Pielęgnowanie traw ozdobnych
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pewności nie mam ale może to być dmuszek - Lagurus ovatus.
Jednorocznych traw nie kolekcjonuję, nie widujemy się na co dzień
Jednorocznych traw nie kolekcjonuję, nie widujemy się na co dzień
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Dziękuję za identyfikację. Ten kłos,który jest w całości ma ok 4 cm długości i jest bardzo ładny.
To nieważne,że jest jednoroczną trawą.Powoli dojrzewam,aby posadzić na działce także trawy wieloletnie,ale po przygodzie z trawą żubrówką muszę poszukać takich, które się nie "rozłażą ".
Żubrówkę podobnie jak i miętę jeszcze po latach gdzieś znajduję.
To nieważne,że jest jednoroczną trawą.Powoli dojrzewam,aby posadzić na działce także trawy wieloletnie,ale po przygodzie z trawą żubrówką muszę poszukać takich, które się nie "rozłażą ".
Żubrówkę podobnie jak i miętę jeszcze po latach gdzieś znajduję.
Kaju dobrze że Ty jesteś dociekliwa, kiedyś też spotkałam taka trawkę na swojej drodze...I teraz wiem co to za jedna.Kaja pisze:W zeszłym roku byłam w Belgii. Miasta belgijskie toną w kwiatach.Skrzynki i pojemniki stoją i wiszą dosłownie wszędzie.
A teraz do rzeczy.W skrzynkach zawieszonych na balustradzie wzdłuż deptaka były posadzone petunie na przemian z bardzo dekoracyjnymi trawami. Skubnęłam sobie dwa kłosy z nasionami. Kiedy je wysiać. Myślę,że są to trawy jednoroczne.
Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
Pomysł żeby wetknąć ją w skrzynkę balkonowa - genialny!!! uwielbiam takie urozmaicone kompozycje.
dziś już zaopatrzyłam się w nasionka i czekam na wiosnę, no chyba dla eksperymentu wysieję ją już dziś
Panie Mariuszu, czy ta trawka w naszym klimacie sama się rozsiewa?
Pozdrawiam serdecznie Ania
- Mariusz_S
- Kontakt:
Uczciwie napiszę - nie wiem. Kolekcjonujemy trawy wieloletnie, jednoroczne kupujemy od czasu do czasu jak napotkamy piękny okaz (impuls chwili), stoją sobie w pojemnikach do zimy a potem do kosza. Poszukam w literaturze i cos napiszę, chyba, że ktoś mnie uprzedzi
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Co robić z trawami kępiastymi ?
Proszę o info, czy takie trawy jak kostrzewy, turzyce itp należy przycinać, czy lepiej je zostawić samopas. A jak przycinać to na jaką wysokość?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
A na wiosnę przycinasz do ziemi czy zostawiasz trochę a jak tak to na jaką wysokość?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Trawy bylinowe, które usychają na zimę można wyciąć do samej ziemii, tzn. usunąć wszystkie suche źdźbła. I tak nowe wychodzą od korzeni.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Miskant chiński
Kiedy i jak wysoko powinno się obcinać miskanta chińskiego??
- Mariusz_S
- Kontakt:
Re:
Możesz sadzić nawet w grudniu - za wyjątkiem traw "o podwyższonym ryzyku" , np. pampasówki.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Re: Trawy ozdobne - moje eksperymenty
Ja też kupiłam w obi i już zdąrzyłam posadzić dwie odmiany. Mam tylko pytanie odnoście ścinania suchych traw m.in, turzyca włosista i Pennisetum. Czy obcinamy je na wiosnę?? Aha i czy okrywać trawy na zimę?? I jeszcze odnoście podłoża. Chciałam wyłożyć je agrowłókniną i przysypać czymś aby nie przerastały chwasty. Tylko czym przykryć co efektowniej będzie wyglądać?? żwir?? kora??