Wszystko o skalniakach:Skalniak i chwasty. Materiał skalny, Podłoże pod rośliny skalne

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

marmati pisze:Aparacik blisko tylko trzeba było umieścić zdjęcia w sieci ale już są
Obrazek
Obrazek
Skalniak jest ( a raczej nasyp pod skalniak) na południowej stronie także na brak słońca roślinki nie będą narzekać.
Napisz o co Ci konkretnie chodzi, w sprawie tych rad. Na razie z fotek widzę, że wszystko jest na najlepszej drodze. Zastanawiam się tylko, co ta czarna materia tam robi.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Miiriam pisze:I ja skorzystałam z twoich rad. dziękuję.
Ech.. ile trzeba wiedzieć, żeby posadzić rosśinki:)
Miło mi bardzo Miriam, ze nie piszę jedynie do zadających pytania i że ktoś z"boku" też to czyta. :D :wink:

Ja też Dziękuję, bo to naprawdę satysfakcja, jak się komuś pomoże. :D
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
poziomka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2007, o 11:05

Post »

Dziękuję Panie Pawle za pomoc , na pewno skorzystam z Pańskich rad
Jeszcze raz dzięki :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Pawel Woynowski pisze:
Miiriam pisze:I ja skorzystałam z twoich rad. dziękuję.
Ech.. ile trzeba wiedzieć, żeby posadzić rosśinki:)
Miło mi bardzo Miriam, ze nie piszę jedynie do zadających pytania i że ktoś z"boku" też to czyta. :D :wink:

Ja też Dziękuję, bo to naprawdę satysfakcja, jak się komuś pomoże. :D

Nie sądziłam ,że tak myslisz Pawle!!!! :D :D
Czytam Cię z zapartym tchem ,poważnie...
a jeśli ktoś zada pytanie w sekcji OCZKA ...,to czekam niecierpliwie nocy :D
- bo głównie wtedy udzielasz odpowiedzi.
Wierz mi - masz mnóstwo "czytaczy " i "podglądaczy" - a jednym z nich jestem też i ja.
Pozdrawiam serdecznie
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Re: nowy ze skalniakiem

Post »

Pawel Woynowski pisze:
sylwekw pisze:Witam. Jestem nowy w uprawianiu ogr0odu, nowy na tym forum i zupełnie nowy w kwestii skalniaków. Właśnie kilka dni temu stworzylismy z żoną nasz pierwszy mały skalniaczek ale jak patrze na Wasze zdjęcia, jak czytam Wasze posty - promieniujące wiedzą i doświadczeniem to ten nasz jakis taki mizerniutki mi sie wydaje :-(
Witaj Sylwek,
Podeślij fotki skalniaka, może coś poradzimy. :D

No to zabrałem się za pokazywanie mojego skalniaka (namiastki) ale żeby nie podwajać wątków to tu jest link do moich zdjęć na tym Forum w części o naszych ogrodach.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=108757
poziomka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2007, o 11:05

Post »

Witam, dziś sporo się napracowałam nad moim pierwszym skalniaczkiem. Wykorzystałam rady z tego forum . Wcześniej kupiłam kilka roślinek i mam nadzieję że się przyjmą ;) niedługo wrzucę jakąś fotkę abyście ocenili moje dzieło :)
Pozdrawiam

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Moder 6
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Oczywiście czekamy na zdjęcie Twojego . :D :D :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja w dalszym ciągu czekam na ziemię.. miała być w tym tygodniu..i nic z tego :((((
Roślinki czekają a ziemi niet .
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Miiriam pisze:A ja w dalszym ciągu czekam na ziemię.. miała być w tym tygodniu..i nic z tego :((((
Roślinki czekają a ziemi niet .
Zaraz, zaraz, ....czy ja dobrze rozumiem. Zbudowałaś skalniak bez ziemi. To na czym, leżą kamienie na skalniaku :?:
Podrzuć fotkę skalniaka, w takim stanie w jakim jest, skoro robisz skalniak pierwszy raz, może będzie można jeszcze poprawić ew. błędy. :)
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, mam już górkę ziemną.. a własciwie wały ziemne, mam kamienie .. ale czekam na taką wierzchnią warswę urodzajki, w której będę mogła sadzić. Będzie jutro:))))

Nie udało mi się nigdy wstawić fotek.. a szkoda, poradzilibyście mi jak ten skalniak zagospodarować....
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Miiriam pisze:Nie, mam już górkę ziemną.. a właściwie wały ziemne, mam kamienie .. ale czekam na taką wierzchnią warstwę urodzajki, w której będę mogła sadzić. Będzie jutro:))))
Jakiej urodzajki!!! Jeśli chcesz tam sadzić rośliny skalne, to podłoże powinno być raczej ubogie, o odpowiednim pH dla większości roślin skalnych. TUTAJ piszę o tym dokładniej
Nie udało mi się nigdy wstawić fotek.. a szkoda, poradzilibyście mi jak ten skalniak zagospodarować....
A jaki masz problem z fotkami?

ps. dzisiaj w nocy wyjeżdżam na cztery dni, wracam w niedzielę po południu
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O Dzięki.. zostałam dziś w domu, to poczytam .
Na tej "górce" to ja mam ziemie z wykopów budowlanych, i chcialam przemieszać ja z lepszą ziemią. A urodzajka jest nam i tak potrzebna do wyrównania terenu Więc się nie zmarnuje.

Czekam na dalsze porady:)
Próbowalam juz kilka razy wstawic fotki.. ale chyba są za duże.. zawsze mi pisało, ze nie można. Nie umiem obrabiac fotek:( jeszcze.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Miiriam pisze:O Dzięki.. zostałam dziś w domu, to poczytam .
Na tej "górce" to ja mam ziemie z wykopów budowlanych, i chcialam przemieszać ja z lepszą ziemią. A urodzajka jest nam i tak potrzebna do wyrównania terenu Więc się nie zmarnuje.
Dodaj do tej ziemi "urodzajki", kompost, grys dolomitowy lub wapienny,(granulacja od 0 do 8 mm) w stosunku - 3 cz. ziemi, 2 cz. kompostu i 1cz. grysu.
Czekam na dalsze porady:)
Próbowałam już kilka razy wstawić fotki.. ale chyba są za duże.. zawsze mi pisało, ze nie można. Nie umiem obrabiać fotek:( jeszcze.
Jak piszesz post to pod oknem do edycji postu masz taki napis "Kliknij aby dodać zdjęcie/foto do postu!" i wykonujesz wszystkie komendy jakie się pokażą. Pierwsza, jest w otwartym nowym okienku>Przeglądaj
Wybierasz fotkę z folderu na Twoim kompie>klkasz "wyślij

Obrazek

i....sprawa załatwiona, ścieżka do fotki automatyczne wstawiona do postu.
Ta fotka to "dla naprzykładu", ma wymiary 1632x1232 piksele i "waży" 794 KB (kilo bajty), a możesz dodać fotkę która "waży" 1,5 MB (mega bajta). Nigdy nie miałem z tym problemów, a fotki bez żadnych zmian, zapisywane z aparatu do kompa.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”