Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
Czy ktoś mi może powiedzieć co to są: żywe kamienie ( Lithops Sp )?
Podłoże
zakupiłam sobie właśnie nasiona żywych kamieni zamierzam je wysiać na wiosnę, mniej więcjej wiem jak o nie dbać, moje pytanie dotyczy podłoża (wiem wymagają specjalnie przygotowanego), zastanawiam się czy można kupić gdzieś gotowe podłoże dla tej rodziny sukulentów??
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nasiona litpsów wysiewa się na powierzchnię bez przykrywania ich podłożem, najlepiej wysiewać je w sterylny piasek. Doniczkę z wysianymi nasionami najlepiej przykryć szybą lub wstawić do dużego słoja i ustawić w jasnym i ciepłym miejscu - wschody są już po 10-14 dniach.
Najlepsza do uprawy tych roślin jest mieszanka ziemi do kaktusów i grubego piasku, perlitu, drobnego żwirku czy drobnego keramzytu w stosunku 1:1, można zrobić też mieszankę wcześniej wymienionych kruszyw. Na dno pojemnika nalezy dać drenaż (2-3 cm).
pozdrawiam Paweł
Najlepsza do uprawy tych roślin jest mieszanka ziemi do kaktusów i grubego piasku, perlitu, drobnego żwirku czy drobnego keramzytu w stosunku 1:1, można zrobić też mieszankę wcześniej wymienionych kruszyw. Na dno pojemnika nalezy dać drenaż (2-3 cm).
pozdrawiam Paweł
ok dziękuję za instrukcje, czyli mniemam z eraczej nei dostane gotowej mieszanki podłoża... żwirek to kupię w zoologicznym a piasek gruboziarnisty to chyba już w jakimś hipermarkecie ?? bo w żadnej kwiaciarni w której się pytałam nie posiadają...
a co do wywiewu nasion ja spotkałam się z "przepisem" iż doniczkę z wysianymi nasionkami należy przykryć folią spożywczą i gdy nasionka wykiełkują stopniowo wietrzyć a następnie zupełnie zdjąć folię całkowicie... co jets skuteczniejsze ??
Ponad to spotkałam się z dwiema skrajnymi opinimi jedna z nich twierdzi iż nasionka trzeba wysiać i dopiero po wykiełkowaniu i dostatecznym rozwinięciu przesadzić do miejasca docelowego... a z drugiej strony czytałam iż nasionka można wsadzić od razu w miejsce gdzie będą rosnąć....która opcja jets bardziej korzystna dla roślinki??
a co do wywiewu nasion ja spotkałam się z "przepisem" iż doniczkę z wysianymi nasionkami należy przykryć folią spożywczą i gdy nasionka wykiełkują stopniowo wietrzyć a następnie zupełnie zdjąć folię całkowicie... co jets skuteczniejsze ??
Ponad to spotkałam się z dwiema skrajnymi opinimi jedna z nich twierdzi iż nasionka trzeba wysiać i dopiero po wykiełkowaniu i dostatecznym rozwinięciu przesadzić do miejasca docelowego... a z drugiej strony czytałam iż nasionka można wsadzić od razu w miejsce gdzie będą rosnąć....która opcja jets bardziej korzystna dla roślinki??
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Piasek i drobny żwirek to sprawy budowlane - taki dla kota w sklepie zoologicznym może zawierać środki chemiczne.boxia pisze:ok dziękuję za instrukcje, czyli mniemam z eraczej nei dostane gotowej mieszanki podłoża... żwirek to kupię w zoologicznym a piasek gruboziarnisty to chyba już w jakimś hipermarkecie ?? bo w żadnej kwiaciarni w której się pytałam nie posiadają...
Ja wszelkie wysiewy lub młode rośliny w trakcie ukorzeniania trzymam w pustym akwarum przykrytym z wierzchu szybą. Lepiej jest wysiewać nasiona do jednej doniczki a potem przepikować po kilku miesiacach - oszczędnośc miejsca.
pozdrawiam Paweł
i jeszcze jedno pytanie; bo najpierw planowałam wysiać roślinki na wiosnę i szukając informacji na ten temat spotkałam się z informacją, że wysiew jest całoroczny... myśłę że dla bezpieczeństwa i tak zasieję je na wiosnę.... ale czy jets możłiwość że rośłinki wysiane zimą będą zdrowo rosły bez zaburzoneg cyklu wegetacji??
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Można siać w dowolnej porze roku. Tylko, że zawsze trzeba zapewnić odpowiednie warunki (temperatura ok. 25st.C i odpowiednia ilość świata). Na wiosnę takie warunki panują na dobrze nasłonecznionym parapecie. Natomiast zimą wysiewy trzeba doświetlać i ogrzewać, by roślinki mogły się prawidłowo rozwijać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Żywe kamienie
Witam
Żywe kamienie widziałam ten sukulent wpadł mi w oko jest taki hm inny, ciekawy a szczególnie jak zakwitnie, mam zamiar go kupić jak tylko go spotkam.
Pozdrawiam
Żywe kamienie widziałam ten sukulent wpadł mi w oko jest taki hm inny, ciekawy a szczególnie jak zakwitnie, mam zamiar go kupić jak tylko go spotkam.
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Jak pielęgnować żywe kamienie ?
Witam.
Dostałem kiedyś sukulenta tzw. "żywe kamienie" były trzy roślinki w doniczce.
Trochę podlewałem jeden zgnił, przestałem podlewać, drugi zgnił, została jedna
roślinka i chyba też się zmarnuje. Musi nie mam ręki do sukulentów.
Zapraszam do obejrzenia moich ruchomych fotek.
Pozdrawiam, Krzysztof.
Pozdrawiam, Krzysztof.
Witaj Krzysiu ,z twojego opisu wnioskuję iż po prostu je przelałeś i dlatego zgniły ,one tak jak kaktusy nie lubią wody ,gdzieś czytałam że nawet rok nie podlewany miał się całkiem nieźle ,zimują w temperaturze od 5 do 10 stopniKaeR pisze:Witam.
Pozdrawiam, Krzysztof.
(to dość trudne w uprawie roślinki )