic?
Dodam, ze teraz idzie w lisci i ma malenkie zawiazki pakow...
Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą.
Albert Schweitzer
Albert Schweitzer
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Dzięki za pochlebstwa, każdy facet jest na nie łasy .
Moją daturę nawożę za radą Iwiki następująco:
Od momentu budzenia wczesną wiosną powoli Azofoską, zaczynając od minimalnych ilości, a w miarę wzrostu rośliny do garści nawozu dziennie. I tak do końca czerwca. Od lipca stosuję Planon K (kupuje się w kwiaciarniach a ostatnio dostałem w Castoramie za 6 zł paczuszka) i łyżeczkę na nieco ponad litr wody do każdego podlewania. Jak wyjeżdżam na kilka dni to uruchamiam automatyczne podlewanie a na wierzch doniczki wsypuję garść nawozu o nieco wydłużonym działaniu - takie granulki.
A doniczka wcale nie jest mała - ma w obwodzie górnym 60 cm. W dnie i bokach doniczki wywierciłem wiele otworów. Przez te otwory wychodzą korzonki, które z kolei za radą KaRo jesienią przycinam przesadzając do nowej donicy na zimę.
Ot i tyle.
Serdecznie,
Moją daturę nawożę za radą Iwiki następująco:
Od momentu budzenia wczesną wiosną powoli Azofoską, zaczynając od minimalnych ilości, a w miarę wzrostu rośliny do garści nawozu dziennie. I tak do końca czerwca. Od lipca stosuję Planon K (kupuje się w kwiaciarniach a ostatnio dostałem w Castoramie za 6 zł paczuszka) i łyżeczkę na nieco ponad litr wody do każdego podlewania. Jak wyjeżdżam na kilka dni to uruchamiam automatyczne podlewanie a na wierzch doniczki wsypuję garść nawozu o nieco wydłużonym działaniu - takie granulki.
A doniczka wcale nie jest mała - ma w obwodzie górnym 60 cm. W dnie i bokach doniczki wywierciłem wiele otworów. Przez te otwory wychodzą korzonki, które z kolei za radą KaRo jesienią przycinam przesadzając do nowej donicy na zimę.
Ot i tyle.
Serdecznie,
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Kontakt:
No przyznam się że troche zaniedbałam moje kochane daturki ( brak czasu)
DOUBLE APRICOT
PINCK PERFEKTION
DOUBLE APRICOT
PINCK PERFEKTION
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Witam. Jestem swieza posiadaczka datury i nie wiem szczerze mowiac nic o przycinaniu datur. Jest to mloda roslinka( kupiona w tym roku), jeszcze nigdy nie kwitla chociaz teraz wypuscila jeden pak Chcialabym zrobic z niej drzewko. Nie wiem jak ja przyciac i czy to wogole jest konieczne? Chcialabym aby miala tylko jeden, dlugi "pien". Prosze o pomoc.
Oto zdjecia:
Oto zdjecia:
To co wysylamy w swiat
powraca do nas...
powraca do nas...
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Kontakt:
aaprillaa wszystkie liście i odrosty oberwij poniżej literki Y czyli wszystko co jest pod pączkiem. Nie przycinaj jej na jesień, szybciej zakwitnie w przyszły roku
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika