Kowal bezskrzydły, kowal dwuplamek (Pyrrhocoris apterus)
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czarno-czerwony lokator
Witam
Zauważyłam czerwono czarnego "robaczka" na moim hibiscusie (notabene śliczny). Nawet dwa. Siedzą głównie na pączku. I to stale od kilku dni. Myślę, że to jakiś szkodnik, ale może ten "robaczek" po prostu zjada szkodniki, których ja nie widzę....
Czy mógłby mi ktoś pomóc? Poniżej wklejam zdjęcie. Nie jest wyraźne, bo on wybitnie nie lubi być fotografowany...
Pozdrawiam
Jaga W

Zauważyłam czerwono czarnego "robaczka" na moim hibiscusie (notabene śliczny). Nawet dwa. Siedzą głównie na pączku. I to stale od kilku dni. Myślę, że to jakiś szkodnik, ale może ten "robaczek" po prostu zjada szkodniki, których ja nie widzę....
Czy mógłby mi ktoś pomóc? Poniżej wklejam zdjęcie. Nie jest wyraźne, bo on wybitnie nie lubi być fotografowany...
Pozdrawiam
Jaga W

Dzięki Krzysiu!!!
To rzeczywiście ON!
Z tego co się już doczytałam nie jest szkodnikiem, więc nie będę robić żadnych kroków w kierunku jego eksmisji. Na razie jest tylko parka. Oby nie zrobiła sie z tego cała kolonia....
No i mam nadzieję, że nie zjedzą mi hibiscusa.....
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Jaga
To rzeczywiście ON!
Z tego co się już doczytałam nie jest szkodnikiem, więc nie będę robić żadnych kroków w kierunku jego eksmisji. Na razie jest tylko parka. Oby nie zrobiła sie z tego cała kolonia....
No i mam nadzieję, że nie zjedzą mi hibiscusa.....
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Jaga
- Silja
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 kwie 2013, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kowal bezskrzydły - znacie jakieś sposoby na pozbycie się go
Witajcie
To mój pierwszy post na forum. Mam nadzieję, że wątek umieszczam w dobrym temacie.
Mam do Was jako do ludzi posiadających ogromną wiedzę pytanie (jako osoba dopiero zaczynająca przygodę ze swoim małym ogródkiem).
Czy macie jakieś sposoby na kowala bezskrzydłowego? Dzisiaj zauważyłam pełno tych robali u siebie na trawniku i zastanawiam się czy on w jakikolwiek sposób zagraża roślinom ? I czy są jakieś metody na pozbycie się go?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
To mój pierwszy post na forum. Mam nadzieję, że wątek umieszczam w dobrym temacie.
Mam do Was jako do ludzi posiadających ogromną wiedzę pytanie (jako osoba dopiero zaczynająca przygodę ze swoim małym ogródkiem).
Czy macie jakieś sposoby na kowala bezskrzydłowego? Dzisiaj zauważyłam pełno tych robali u siebie na trawniku i zastanawiam się czy on w jakikolwiek sposób zagraża roślinom ? I czy są jakieś metody na pozbycie się go?
Pozdrawiam
Ratując jednego psa nie zmienimy świata. Ale świat zmieni się dla tego jednego psa.
Re: Kowal bezskrzydły - znacie jakieś sposoby na pozbycie się go
Absolutnie nieszkodliwy, niech sobie żyje. Szczególnie dużo ich wokół ulubionych lip, ale szkody żadnej nie robią.Silja pisze:Witajcie
Pozdrawiam
- Silja
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 kwie 2013, o 16:30
Re: Kowal bezskrzydły - znacie jakieś sposoby na pozbycie się go
Rosalka, Pitoleusz dziękuje za odpowiedź 
W takim razie mimo, że jakoś tak budzą we mnie odraze zostawie robale w spokoju

W takim razie mimo, że jakoś tak budzą we mnie odraze zostawie robale w spokoju

Ratując jednego psa nie zmienimy świata. Ale świat zmieni się dla tego jednego psa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 kwie 2015, o 14:01
Kowal Bezskrzydły
Witam
Jestem tutaj nowa. Nie wiem nawet czy napiszę to w dobrym miejscu, dlatego proszę o wyrozumiałość. Mam bardzo ważne dla mnie pytanie. Nie posiadam ogródka, brak miejsca, ziemia nienadająca się do uprawy. Ale niedawno wygospodarowałam Sobie mały kawałek ziemi, która mam nadzieje nadaje się do uprawy słonecznika jadalnego. Tak, chce sobie zasiać słonecznik jadalny, przygotowałam Sobie ziemię itd, ale kiedy dziś poszłam wszystko przygotować do zasiania moich wymarzonych słoneczników zauważyłam że wokół mojego mini ogródka ale również na nim jest pełno, ale to bardzo dużo osobników KOWALA BEZSKRZYDŁEGO. Dlatego powstrzymałam się od zasiania, postanowiłam poszukać w internecie poszukać informacji czy te owady nie zaszkodzą moim małym słonecznikom, ale znalazłam bardzo dużo sprzecznych informacji. Nadal nie wiem czy mogę w ich sąsiedztwie rozpocząć jakąkolwiek uprawę. Czy możecie mi pomóc? Czy one zjedzą mi mojej uprawy? Jak ewentualnie można się ich pozbyć. Z góry dziękuje i pozdrawiam 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Re: Kowal Bezskrzydły.
Zwykle przebywają koło lip, nie słyszałem o tym by żerowały na innych roślinach.