Choroba kaktusa

ODPOWIEDZ
joahimek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 wrz 2009, o 13:32

Choroba kaktusa

Post »

witam,
dziś zauważyłam, że na moim kaktusie pojawiły się granatowe plamy- są one na jego szczycie- na jednej z trzech odnóg- wyglądają jak plama atramentu. czy to jakaś choroba? co mam z tym zrobić? dołączam zdjęcie- mało wyraźne, bo niestety robione tylko komórką...
Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Infekcja grzybowa. Powodem są złe warunki uprawy - zbyt wilgotne powietrze i za mało słońca. Warto spryskać czymś przeciw grzybom i zmienić warunki uprawy na lepsze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
joahimek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

bardzo dziękuję za radę ;) mam w związku z tym jeszcze jedno pytanie- wyczytałam gdzieś ( i szukam potwierdzenia lub obalenia tej teorii), że można odciąć taką końcówkę, że kaktus się zabliźni i wypuście boczną odnogę? czy to prawda?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Tak, to prawda. Natomiast w tym przypadku choroba nie jest bardzo zaawansowana i może uda się nie stosować tej metody ratowania roślinki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
joahimek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

bardzo dziękuję ;)
joahimek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

zgodnie z zaleceniami kupiłam preparat na zwalczanie grzybów i po zastosowaniu, te granatowe plamy zaczęły czernieć i jakby usychać, czy to dobry znak? czy może jest jeszcze gorzej?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

To dobrze, że zaczynają zasychać. Tak powinno przebiegać leczenie. Ważne, by nie zaczęły się rozprzestrzeniać i nie pojawiały się nowe.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
joahimek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

mija tydzień od czasu jak zobaczyłam te plamy i zaczęłam stosować ten preparat i rzeczywiście nie pojawiają się nowe w innych miejscach;) tylko skąd będę wiedziała, że już jest wyleczony? te plamy chyba nie znikną całkowicie? przynajmniej nie wyglądają na takie, które miały by zniknąć...
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Powinny z czasem zupełnie zaschnąć. Przestrzeń pędu zaatakowana przez grzyb zostanie przez roślinkę "odseparowana" od zdrowej tkanki. Wtedy można spróbować ją usunąć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”