Moje w miarę rozrastania na kolejnych piętrach mają pąki- jak nie zakwitną teraz to będą musiały kwitnąć na zimowaniu... To trzecie "piętro" tego roku...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Wczoraj kupiłam łososiowego- jeszcze nie kwitnie- ale sprzedająca znajoma- twierdzi że na 100% taki będzie... To już 11 w mojej kolekcji...
Oleander z pestki - THEVETIA PERUVIANA- też ładnie mi rośniue... Ktoś tu pisał wcześniej, że też ma... czy mozna wiedziec jak teraz wyglada i czy "mu" kwitnie?
Ja nie wiem jeszcze nic o oleandrach z pestki , ale włożyłam jakieś trzy tygodnie temu szczepki do ziemi z ukorzeniaczem i czekam 8) . Jeszcze nie pousychały, sama jestem ciekawa czy coś z nich będzie.
Podobno dobrze się ukorzeniaja w ciemnym szkle. Widocznie korzonki wrażliwe na światło... I w letniej wodzie... Oleander pewnie lubi ciepło najbardziej- bo zawsze słychać w odniesieniu do niego o ciepłej wodzie...
Oleandry z pestki bardzo dobrze wschodzą , mają śliczne żółte kwiaty , raz większe niż tradycyjne. Można je zakupić na allegro. U mnie rosną tak jak u Neli , wyszły trzy roślinki z jednej pestki
Co do ciepłej wody , to oleandry bardzo ją lubią i śliczniej kwitną kiedy są taką podlewane.
Agnieszka Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Z pewnością Hiszpania to nie Polska Ja jestem pewna , że doczekam się kwiatów Thevetia peruviana Oleandry kwitną u nas , a również nie pochodzą z naszego klimatu.
pozdrawiam
Agnieszka Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...