Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja nigdy z ziemi nie wyjmowałam - od września - sierpnia stoją nie podlewane do stycznia,w tej ziemi co rosły, zimą często rozsadzam cebule i wtedy zaczynam podlewać - nie wiem czy to dobrze ale kwitną zawsze :wink:

w tym roku tylko jakieś zawirowania - 6 cebul wypuściło pąki i aktualnie 1 kwitnie, reszta rośnie jak szalona - w tym 2 pąki roślin wyhodowanych z nasionek, wreszcie po 6 latach bodajże :roll:
LeHardi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 maja 2009, o 22:26

Post »

Ja też przymierzam się do debiutanckiego "zimowania" / spoczynku cebul i o ile ten fragment z zaprzestaniem podlewania z końcem sierpnia jest dla mnie całkowicie zrozumiały :) to mam dodatkowe pytanie: co zrobić jeśli w towarzystwie "dużej" cebuli - kwitnącej wcześniej w tym roku - pojawił się liść sugerujący, że w ziemi pojawiła się nowa, mała cebulka? Z tego co czytałem wcześniej w tym wątku takich zupełnie młodych cebulek się nie zimuje. Czy to znaczy, że z chwilą zaprzestania podlewania cebuli macierzystej tę młodą odsadzić do nowej doniczki?
--
LeHardi
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po wyjęciu z doniczki cebuli macierzystej do podsuszenia wtedy oddziel cebulkę przybyszową i posadź osobno w ziemię. :wink:
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy nadszedł już czas na zasuszanie cebuli?
Roślina kwitła pod koniec zimy, na dzień dzisiejszy ma dziewięć dorodnych intensywnie zielonych liści i kolejny rośnie. Bardzo proszę o poradę.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Ja zaprzestałam podlewanie jakieś 3 tygodnie temu.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

A ja miałam zamiar wysuszyć swoje bulwy i zauważyłam że jeden zrobił mi ładną niespodziankę bo wypuścił pąka.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Kochani,ja od jakiegoś czasu poluję na amarylisy.Czy miałby ktoś do oddania(!!) w dobre ręce parę cebulek amarylisa/ów? Byłabym ogromnie wdzięczna.
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Kontakt:

Post »

LeHardi pisze: Z tego co czytałem wcześniej w tym wątku takich zupełnie młodych cebulek się nie zimuje. Czy to znaczy, że z chwilą zaprzestania podlewania cebuli macierzystej tę młodą odsadzić do nowej doniczki?
--
LeHardi
wiesz o co chodzi? :P chodzi o to by cebulka szybciej urosła do rozmiarów kwitnącej, tylko tyle. W naturalnych warunkach i rosliny macierzyste i młode zimują tak samo. Bo jak w naturze wyobrażasz sobie by roslina macierzysta spoczywała a młode rosły w czasie suszy? W przyrodzie cebulka się nie oddziela i nie ucieka tam gdzie jest wilgotna gleba :lol: Jeśli chcesz by cebulka szybciej urosła to ją oddziel i hoduj bez okresu spoczynku ale nie jest to obowiązkowe
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Nieoczekiwane kwitnienie

Post »

graszka2211,
mnie spotkało to samo, nieoczekiwane kwitnienie. Już po kwitnieniu, myślę ,że znowu trzeba hodować cebulę. Dobrze myślę??
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kinga Domańska źle myślisz, odczekaj miesiąc bez podlewania, zetnij liście podsusz cebulę i na zimowanie. :wink:
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Pokazały sie już w sprzedaży cebule hipeastrów. Dla zainteresowanych z Rzeszowa- kiosk na Balcerowicza... :wink: :D

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16

Post »

Nela w jakiej cenie jest tam amarylis??
Moje roślinki-Kinia
Poszukuje różne gatunki fikusów
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Mój amarylis którego chciałam zasuszyć wygląda tak
Obrazek.
Zdjęcie robiłam dzisiaj.Nie ma wiele kwiatów bo tylko jeden ale wcześniej nie zakwitł w ogóle.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”