Mój ogród -koci raj.
Mój ogród -koci raj.
Mam ogród przydomowy. Mieszkam na wsi, w parku krajobrazowym. Mój ogród powstawał w zachwaszczonym, starym sadzie. Przez 2 lata trwało usuwanie resztek budowlanych, śmieci, starych pni drzew. W końcu posadziliśmy to co chcieliśmy. Był jeszcze warzywnik, zlikwidowany ostatecznie w 1997 roku. Przedstawiony fragment znajduje się z tyłu budynku. jest mały, a kosztował wiele pracy. To co jest na poniższej fotce to dawny warzywnik. Dużo cienia daje stary, przedwojenny orzech włoski. W tej części ogrodu najstarsze nasze nasadzenia są z 1995 roku.
Stworzyliśmy mały raj na ziemi dla nas i naszych zwierząt, zwłaszcza kotów, które są z nami bardzo szczęśliwe.
Na tym miejscu kiedyś stała szopa na narzędzia i tkwiły stare pniaki. W 1997 roku wykopaliśmy małe oczko wodne, które na tym zdjęciu jest niewidoczne.
Postanowiliśmy ligustrami zasłonić paskudny garaż sąsiadów i psi kojec. Na tle ligustrów rośnie trzmielina pienna, a obok po prawej stronie jodła hiszpańska.
Stworzyliśmy mały raj na ziemi dla nas i naszych zwierząt, zwłaszcza kotów, które są z nami bardzo szczęśliwe.
Na tym miejscu kiedyś stała szopa na narzędzia i tkwiły stare pniaki. W 1997 roku wykopaliśmy małe oczko wodne, które na tym zdjęciu jest niewidoczne.
Postanowiliśmy ligustrami zasłonić paskudny garaż sąsiadów i psi kojec. Na tle ligustrów rośnie trzmielina pienna, a obok po prawej stronie jodła hiszpańska.
Tak...patrząc na to zdjęcie, można się domyśleć, dlaczego w Egipcie czczono koty.
Masz wspaniały ogród , zapewne wiele pracy włożyliście w jego wykonanie Sami wszystko projektowaliście, czy podparliście sie wiedzą i umiejętnościami fachowców?
No i najważniejsze, gdzie chcesz dać ten dzban, o który pytałaś?
Masz wspaniały ogród , zapewne wiele pracy włożyliście w jego wykonanie Sami wszystko projektowaliście, czy podparliście sie wiedzą i umiejętnościami fachowców?
No i najważniejsze, gdzie chcesz dać ten dzban, o który pytałaś?
Jeszcze fotki tego samego fragmentu ogrodu.
Studnia użytkowa. W czasie suszy korzystamy z pompy elektrycznej lub ręcznej. To już inna część ogrodu. Część przedogródka.
Obok studni rośnie mahonia.
Dalej kosodrzewina, omieg, skalnica, zawilce i pierwiosnki.
Na razie tyle. W następnych dniach piwonie, hosty i mini iglaki.
Studnia użytkowa. W czasie suszy korzystamy z pompy elektrycznej lub ręcznej. To już inna część ogrodu. Część przedogródka.
Obok studni rośnie mahonia.
Dalej kosodrzewina, omieg, skalnica, zawilce i pierwiosnki.
Na razie tyle. W następnych dniach piwonie, hosty i mini iglaki.
Witam.coma95 pisze:Witaj na Forum
Piękny gąszcz ale nie wiem co to za czerwony krzew ?
Ten słup ( pień ? ) obrośnięty jest bluszczem czy czymś innym ?
Wybacz że od razu się tak dopytuję ale zaintrygowało mnie to....
To na ścianie to milin amerykański. Strasznie agresywne pnącze. Czerwony krzew to berberys Harlequin.
Pola, dzban już mam nad tym właśnie oczkiem, a drugi koło studni, ale chciałabym więcej.
Najpierw sadziliśmy wg naszego uznania. Kilka lat temu zrobiłam kurs projektowania ogrodów i teraz usiłuję zrobić ogród profesjonalny z mojego ogrodu botanicznego. Jest to trudne, bo niektórych roslin nie jestem w stanie ruszyć, bez ich zniszczenia - iglaki np. mają już po 4-5 metrów.
Mam bardzo żyzną ziemię. Wszystko tak rośnie, że jest większe niż rozmiary podane w podręcznikach ogrodowych.
Mam bardzo żyzną ziemię. Wszystko tak rośnie, że jest większe niż rozmiary podane w podręcznikach ogrodowych.
Piwonie. Niektóre otrzymałam w spadku po poprzednich właścicielach domu.
Tak wygląda odrost z podkładki piwonii krzewiastej. Bardzo boję się ją ruszyć, żeby nie zniszczyć obu piwonii..
Ta stara piwonia kwitnie tuż po krzewiastej. Jest największa i ma najdorodniejsze kwiaty. Na tej fotce już trochę przekwitła.
Na koniec kwiat piwonii z podkładki. Trochę pomieszałam te fotki piwonii.
Tak wygląda odrost z podkładki piwonii krzewiastej. Bardzo boję się ją ruszyć, żeby nie zniszczyć obu piwonii..
Ta stara piwonia kwitnie tuż po krzewiastej. Jest największa i ma najdorodniejsze kwiaty. Na tej fotce już trochę przekwitła.
Na koniec kwiat piwonii z podkładki. Trochę pomieszałam te fotki piwonii.