Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Beti123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lip 2008, o 20:35

Post »

Witam serdecznie

mam pytanie odnośnie mojej datury. Mam ja u siebie pierwszy rok i nie wiem za bardzo jak się nią opiekowac, posadziłam ją na wiosnę do dużej donniczki, urosło z niej naprawdę piekne drzewko, duże , ładnie zielone. Cały czas chodziłam i wyglądałam kwiatów aż w końcu zobaczyłam : był jeden kwiat, piękny , duży i ślicznie pachnący w kolorze łososiowym.
Niestety szybko przekwitł , gdzieś około tygodnia temu. Na daturze nie ma więcej kwiatów , czy myslicie że jeszcze zakwitnie? co moze być przyczyną tego ze wyrósł tylko jeden kwiat?

pozdrawiam Beata
moniaB
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 cze 2008, o 03:33

Post »

Są!!!!. No właściwie to dopiero będą kwiaty, sztuk trzy naliczyłam(nie zabrało mi to dużo czasu :lol: ). na razie to takie centymetrowe pączusie, jak rozwiną się całkiem to wstawię fotki( bladego pojęcia nie mam jakiego koloru będzie kwiat). Raczku teraz pytanie do Ciebie- nawozić więcej czy nic nie zmieniać. Podlewam dwa razy dziennie i co drugi, trzeci dzień daję nawóz do datur. Nareszcie będą kwiatuchy :lol: .
Jakie to szczęście móc Kochać i być Kochanym.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Datura-przesadzanie

Post »

Mi właśnie przekwitł 1 pąk datury :( ale są już kolejne 2. Jestem pod urokiem kwiatu- ślicznie pachnie. Mam jednak pytanie dotyczące przesadzenia datury. Słyszałam że im większa doniczka tym lepiej czy mogę to zrobić dopiero w okresie zimowym tj w momencie przeniesia datury do ciemnego pomieszczenia na odpoczynek zimowy?? czy może dopiero na wiosnę??
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Agnieszko ja bym poczekała do wiosny z przesadzaniem datury do większej donicy.
Datura potrzebuje większej donicy jak rośnie,teraz już kwitnie,więc lepiej jej nie ruszać.
Ja preferuje sadzenie datur do gruntu,myślę,że mniej jest wtedy z nimi roboty i datura lepiej rośnie.

Monia,gdy pojawiają się kwiaty można wprowadzić dodatkowo Planton K,
który wpływa na lepsze wybarwienie kwiatów.Można wtedy dawać trochę mniej odżywki do datur
a dodawać dodatkowo pół dawki Plantonu K.Ja nie dostalam tego preparatu i nie dodaje i też jest dobrze.
Nie wiem,czy wiesz,że kwiaty datur najpierw mają biały kolor,potem te o innych kolorach stopniowo wybarwiają się.

Beatko twoja datura jest młoda,więc może mieć mniej kwiatów niż kilkuletnie datury.
Nie martw się,jest jeszcze prawie dwa tygodnie sierpnia i cały wrzesień,na pewno pojawi się więcej kwiatów.

@lina ja odkryłam swoją pasję ogrodową trzy lata temu,czyli na pewno po 40-stce!! ;:113
Wtedy to zaczęłam tworzyć swój ogród.O innych kolorach datur też dowiedziałam się dopiero dwa lata temu.
Ja na razie mogę ci obiecać badylki różowej datury.Wiesz,ja ostatniej zimy poniosłam klęskę w zimowaniu datur,
ocalała mi tylko jedna,miała być łososiowa a jest jakaś różowa,może to ja tak ją widzę?
Dostałam od forumowiczek cztery o niewiadomych kolorach,jak będą inne kolory to też ci dorzucę badylki.
Myślę,że będę obcinać datury w październiku,więc wtedy ci podeśle.Poproszę adresik na PW.
@lina a może założysz swój wątek ogrodowy?

Małarybko niestety pojedyncze kwiaty datur kwitną krótko,ale ciągle rozkwitają nowe. :D
Myślę,że swojej daturze podetnij jesienią tylko końcówki powyżej drugiego rozwidlenia i będzie dobrze.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Aniu ja mam też 3 daturki które zakupiłam w tym roku.Posadziłam je do doniczek i u 1 pojawił się już ładny pąk , myślę że zakwitnie.Mam pytanie czy na zimę poobcinać liście za liśćmi asymetrycznymi i resztę przechować w donicy w murowanej altance a po zimie na nowo polewać i się sama zazieleni?Czy też musimy ją jakoś okrywać?.Pytam bo w zeszłym roku tak zrobiłam ale sterczał po zimie tylko suchy badyl i nic się nie zazieleniło
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela ja pierwszy raz w zeszłym roku obcinałam datury za tym liściem asymetrycznym,ale myślę,że jednak pozostanę w tym roku za obcinaniem za drugim rozwidleniem.Te najwyżej położone gałązki,te najbliżej liścia asymetrycznego u mnie po prostu zgniły,ponieważ nie były jeszcze zdrewniałe.
Ja w tym roku też zasuszyłam datury,zapomniałam o ich podlewaniu.Ja przechowuje swoje datury w ciemnej piwnicy,w temp.ok.8-10 stopni.Może wiesz jaka temperatura jest zimą w twojej altance?
Czy swoją zeszłoroczną podlewałaś chociaż raz?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Elżunia 1187
200p
200p

Post »

Aniu podlewałam ze 3 lub 3 razy a temp była koło 3 stopni . Jednak były dosyć duże mrozy większe niż w poprzednich latach ,bo dalie też mi przemarzły.Ale teraz spróbuję tak obciąć jak mi radzisz bo właśnie te końcówki były do niczego
Elżunia 1187
200p
200p

Post »

A oto moje daturki ale zdjęcia były robione jakiś czas temu.Jak zrobię nowe to wstawię Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ja też mogę zapisać się na jakiś badylek datury??
moniaB
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To jeżeli można to też wpiszę się nalistę badylków :oops: . Jak zakwitnie moje kwiecie i zdradzi swój kolorek to również mogę się podzielić jeżeli będą chetni :lol: . Fajnie byłoby mieć inny kolorek. Rosną ojjjjj.. rosną moje kwiatuchy!
Elżunia 1187
200p
200p

Post »

Agnieszko i Monia nie ma sprawy jak zakwitną i pokażą soje barwy to mogę się podzielić .Kupiłam je na ryneczku i miały być zółta ,biała i łososiowa no ale dopiero się okaże czy to prawda
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

toi super w takim razie oczekuje na informację :)
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu,ale zieloniutkie są twoje daturki,moje niestety dostają już żółtych liści.

aage,moniab ja na razie mam dwie różowe i białą,też czekam,może zakwitną także inne mniejsze,zdobyte w tym roku.
Badylki będą do wysyłki chyba w październiku,wtedy się odezwę i dogadamy kolory.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje bardzo będę czekać na informację w sprawie badylków.
moniaB
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziewczyny takie pytanie do Was, czy zasilacie jeszcze darurę. Pytam bo powiedziano mi że jeszcze trzeba dokąd kwiaty nie otworzą się, czy to nie za długo. To jak to jest z tym nawożeniem :cry: . Moje strąki mają średnio po 10cm. jak duży musi być żeby pokazał kwiat( banalne pytania ale to pierwsza datura jaką mam). I na badylki zapisuję się obiema rękami i dziękuję za chęć podzielenia się. Pozdrawiam Monika.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”