Jeżyna ma się całkiem nieźle, już jesienią zaczęła wypuszczać nowe przyrosty, zimę przeżyła. Pionierska roślina

Mam taką jeżynę od kilku lat i obcinam ją zaraz po owocowaniu ,a nowe pędy rozpinam na pergoli. Co roku pięknie owocuje. Jeżyna potrzebuje kwaśnej gleby, więc jesienią i wiosną nalezy podsypać kwaśny torf. Pozdrawiam i życzę udanych zbiorów.Jurek_stok pisze:Kochani! Kto ma chęć i może niech pomoże. Pomożecie!!!
Moja jeżyna bezkolcowa bardzo ładnie obrodziła. Mam 4 pędy długie, na których są pędy krótkie a na nich owoce. Mam też 3 nowe pędy długie, które nie owocują bo będą owocowały w przyszłym roku. Cykl owocowania na pędach dwuletni. Tyle wiem. A teraz schody! Czytam o wycinaniu pędów, które owocowały. To też już wiem. Ale nie wiem, bo nie mogę nigdzie się doczytać, a może źle czytam, które pędy należy wyciąć te długie 2-3 metrowe, w całości z tymi krótkimi, które na nich rosły i owocowały czy też tylko te krótkie, które miały owoce. Proszę o oświecenie mnie w tej sprawie, bo tylko patrzeć jak rozpoczną się zbiory owoców, a potem Co....?