Woda do podlewania roślin:skład,jakość ,zmiękczanie ,pH itd.
Woda do podlewania roślin:skład,jakość ,zmiękczanie ,pH itd.
Witam wszystkich, nie wiem czy jest to dobre miejsce na ten temat ale zaryzykuje.
Chodzi o to że u siebie w domu mam strasznie twardą wodę. Mam bardzo duzo roslin więc nie sposób gotowac tyle litrów wody do podlewania.
Chciałam się dowiedziec czy istnieja jakies srodki do zmiękczania wody i gdzie je mozna kupic ???
Pozdrawiam Agnieszka
Chodzi o to że u siebie w domu mam strasznie twardą wodę. Mam bardzo duzo roslin więc nie sposób gotowac tyle litrów wody do podlewania.
Chciałam się dowiedziec czy istnieja jakies srodki do zmiękczania wody i gdzie je mozna kupic ???
Pozdrawiam Agnieszka
Znam takie sposoby poprawienia jakości wody:
1. Zamontowanie pod kranem filtra uzdatniającego (np. filtr RO) [rozwiązanie prawdopodobnie najdroższe],
2. Przepuszczanie wody przez filtry typu Britta,
3. Kupowanie wody destylowanej (i np. mieszanie jej z kranówą),
4. Kupno węgla aktywowanego i zrobienie filtra na własną rękę (np. w obciętej butelce po wodzie mineralnej),
5. Łapanie deszczówki, łapanie śniegu [rozwiązanie prawdopodobnie najtańsze].
Osobiście stosuję łapanie i destylowaną dla moich storczyków i innych wrażliwców typu gardenia.
Pozdrawiam,
1. Zamontowanie pod kranem filtra uzdatniającego (np. filtr RO) [rozwiązanie prawdopodobnie najdroższe],
2. Przepuszczanie wody przez filtry typu Britta,
3. Kupowanie wody destylowanej (i np. mieszanie jej z kranówą),
4. Kupno węgla aktywowanego i zrobienie filtra na własną rękę (np. w obciętej butelce po wodzie mineralnej),
5. Łapanie deszczówki, łapanie śniegu [rozwiązanie prawdopodobnie najtańsze].
Osobiście stosuję łapanie i destylowaną dla moich storczyków i innych wrażliwców typu gardenia.
Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmmm... Gotowanie wody nie pozbawia jej kamienia... Ona nadal będzie twarda. Wiem, bo wlewam psu do miski przegotowaną wodę, ale i tak co tydzień muszę mu tę miseczkę oczyszczać z kamienia, który zbiera się wzdłuż krawędzi.
A woda destylowana - jeśli będzie zmieszana z nawozem, to... wszystko jest OK Ale - UWAGA - nie wszystkie roślinki to akceptują. Storczyki ponoć tak, co potwierdza Myszka.
Doradzałabym "łapanie" deszczówki
A woda destylowana - jeśli będzie zmieszana z nawozem, to... wszystko jest OK Ale - UWAGA - nie wszystkie roślinki to akceptują. Storczyki ponoć tak, co potwierdza Myszka.
Doradzałabym "łapanie" deszczówki
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lis 2007, o 23:14
- Kontakt:
Gotowanie wody przez kilka(naście) minut likwiduje praktycznie do zera twardość węglanową. Dowodem na to jest kamień który zostaje w czajniku. Za to gotowanie nie ma wpływu na twardość niewęglanową. Czyli ogólna twardość wody zmniejsza się podczas gotowania ale trzeba pamiętać o dokładnym przykryciu i nie gotowaniu za długo. Jak za dużo wody wyparuje to twardość może wzrosnąć zamiast zmaleć ;-)
Zamiast gotowania polecam filtr RO który całkowicie likwiduje twardość wody. Przy stosowaniu deszczówki/ wody destylowanej/ z filtra RO trzeba uzupełniać minerały dla roślin które tego potrzebują (odpowiednie nawożenie).
Zamiast gotowania polecam filtr RO który całkowicie likwiduje twardość wody. Przy stosowaniu deszczówki/ wody destylowanej/ z filtra RO trzeba uzupełniać minerały dla roślin które tego potrzebują (odpowiednie nawożenie).
to tez sredni pomysl woda moze miec dosc male pH i zawierac metale ciezkie jak np chmura przeszla nad miastem potem opadla na twoja dzialkekari pisze: Doradzałabym "łapanie" deszczówki
ja bym przez filtry przepuszczal lub staral sie tez kamien zniszczyc lagodnym kwasem ( kwasek cytrynowy ) + po calym zabiegu neutralizacji wody sprawdzenie pH. Twardosc glownie pochodzi od weglanow np CaCO3 MgCO3 jak każdy wie latwo sie rozpada tworzac inne produkty przy dzialaniu kwasem
opisywalem tu sytuacje kwiatkow domowych bo te w ogrodku to musza byc poddawane dzialaniu deszczowki - nie ma wyjsca a domowe to filtracje polecam
Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
KaRo
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj nie każdy, nie każdy Ja nie wiem, ale od czego są forumowicze, którzy nam to podpowiedządoznanie pisze:Twardosc glownie pochodzi od weglanow np CaCO3 MgCO3 jak każdy wie latwo się rozpada tworzac inne produkty przy dzialaniu kwasem
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lis 2007, o 23:14
- Kontakt:
Twardość węglanowa pochodzi od wodorowęglanów (magnezowy i wapniowy). Podczas kilkuminutowego gotowania praktycznie wszystkie rozpuszczalne wodorowęglany przechodzą w nierozpuszczalne węglany. Jest to tzw. kamień który osadza się na ściankach. Sole występujące w wodzie w innej postaci tworzą twardość niewęglanową, na która gotowanie nie ma żadnego wpływu.
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Woda twarda ,zmiękczanie
Jak można zmienić pH wody
zmniejszyć jej pH z 6.85 na 5.5
zmniejszyć jej pH z 6.85 na 5.5
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jakiej wody?
W studni, z wodociągu czy w konewce?
Obniżyć pH możesz poprzez dodanie jakiegoś kwasu. Cytrynowego, octowego, fosforowego czy siarkowego. Co chcesz uzyskać?
Bo np. w oczku możesz obniżyć pH zatapiając worek z kwaśnym torfem.
Sprecyzuj trochę pytanie
W studni, z wodociągu czy w konewce?
Obniżyć pH możesz poprzez dodanie jakiegoś kwasu. Cytrynowego, octowego, fosforowego czy siarkowego. Co chcesz uzyskać?
Bo np. w oczku możesz obniżyć pH zatapiając worek z kwaśnym torfem.
Sprecyzuj trochę pytanie
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz