dominikams pisze:No to jak mam odróżnić te dwie odmiany?...
Oczywiście najlepiej poczekać na owoce - wtedy nie będzie żadnych wątpliwości - ale skoro chcesz już teraz spróbować - czemu nie?
Popatrz uważnie na liście obu odmian... najlepiej zerwij po 5-6 listków z całymi ogonkami. 'Cacanska Lepotica' ma liście większe od 'Amersa', eliptyczne (takie rozszerzone u góry) o matowej powierzchni i ciemnozielone. Natomiast 'Amers' ma liście odwrotnie jajowate, mniejsze od 'Cacanskiej', błyszczące, o jaśniejszym odcieniu zieleni. Teraz wierzchołek (czyli czubek liścia). U 'Amersa' jest ostry, u 'C. Lepotici' bardziej pod kątem prostym. I na koniec ogonek liściowy - 'Amers' ma krótki ogonek, 'Cacanska Lepotica' - średnio długi.
dominikams pisze:Co do moich preferencji - ...tak, żeby nie owocowały jednocześnie. Owoce zdecydowanie do konsumpcji (priorytet
), ale pewnie też do wypieków (żadnych tam śliwek w occie nie będę robiła
). Smak - hmmm.... słodka, ale nie mdła, aromatyczna, chyba wolałabym soczystą, chociaz nie taką jak Ulena - może taka średnio- soczysta by mi najbardziej odpowiadała 8)...
Przypuszczam, że z wczesnych odmian śliw odpowiadałby Ci 'Herman', ze średniowczesnych - 'Węgierka Dąbrowicka'. Z późnych może 'Hanita'
dominikams pisze:A ty próbowałeś wszystkie te odmiany?
Taka już moja codzienna praca i hobby jednocześnie
Pozdrawiam serdecznie