Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Konieczne jest wycięcie całej gałęzi,aż do zdrowej tkanki.Ranę po cięciu posmarować preparatem Funaben T z dodatkiem Miedzianu 50 WP.Usunięty konar spalić.
Pozostałą część korony opryskać preparatem Topsin M 500 SC.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
vanderben
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2007, o 16:33

czereśnia

Post »

i jeszcze jedno, u podstawy tej galęzi zauważyłem kilka "wycieków soków" przypominających żywicę, po zaschnięciu tworzą takie zasklepione "galarety", czy więc to może jest rak? i tak naprawdę to to jest objawem choroby, a "zwisanie" i obumieranie liści jest wtórne?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
vanderben
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2007, o 16:33

czereśnia

Post »

ok, poczytałem, ale dalej niestety mam pytania: podsumowując: na pniu mojej 5-cio letniej czeresni było ok. 10-ciu sporych "gumowych" narośli, a szczególnie u podstawy jednej z dóch głównych gałęzi drzewa. W tym samy czasie na tejże gałęzi zaczęły "wiotczej/zwisać" liście, czyli obumierać (na liściach poza tym nie ma żadnych objawów chorobowych). A więc wariant 1: mam wyczyścić do zdrowej tkanki "zagumione" miejsca i posmarować funabenem. Wariant 2: wariant 1 + wyciąć ile się da gałęzi których liście wiotczeją. Wariant 3: Wyciąć całą gałąż (jedną z dwóch stanwoiących drzewo), i zasmarować obcięcie (gumowych miejsc już nie będzie bo zostaną obcięte razem z gałęzią - znajdują się one niestety u samej nasady gałęzi).

Czy moje informacje wskazują na raka, a liście wiedną od niego, czy też zwiotczenie jest objawem jakiegoś grzyba, a rak (gumowe miejsca) jest swoją drogą.

P.S. Żal mi obcinać pół drzewa, a jednoczęsnie strach stracić całe,
pawel kurasinski
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2007, o 22:44

Post »

Robaka można sie pozbyć ale może to trwac nawet do 5 lat.W sadach stosuje sie nawet do 7 oprysków w sezonie zgodnie z kalendarzem.Robaki są w ziemi na głebokości około 5cm.Jeżeli ktoś chce mieć czereśnie bez robaków ale i nie pryskane to tylko najwcześniejsze odmiany te z pierwszych 2 tygodni.
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Post »

Oprócz chemii, na robaki w czereśniach podobno skuteczne są kury, takie zwykłe kokoszki znoszące jajka. Ponieważ larwy nasionicy trześniówki zimują w ziemi pod drzewem, to kury grzebiąc wydziobią wszystko co tam znajdą. Kiedyś na działkach czy w obejściach przy domu ludzie hodowali kury i było mniej lub wcale robaków w czereśniach. Takie zdanie usłyszałam od kogoś starszego ale sama nie wypróbowałam tego - nie mam kur a czereśnie mam dwie bardzo wczesne.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym wybrał wariant 3. Ale na razie można spróbować wariant 2 z tym, ze nie "...wyciąć ile się da gałęzi których liście wiotczeją..." a wszystkie. A co myślą inni?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę to samo co napisałem w pierwszym poście.Dla jasności,wariant 3.Jeśli nadal będziesz zwlekał konieczny będzie wariant 4 :poziome cięcie nad powierzchnią ziemi.

"Najbardziej szkodliwe jest porażenie konarów i pni,ponieważ powoduje zamarcie dużej części korony a następnie całego drzewa" -Choroby roślin sadowniczych PWRiL
Zalaca się w sadach czereśniowych i wiśniowych pięciokrotny oprysk Miedzianem 50.Przed nabrzmiewaniem pąków,tuż przed kwitnieniem,w czasie kwitnienia,bezpośrednio po zbiorze owoców i w okresie opadania liści.W sadach gdzie występuje rak bakteryjny nie należy dosadzać nowych drzew.

Podobnie jak Ty czereśnię, chciałem ocalić wiśnię,szkoda mi było każdej gałązki.Skończyło się wariantem 4 :cry:
Oprysk Topsinem zaproponowałem ze względu na zagrożenie osłabionego drzewa chorobami grzybowymi.
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam kury na działce :-) Jesienią moja babcia wypuszcza je na ogród, żeby sobie podziobały resztki zieleniny. Przy okazji poryją trochę w ziemi i zjedzą trochę robaków. Niestety mimo to, nasionnica trześniówka atakuje moją czereśnię corocznie.
borysj5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 lip 2007, o 11:22

Żółknąca czereśnia - nie ma na forum ! ! !

Post »

Witam.
Może na forum ktoś zna rozwiazanie tej zagadki ?
Na forum nie znalazłem podobnych zdjęc czy opisu objawów takich jak u mnie.
Nie wiem co to za choroba i nikt z moich znajomych tez nie, jeden ze starszych ludzi mówieł że może to być nadmiar wody.
Prosze o pomoc szkoda tego drzewka - ono w tym roku nie ma w ogóle przyrostu
Pzdv

Obrazek
Shot with u30D,S410D,u410D at 2007-07-30

Obrazek
Shot with u30D,S410D,u410D at 2007-07-30

Obrazek
Shot with u30D,S410D,u410D at 2007-07-30ORATION]u30D,S410D,u410D[/URL] at 2007-07-30
borysj5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 lip 2007, o 11:22

Post »

Naprawde nikt nie wie co to za choróbsko ??
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja się z takimi objawami spotykam pierwszy raz. Kto pomoże?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żółknięcie liści rozpoczyna się około miesiąca po kwitnieniu.Zaczyna się na brzegach i postępuje ku środkowi liścia.Pożółkłe liście opadają.
Choroba wirusowa - żółtaczka wiśni, występuje także na czereśniach i śliwach.
Tylko tyle pamiętam z opisu tej choroby :oops: ,proszę to traktować bardziej jako trop niż diagnozę.
Podobne objawy mogą wystąpić przy skrajnym niedoborze mikroelementów np. manganu.
ogrody,kompozycje roślin
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”