Coś mi ryje ogród :-(

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Coś mi ryje ogród :-(

Post »

witam !
mam pytanie- prośbę... w sierpniu posadziłam żywopłot z tui, przykryłam teren włókniną, zasypałam korą, a po kilku dniach mam codziennie przeryty teren pod nimi i przy nich. zadepyuję te rowki, bo obawiam się, że mi uschną moje nasadzenia. nie wiem, czy to nornica, ryjówka czy inna gadzina. trutka nie pomogła, świece dymne- też nie :cry: pomocy....
robsen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 cze 2009, o 12:52

Post »

Dlatego młodych krzewów i drzew lepiej nie ściółkować bo to ulubione miejsca gryzoni .
Mi załatwioly gryzonie caly mlodziutki zywoplot po wysciolkowaniu.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie na działce płytkie korytarze, tuż pod powierzchnią ryją nornice.
W tej chwili trutką ich nie skusisz, wolą świeżyznę. Dopiero późną jesienią, gdy ziemia zamarznie i braknie im żarcia biorą trutkę, a jak się to robi, poczytaj w wątkach o nornicach.
Ubiegłej jesieni wytłukłam na swojej działce wszystkie, miały 4 gniazda, ale już są. Sprowadziły się z sąsiedztwa, wchodząc po buraczki czy marchewkę zapadam się po kostki, widzę świeże otworki pod krzaczkami truskawek . Cierpliwie poczekam do listopada, by je "ugościć"
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DZIĘKUJĘ wam za rady- teraz więc zastosuję trutkę; póki co- zadeptuję ich nory i ubujam ziemie przy krzewach...
robsen pisze:Dlatego młodych krzewów i drzew lepiej nie ściółkować bo to ulubione miejsca gryzoni .
Mi załatwioly gryzonie caly mlodziutki zywoplot po wysciolkowaniu.
i co- nie odrodził się? radzisz więc zebrać ściółkę, zwinąć włóninę i czekać, aż podrośnie?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Wpisz w naszą wyszukiwarkę hasło "nornice" - wszędzie dyskutujemy o tym, jakie to te sposoby są nieskuteczne :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

kota lub kilka polecam :) ja mam dwa :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Koty masz dwa, a ile masz nornic? :lol: :lol: :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewka pisze:Koty masz dwa, a ile masz nornic? :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: ;:1
dobre!

czyli na razie odpuszczam sobie i tuptam sobie dalej po ich norkach :wink:
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

na pewno mniej :D , kiedyś wszystkie tulipany mi zżarły, a teraz codziennie mam jedną lub dwie w domu, jako trofeum u nóg złożone :lol:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pożycz kota, coooo? Tylko na chwilę, na tydzień, miesiąc, na tyle, żeby nornice się zorientowały, że u sąsiada jest bezpieczniej :lol:
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to ja też się piszę na tego kotka :lol:
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jest tyle kotów w potrzebie małych, dużych. Powiem tylko, że psiarą jest od dziecka, a kociarą dopiero od 1 roku:)
Moja stara sunia zaakceptowała koty, oba dwa przygarnięte.
Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Co mi ryje ogród? Już wiem, że pod moim trawnikiem były, podkreślam, "były" jakieś smaczne kąski dla ... dzików :shock: Właśnie dziś odkryłam całe połacie rozoranej ziemi z odwróconymi zielonym do dołu kawałkami darni, jakieś pięć na dwa i trzy na cztery metry, nie mówiąc o drobniejszych muśnięciach ryjem :roll:

Czego tam szukały? Może pędraków? Może wypasionych dżdżownic? Może żołędzi? A może po prostu chciały sobie poszaleć? Taka dzicza zabawa w piaskownicy...

Te potwory wlazły do ogrodu prawdopodobnie nad ranem i ryły sobie spokojnie, a pies Prot, zamiast pilnować, własną piersią bronić trawnika, albo chociaż dać mi znak, że coś się dzieje parę metrów od domu, a więc pies Prot najspokojniej w świecie chrapał! Świnia nie pies!

Teraz mam oprócz kretów (wysokie kopce), norników (dziury w ziemi), mrówek (małe dziurki w ziemi), a więc mam jeszcze ... dziki (wielgachne plastry gołej ziemi ze zrolowanym trawnikiem) :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”