Hosta (funkia) - kwiaty - dyskusje, prezentacja kwitnień
- mariasen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z przyjemnością pooglądałam zdjęcia kwiatów host. Bardzo je lubię w początkowej fazie kwitnienia.
Dzisiaj po raz pierwszy zakwitła Fujibotan, w ubiegłym roku późno wypuściła pąki i nie zdążyła ich rozwinąć.
Pięknie kwitnie i pachnie Sweet Innocence, w tym roku byłam zachwycona kwiatami Wide Brim
Ginsu Knife ma ładne pachnące kwiaty, ładnie też wygląda kwitnąca Alligator Shoes, bo nie ma zbyt wysokich łodyżek.
Dzisiaj po raz pierwszy zakwitła Fujibotan, w ubiegłym roku późno wypuściła pąki i nie zdążyła ich rozwinąć.
Pięknie kwitnie i pachnie Sweet Innocence, w tym roku byłam zachwycona kwiatami Wide Brim
Ginsu Knife ma ładne pachnące kwiaty, ładnie też wygląda kwitnąca Alligator Shoes, bo nie ma zbyt wysokich łodyżek.
Mam sprawę do hostowych ekspertów: wczesną wiosną zasadziłam w donicy dwa kłącza host. Wypuściły listki, więc wsadziłam je do gruntu (ogródek przy budowie). Niestety panowie, którzy robili nam dach zdeptali trochę moje roślinki, więc obie nieco zdezelowane przesadziłam w ustronny zakątek. Myślałam, że się "nie wyliżą", ale jednak pięknie odbiły Rosły w siłę- liscie piękne, bujne; nawet trzecia roślinka wybiła z ziemi- rozmnożyły się??? 8) W każdym razie przedwczoraj zajrzałam do mojego hostowego zakątka a tam jedna wypuściła kwiatowy pąk! Nie za późno na kwitnienie? Od razu przyznaję, że nie mam pojęcia co to za odmiana hosty, ale wyglada na popularną- zielone listki z białymi brzegami Czy tak późne kwitnienie nie zaszkodzi moim roślinkom w razie pierwszych przymrozków?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Alicja- ale nie z Krainy Czarów ;)
U mnie wiele host też jeszcze kwitnie i sporo ma pąki.
...Stiletto i Tenryu...
*
..Moonlight i Ani Machi...
*
...Sky Dancer i Guacamole...
*
Ja swoim hostom bedę wycinać w tym tygodniu pędy kwiatowe, ale czy to,że hosta ma późno kwiaty, ma wpływ na zimowanie ? Nie wydaje mi się, bo w ubiegłym roku także wiele host miało późne kwiaty a dobrze przezimowały
...Stiletto i Tenryu...
*
..Moonlight i Ani Machi...
*
...Sky Dancer i Guacamole...
*
Ja swoim hostom bedę wycinać w tym tygodniu pędy kwiatowe, ale czy to,że hosta ma późno kwiaty, ma wpływ na zimowanie ? Nie wydaje mi się, bo w ubiegłym roku także wiele host miało późne kwiaty a dobrze przezimowały
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.