Woda do podlewania roślin:skład,jakość ,zmiękczanie ,pH itd.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No dobra , skoro nie możesz obliczyć , zróbmy to tutaj , może ktoś jeszcze skorzysta . Napisz ile masz HCO3 w wodzie , bo nie pamiętam czy podawałeś to na priva . Drugi niezbędny element do obliczeń to rodzaj i procentowość kwasu jaki chcesz użyć do zakwaszania .
Woda do podlewania warzyw powinna mieć pH 5,5 - 6,5 , ponieważ w tym zakresie pH jest najlepsza przyswajalnośc składników , oraz nie zapycha się układ nawadniający , jeśli takowy jest używany . Ponieważ Demeter ma uprawę na słomie , odczyn pożywki powinien mieć na pocżątku pH 5,5 , bo słoma jest zasadowa . Jeśli w czasie uprawy pH słomy spadnie na tyle , że płyn Helliga barwi się na czerwono , odczyn pożywki należy podnieść do 6,5 .
Pozdrawiam , kozula .
Woda do podlewania warzyw powinna mieć pH 5,5 - 6,5 , ponieważ w tym zakresie pH jest najlepsza przyswajalnośc składników , oraz nie zapycha się układ nawadniający , jeśli takowy jest używany . Ponieważ Demeter ma uprawę na słomie , odczyn pożywki powinien mieć na pocżątku pH 5,5 , bo słoma jest zasadowa . Jeśli w czasie uprawy pH słomy spadnie na tyle , że płyn Helliga barwi się na czerwono , odczyn pożywki należy podnieść do 6,5 .
Pozdrawiam , kozula .
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
W sklepach z odczynnikami można kupić kwas fosforowy w litrowych butelkach. Koszt ponad 30 zł.
Najprościej będzie dolewać kwasu do wody i sprawdzać, czy pH jest już odpowienie. Kupując kwas od razu zaopatrz się w papierki wskaźnikowe.
Najprościej będzie dolewać kwasu do wody i sprawdzać, czy pH jest już odpowienie. Kupując kwas od razu zaopatrz się w papierki wskaźnikowe.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A wcześniej, zamiast napastować naszych ekspertów na pw (o poradę dla jednego forumowicza!!! a co z resztą forumowiczów też zainteresowanych tematem? forum wszak jest dla wszystkich!!!), poczytaj watek w sam raz dla ciebie:
- Czym zakwasić wodę do podlewania?
- Czym zakwasić wodę do podlewania?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Skoro nie ma zawartości węglanów w badaniu , nie ma innego wyjścia , tylko postępowanie według instrukcjii zawartej w powyższym poście .bishop pisze:W sklepach z odczynnikami można kupić kwas fosforowy w litrowych butelkach. Koszt ponad 30 zł.
Swoją drogą do czego było robione badanie , bo do podlewania zawartość HCO3 , to oprócz pH i zasolenia podstawowy wynik . Znając zawartość HCO3 w 1l wody , można obliczyć potrzebną ilość kwasu do neutralizacji na podstawie wzoru lub gotowych tabel .
Do zakwaszania wody do podlewania warzyw używa się kwasu ortofosforowego i azotowego , które kupuje się w sklepach i hurtowniach zaopatrujących ogrodnictwo towarowe . Niedawno kupowałam kwas azotowy w cenie 61 zł za 30 l ( plus zwrotny kanister ) . W małych opakowaniach kwasy są drogie . Jeśli uprawiane są pomidory , wtedy do zakwaszania używa się kwas fosforowy w ilości maksymalnie 1 ml /10 l wody , ponieważ przy wyższych dawkach wprowadzana jest zbyt duża ilość fosforu . Jeżeli ta ilość nie wystarcza , do dalszego zakwaszania używa się kwasu azotowego . Przy uprawie ogórków na słomie wystarczy sam kwas azotowy .
Orientacyjnie , żeby z grubsza było wiadomo o jakie ilości kwasu na tysiąc litrów wody chodzi , może to być np.100 - 500 ml , rzecz jasna w zależności od pH wody , ilości węglanów , procentowości użytego kwasu i docelowego odczynu . Do tego celu na pewno nie starczą małe opakowania kwasów .
Podrawiam , kozula .
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Woda do podlewania - jak obniżyć pH?
Witam!
zrobiłem badanie na zawartość hco3-wynik to 5,98
pH wody to 6,85
zasolenie Nacl 0,32
czy ktoś mógłby mi obliczyć ile potrzeba kwasu azotowego aby było dobre pH dla ogórka?
zrobiłem badanie na zawartość hco3-wynik to 5,98
pH wody to 6,85
zasolenie Nacl 0,32
czy ktoś mógłby mi obliczyć ile potrzeba kwasu azotowego aby było dobre pH dla ogórka?
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Woda twarda ,zmiękczanie
Moje doniczki po ok 10 dniach podlewania roślin są oblepione tym 'białym paskudztwem' Czy znacie jakiś sposób na zmiękczenie tej wody? Deszczówki nie ma bo u mnie wieczna susza a z odstaną wodą też problem bo nie posiadam takiego pojemnika
Re: Twarda woda
jeśli pH wody jest zbliżone do 7 to wystarczy filtr dzbankowy typu Britta, Anna czy podobny - wkłady najtaniej kupić w Makro C&C - pod znakiem ARO - 1 szt. wychodzi po 8 zł. Jeśli natomiast woda ma pH powyżej 7,5 to można poprawić jej odczyn lekkim zakwaszeniem - nawet kwaskiem cytrynowym.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
No to trzeba będzie 'zbadać' wodę?! a więc inwestycja w pH-mierz . A tak żeby już coś zadziałać to ile tego kwasku na 10 litrów? Filtr to raczej nie wchodzi w grę chyba że do herbaty, bo te donice to podwórzowe
E tam... zaraz pH metr - wystarczy coś takiego jak tester pH-w-tabletkach albo takiego jak paski-wskaznikowe-pH.
A kwasku trzeba dodać tyle, zeby po dokładnym wymieszaniu i odczekaniu kilku minut woda miała pH 6,5-7. Wersja tańsza od kwasku cytrynowego (jednak wymagająca nieco ostrożności) to kwas fosforowy 30% kupiony w sklepie z farbami jako Odrdzewiacz do stali i żelaza np. "Fosol"
(pamiętaj chemiku młody - lej zasze kwas do wody ). Do zmiękczania wody można też użyć filtru z wkładem zmiękczającym
Zanim jednak zainwestujesz w coś droższego sprawdź czy to nie wina ziemi w donicach. Skąd ta ziemia pochodzi? "Ziemie ogrodnicze" kupowane w hipermarketach to często takie g... zasolone czym się da, że nawet trudno to ziemią nazwać.
A kwasku trzeba dodać tyle, zeby po dokładnym wymieszaniu i odczekaniu kilku minut woda miała pH 6,5-7. Wersja tańsza od kwasku cytrynowego (jednak wymagająca nieco ostrożności) to kwas fosforowy 30% kupiony w sklepie z farbami jako Odrdzewiacz do stali i żelaza np. "Fosol"
(pamiętaj chemiku młody - lej zasze kwas do wody ). Do zmiękczania wody można też użyć filtru z wkładem zmiękczającym
Zanim jednak zainwestujesz w coś droższego sprawdź czy to nie wina ziemi w donicach. Skąd ta ziemia pochodzi? "Ziemie ogrodnicze" kupowane w hipermarketach to często takie g... zasolone czym się da, że nawet trudno to ziemią nazwać.
- MonikaCiech
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 cze 2011, o 09:17
Zmiękczanie wody szyszkami olchy-pytanie
Przeczytałam ( m.in. na tym forum), że wodę do podlewania dobrze zmiękczają szyszki olchy. Tak się składa, że posiadam takowe, ale nie wiem jak ich użyć Tzn. jaką ilość na 5l wody. Może ktoś wie?-przynajmniej w przybliżeniu, czy ma to być np 5 szyszek, 15, czy 50?
]Mój zielony świat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44869
Re: Zmiękczanie wody szyszkami olchy-pytanie
Z tego co mi wiadomo - szyszki olchy zakwaszają wodę. To niezupełnie to samo co jej zmiękczanie.
Twardą wodę można nieznacznie zmiękczyć poprzez gotowanie jej i odstawienie na kilka godzin. Co do szyszek, to zależy jaki rezultat chce się uzyskać - w akwarystyce do lekkiego zakwaszenia stosuje sie ok. 4 szyszeczek na 100 l wody, gdyż większa ilość powoduje znaczne zabarwienie.
Ja zmiękczam wodę porzez zagotowanie i odstawienie na kilka godzin a w przypadku "kwasolubów', co któreś podlewanie dodaję do wody 2 krople cytryny na litr wody.
Twardą wodę można nieznacznie zmiękczyć poprzez gotowanie jej i odstawienie na kilka godzin. Co do szyszek, to zależy jaki rezultat chce się uzyskać - w akwarystyce do lekkiego zakwaszenia stosuje sie ok. 4 szyszeczek na 100 l wody, gdyż większa ilość powoduje znaczne zabarwienie.
Ja zmiękczam wodę porzez zagotowanie i odstawienie na kilka godzin a w przypadku "kwasolubów', co któreś podlewanie dodaję do wody 2 krople cytryny na litr wody.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Re: Woda twarda,zmiękczanie
Witam, wykopałem studnię głębinową do podlewania borówki amerykańskiej, nie robiłem żadnych badań, wiem że na pewno trzeba będzie ją zakwasić ale czy coś więcej ?