Zwartnica,Hippeastrum cz.2
ja nigdy z ziemi nie wyjmowałam - od września - sierpnia stoją nie podlewane do stycznia,w tej ziemi co rosły, zimą często rozsadzam cebule i wtedy zaczynam podlewać - nie wiem czy to dobrze ale kwitną zawsze
w tym roku tylko jakieś zawirowania - 6 cebul wypuściło pąki i aktualnie 1 kwitnie, reszta rośnie jak szalona - w tym 2 pąki roślin wyhodowanych z nasionek, wreszcie po 6 latach bodajże
w tym roku tylko jakieś zawirowania - 6 cebul wypuściło pąki i aktualnie 1 kwitnie, reszta rośnie jak szalona - w tym 2 pąki roślin wyhodowanych z nasionek, wreszcie po 6 latach bodajże
Ja też przymierzam się do debiutanckiego "zimowania" / spoczynku cebul i o ile ten fragment z zaprzestaniem podlewania z końcem sierpnia jest dla mnie całkowicie zrozumiały to mam dodatkowe pytanie: co zrobić jeśli w towarzystwie "dużej" cebuli - kwitnącej wcześniej w tym roku - pojawił się liść sugerujący, że w ziemi pojawiła się nowa, mała cebulka? Z tego co czytałem wcześniej w tym wątku takich zupełnie młodych cebulek się nie zimuje. Czy to znaczy, że z chwilą zaprzestania podlewania cebuli macierzystej tę młodą odsadzić do nowej doniczki?
--
LeHardi
--
LeHardi
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
A ja miałam zamiar wysuszyć swoje bulwy i zauważyłam że jeden zrobił mi ładną niespodziankę bo wypuścił pąka.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- fibius
- 200p
- Od: 19 lut 2008, o 00:37
- Kontakt:
wiesz o co chodzi? :P chodzi o to by cebulka szybciej urosła do rozmiarów kwitnącej, tylko tyle. W naturalnych warunkach i rosliny macierzyste i młode zimują tak samo. Bo jak w naturze wyobrażasz sobie by roslina macierzysta spoczywała a młode rosły w czasie suszy? W przyrodzie cebulka się nie oddziela i nie ucieka tam gdzie jest wilgotna gleba Jeśli chcesz by cebulka szybciej urosła to ją oddziel i hoduj bez okresu spoczynku ale nie jest to obowiązkoweLeHardi pisze: Z tego co czytałem wcześniej w tym wątku takich zupełnie młodych cebulek się nie zimuje. Czy to znaczy, że z chwilą zaprzestania podlewania cebuli macierzystej tę młodą odsadzić do nowej doniczki?
--
LeHardi
Nieoczekiwane kwitnienie
graszka2211,
mnie spotkało to samo, nieoczekiwane kwitnienie. Już po kwitnieniu, myślę ,że znowu trzeba hodować cebulę. Dobrze myślę??
mnie spotkało to samo, nieoczekiwane kwitnienie. Już po kwitnieniu, myślę ,że znowu trzeba hodować cebulę. Dobrze myślę??
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Mój amarylis którego chciałam zasuszyć wygląda tak
.
Zdjęcie robiłam dzisiaj.Nie ma wiele kwiatów bo tylko jeden ale wcześniej nie zakwitł w ogóle.
.
Zdjęcie robiłam dzisiaj.Nie ma wiele kwiatów bo tylko jeden ale wcześniej nie zakwitł w ogóle.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.