Wg mojej ściągi nazywa się Polowiec szachownica, nazwa łacińska taka sama, czyli się zgadza.Amlos pisze: Melanargia galathea : (nie wiem jaka jest polska nazwa, i czy w ogóle jest )
Paź królowej.... i inne owady. Cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziś mam "zdobycz" wyjątkową. W ogrodach praktycznie nie do sfotografowania. Miałem szansę gdyż u mnie są dęby i brzozy, których sokiem się odżywia. Jest to rusałka żałobnik, nazywany również "pięknością z Camberwell". Duży, piękny.
Zdjęcia nie są najlepszej jakości, bo robiłem je ze znacznej odległości przy dużym powiększeniu. Motyl nie siada na kwiatach i jest nadzwyczaj płochliwy. Pierwsze zdjęcie wykonałem z odległościokoło 15 metrów. Po zbliżeniu sie o kilka metrów odleciał, by powrócić dopiero za dwie godziny. W drugim przypadku podkradłem się trochę bliżej.
Oto wynik polowania:
Zdjęcia nie są najlepszej jakości, bo robiłem je ze znacznej odległości przy dużym powiększeniu. Motyl nie siada na kwiatach i jest nadzwyczaj płochliwy. Pierwsze zdjęcie wykonałem z odległościokoło 15 metrów. Po zbliżeniu sie o kilka metrów odleciał, by powrócić dopiero za dwie godziny. W drugim przypadku podkradłem się trochę bliżej.
Oto wynik polowania:
Mietek.
-