Szczawik(Oxalis) wymagania,uprawa na parapecie, problemy w uprawie
Nie Karo, ona ma jedną donicę, bo mi mówiła, że robi to w ten sposób, że na bieżąco usuwa padnięte liście. Mówiła, że w pewnym momencie on wygląda strasznie, ale później znów się robi ładny. Zresztą moja teściowa też ma jedną donicę i robi tak samo.
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak też można robić jak ta pani, ale przecież szczawik bardzo sie rozrasta tzn. przybywa mu dużo cebulek i co ta pani nie przesadza swojego. Ja kiedyś, jakieś 5 lat temu, dostałam fiołka i tam zaplątała sie jedna cebulka szczawika, do tej pory obdzieliłam już nim wiele osób, mam dwie doniczki i pół ogrodu. Na wiosnę dałam miejscowemu ogrodnikowi tak około 1 litra cebulek/ podaję objętość opakowania cebulek/. W tej chwili już nazbierałam dla tegoż ogrodnika taką samą ilość. Dlatego nie wiem jak to robią, że nie przesadzają po każdym sezonie.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Przesadza oczywiście, rozdaje komu się da. Nie daje samych cebulek, tylko razem z listkami, ja tak właśnie ostatnio od niej brałam. Troszkę był padnięty po 50 km podróżowania, ale posadziłam go i ładnie odżył
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asikk ja bym przycieła Twój szczawik. Jutro zamieszczę zdjęcie swojego wkitną obydwa :P
Co jakiś czas wyrywam wybujałe listki, a w ich miejsce wyrastają nowe :P
Witaj zamieściłam zdjęcia swojego szczawiku tu
Jak zaobserwujesz jakieś zmiany u swojego szczawika powiadom nas koniecznie :P
Pozdrawiam serdecznie :P
Co jakiś czas wyrywam wybujałe listki, a w ich miejsce wyrastają nowe :P
Witaj zamieściłam zdjęcia swojego szczawiku tu
Jak zaobserwujesz jakieś zmiany u swojego szczawika powiadom nas koniecznie :P
Pozdrawiam serdecznie :P
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja pamiętam, jak moja matka dostała od kogoś ten szczawik i wyniosła go na balkon. słuch o nim zaginął, a roślinka była piękna i bardzo gęsta w doniczce o srednicy około 20 cm. przez lato służył jako popielniczka dla gości, a po ponad roku postanowiliśmy wlać mu szklankę roku. było to w sierpniu chyba. wypuścił te bordowe liście i kwitnął jak szalony, teraz siedzi na strychu zeschnięty jak wtedy, od dłuuugiego czasu i zastanawiam się, czy po niego nie iść i nie podlać. czy to cos da. co o tym myslicie ;p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Właśnie tak się zimuje szczawik ,zasuszając govolumineux pisze:ja pamiętam, jak moja matka dostała od kogoś ten szczawik i wyniosła go na balkon. słuch o nim zaginął, a roślinka była piękna i bardzo gęsta w doniczce o srednicy około 20 cm. przez lato służył jako popielniczka dla gości, a po ponad roku postanowiliśmy wlać mu szklankę roku. było to w sierpniu chyba. wypuścił te bordowe liście i kwitnął jak szalony, teraz siedzi na strychu zeschnięty jak wtedy, od dłuuugiego czasu i zastanawiam się, czy po niego nie iść i nie podlać. czy to cos da. co o tym myslicie ;p
Mój od dwóch tygodni jest posadzony w świeżą ziemię ,podlewany ,stoi sobie w widnym miejscu i właśnie zaczyna kwitnąć
-
- 500p
-
- 500p
-
- 500p