Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
zaneta, nr.6 cokolwiek by to nie było,jest bardzo mocno wyciągnięty z powodu braku światła.Wydaje mi się również,że rośnie w zbyt żyznym podłożu.
xzc, 1.wygląda mi bardziej na Cleistocactus strausii, 3.Euphorbia ferox lub enopla.O tym która z nich można się będzie dowiedzieć najszybciej w przyszłym roku.E.enopla jest cieńsza od ferox.
xzc, 1.wygląda mi bardziej na Cleistocactus strausii, 3.Euphorbia ferox lub enopla.O tym która z nich można się będzie dowiedzieć najszybciej w przyszłym roku.E.enopla jest cieńsza od ferox.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
5. To nie jest Brasiliopuntia brasileinsis. To jakaś forma monstrualna opuncji do tego rosnąca w zbyt ciemnym miejscu i dlatego się zniekształca i wyciąga.
6. To wyciągnięty z braku światła Chamaecereus silvestrii
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dzięki Grzdyl, ale to raczej nie to.
Ten mój wynalazek ma kolce krótsze i w mniejszej ilości. Najbardziej odstajace kolce mają czerwone końcówki i nieco wystaja poza futerko. Największy ma 23 żebra, a najmniejszy 17. Może okaże sie co to jak kiedyś zakwitnie.
A co do Euphorbii to wygląda raczej na grubaska I czemu w przyszłym?
Ten mój wynalazek ma kolce krótsze i w mniejszej ilości. Najbardziej odstajace kolce mają czerwone końcówki i nieco wystaja poza futerko. Największy ma 23 żebra, a najmniejszy 17. Może okaże sie co to jak kiedyś zakwitnie.
A co do Euphorbii to wygląda raczej na grubaska I czemu w przyszłym?
Kaktusiarski żółtodziób
Kaktusy kolumnowe są w młodym wieku b.trudne do dokładnej identyfikacji.Muszę Cię również rozczarować,jeżeli chcesz czekać na jego kwiat.Musisz się uzbroić w cierpliwość,gdyż wszystkie kolumnowe w warunkach naturalnych kwitną po wielu latach a w warunkach domowych ich kwitnienie jest dużą rzadkością.
Jeśli zaś chodzi o Euphorbię, to dlatego musisz poczekać aż podrośnie,gdyż oba te gatunki jako młode rośliny wyglądają identycznie.Dopiero w miarę wzrostu,ferox bardziej poszerza swą średnicę niż enopla.To,że teraz jest z niego grubasek świadczy jedyne o tym,że jest napompowany przez producenta.Jest to bardzo często stosowana praktyka u masowych dostawców.
Jeśli zaś chodzi o Euphorbię, to dlatego musisz poczekać aż podrośnie,gdyż oba te gatunki jako młode rośliny wyglądają identycznie.Dopiero w miarę wzrostu,ferox bardziej poszerza swą średnicę niż enopla.To,że teraz jest z niego grubasek świadczy jedyne o tym,że jest napompowany przez producenta.Jest to bardzo często stosowana praktyka u masowych dostawców.
Pozdrawiam,Władek.
Jaki to gatunek?
Przypuszczam , że jest to jakaś odmiana wilczomleczu/mlecza całe lato spędza na dworze i dobrze mu to służy
http://img2.imageshack.us/img2/5296/jakitogatunek.jpg
pozdrawiam
ola [/img]
http://img2.imageshack.us/img2/5296/jakitogatunek.jpg
pozdrawiam
ola [/img]
ola
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
3 jakiś Starzec
14 żywe kamienie
6 Opuntia microdasys ?jest taka wygięta - chyba brakuje światła(mam to samo)
1 aloes
9 mammilaria
7 Cereus peruvianus?
10 Mammillaria longimamma?
(niech specjaliści podają dokładne nazwy)
14 żywe kamienie
6 Opuntia microdasys ?jest taka wygięta - chyba brakuje światła(mam to samo)
1 aloes
9 mammilaria
7 Cereus peruvianus?
10 Mammillaria longimamma?
(niech specjaliści podają dokładne nazwy)
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu