Kowal bezskrzydły, kowal dwuplamek (Pyrrhocoris apterus)

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale przeciez one są pożyteczne... :shock:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj, oj :cry: Tak to właśnie bywa, kiedy przyrody nie znamy do końca... po co zwalczać organizmy, które nie są szkodliwe, a jedynie - w niektóre lata jak ten - przeszkadza nam ich zwiększona liczebność? Szkoda, naprawdę...
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 16:54

Post »

Pożyteczne to i może one są ,ale jak mi po murze wchodziły do domu. To dostałem zniesmaczenia.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Znalazłam to:

pluskwiaki

i jeszcze tu
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

To prawda Łukasz - nie są zbyt przyjemne... ale mają jedną zaletę w odróżnieniu od większości pluskwiaków - nie wydzielają specyficznej woni... :D
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Jaga W
50p
50p
Od: 8 wrz 2008, o 12:21

Czarno-czerwony lokator

Post »

Witam
Zauważyłam czerwono czarnego "robaczka" na moim hibiscusie (notabene śliczny). Nawet dwa. Siedzą głównie na pączku. I to stale od kilku dni. Myślę, że to jakiś szkodnik, ale może ten "robaczek" po prostu zjada szkodniki, których ja nie widzę....
Czy mógłby mi ktoś pomóc? Poniżej wklejam zdjęcie. Nie jest wyraźne, bo on wybitnie nie lubi być fotografowany...
Pozdrawiam
Jaga W
Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Jaga W
50p
50p
Od: 8 wrz 2008, o 12:21

Post »

Dzięki Krzysiu!!!
To rzeczywiście ON!
Z tego co się już doczytałam nie jest szkodnikiem, więc nie będę robić żadnych kroków w kierunku jego eksmisji. Na razie jest tylko parka. Oby nie zrobiła sie z tego cała kolonia....
No i mam nadzieję, że nie zjedzą mi hibiscusa.....
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Jaga
Awatar użytkownika
Silja
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 kwie 2013, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kowal bezskrzydły - znacie jakieś sposoby na pozbycie się go

Post »

Witajcie
To mój pierwszy post na forum. Mam nadzieję, że wątek umieszczam w dobrym temacie.
Mam do Was jako do ludzi posiadających ogromną wiedzę pytanie (jako osoba dopiero zaczynająca przygodę ze swoim małym ogródkiem).
Czy macie jakieś sposoby na kowala bezskrzydłowego? Dzisiaj zauważyłam pełno tych robali u siebie na trawniku i zastanawiam się czy on w jakikolwiek sposób zagraża roślinom ? I czy są jakieś metody na pozbycie się go?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Ratując jednego psa nie zmienimy świata. Ale świat zmieni się dla tego jednego psa.
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Re: Kowal bezskrzydły - znacie jakieś sposoby na pozbycie się go

Post »

Silja pisze:Witajcie
To mój pierwszy post na forum. Mam nadzieję, że wątek umieszczam w dobrym temacie.
Mam do Was jako do ludzi posiadających ogromną wiedzę pytanie (jako osoba dopiero zaczynająca przygodę ze swoim małym ogródkiem).
Czy macie jakieś sposoby na kowala bezskrzydłowego? Dzisiaj zauważyłam pełno tych robali u siebie na trawniku i zastanawiam się czy on w jakikolwiek sposób zagraża roślinom ? I czy są jakieś metody na pozbycie się go?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Absolutnie nieszkodliwy, niech sobie żyje. Szczególnie dużo ich wokół ulubionych lip, ale szkody żadnej nie robią.
Awatar użytkownika
Silja
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 kwie 2013, o 16:30

Re: Kowal bezskrzydły - znacie jakieś sposoby na pozbycie się go

Post »

Rosalka, Pitoleusz dziękuje za odpowiedź :)
W takim razie mimo, że jakoś tak budzą we mnie odraze zostawie robale w spokoju :)
Ratując jednego psa nie zmienimy świata. Ale świat zmieni się dla tego jednego psa.
MalaKaasia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2015, o 14:01

Kowal Bezskrzydły

Post »

Witam :) Jestem tutaj nowa. Nie wiem nawet czy napiszę to w dobrym miejscu, dlatego proszę o wyrozumiałość. Mam bardzo ważne dla mnie pytanie. Nie posiadam ogródka, brak miejsca, ziemia nienadająca się do uprawy. Ale niedawno wygospodarowałam Sobie mały kawałek ziemi, która mam nadzieje nadaje się do uprawy słonecznika jadalnego. Tak, chce sobie zasiać słonecznik jadalny, przygotowałam Sobie ziemię itd, ale kiedy dziś poszłam wszystko przygotować do zasiania moich wymarzonych słoneczników zauważyłam że wokół mojego mini ogródka ale również na nim jest pełno, ale to bardzo dużo osobników KOWALA BEZSKRZYDŁEGO. Dlatego powstrzymałam się od zasiania, postanowiłam poszukać w internecie poszukać informacji czy te owady nie zaszkodzą moim małym słonecznikom, ale znalazłam bardzo dużo sprzecznych informacji. Nadal nie wiem czy mogę w ich sąsiedztwie rozpocząć jakąkolwiek uprawę. Czy możecie mi pomóc? Czy one zjedzą mi mojej uprawy? Jak ewentualnie można się ich pozbyć. Z góry dziękuje i pozdrawiam :)
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Re: Kowal Bezskrzydły.

Post »

Zwykle przebywają koło lip, nie słyszałem o tym by żerowały na innych roślinach.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”