Coś mi ryje ogród :-(

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo dobre spostrzeżenie odnośnie dziur i kopców !!!!!! , pozdrawiam wszystkich posiadaczy takich nieruchomości lub może ruchomości :;230
Nalewka , u mojego wujka był problem z małym stadem dzików , które wyjadały co niektórym właścicielom ich zasoby , ktoś wpadł więc na niezły pomysł , aby w miejscach nieużytków posiać kukurydzę , która miała za zadanie być ich jedynym pożywieniem --- po około 4-ch latach dzików jest kilkadziesiąt , podobnie jak krety ryją gdzie popadnie , zeszły się z okolic , no bo kto pogardzi darmowym wyżerkiem?
Ale troszkę odbiegłem od tematu postu , ja miałem podobną sytuację z tujami , a raczej pod nimi, zauważyłem że znacząco zmalała ilość podkopów od kiedy zacząłem walkę z bezskorupowymi ślimakami , które to miały raj pod agrowłókniną , ciepło i wilgotno - żyć nie umierać. Zastosowałem przeciwko nim środek , od tej pory kości ich bieleją po całym ogrodzie :wink:
Może nornice za nimi tak kopały? dodatkowo uszczelniłem włókninę na obrzeżach , jeśli nic pod nią nie wpełznie to nornice i kety nie będą miały tam czego szukać --- tak to sobie przynajmniej tłumaczę na mój mały ludzki rozumek :idea: Marek
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

no zobacz, takie to maleńkie, bezbronne.... a tyle szkód potrafi wyrządzić w ogrodzie :!: :evil:
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Mam większość tych ruchomości u siebie, złoszczą, ale uważam, że należą do ogrodu trudno :(
One tu chyba mieszkały wcześniej niż ja :twisted:
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dkny pisze:no zobacz, takie to maleńkie, bezbronne.... a tyle szkód potrafi wyrządzić w ogrodzie :!: :evil:
Ani maleńkie,ani bezbronne.Taka mała nutria,a zęby straszne.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wiem, wiem... niestety, tak jak pisała Grażynka- one były tu przed nami... (choć dopiero w tym roku mi ryją! a co się z nimi działo wcześniej? czy celowo czekały, aż obsadzę 98% ogrodu?) :x
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

małe zwycięstwo! w końcu jedno COŚ się złapało w płapkę; gdy je odkryłąm , już nie żyło. okazało się ,że to...kret, a nie nornica. tylko przez malutki momencik (wspominając na bajeczkę o kreciku), zrobiło mi sie go żal. potem ulga... a teraz zobaczę- czy coś się zmieni? dalej będzie rycie?
fazer
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 wrz 2009, o 15:09

Post »

selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie mam pojęcia? :roll: , pierwszy raz widzę takie stworzenie.
Ja mam pytanie, co zrobić z korytarzami, jak je zapełnić ziemią? U mnie jest gliniasto, korytarze się nie zapadają tak łatwo, teraz ziemia dość twarda, zamulanie niewiele daje( no i za dużo znowu wody!), a rośliny więdną, bo korzonki są w powietrzu.Na dodatek po zamulaniu brakuje ziemi :? Szlag niech je trafi :twisted:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

podobna?
http://www.fotoplatforma.pl/fotografia/pl/4172/
Fazer, jak duże jest to stworzenie? bo zdjęcie ogromne!!!
Długość ciała nornicy- około 10 cm, ogon około 5 cm, pokryty pierścieniowatymi łuskami,na zdjęciu ogonek jest inny i za krótki w stosunku do długości ciała. Jedynie co by pasowało to dwubarwne ubarwienie; grzbietowe -szaro rude , brzuszne- szare, na zdjęciu raczej białe. To chyba nie nornica.
fazer
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 wrz 2009, o 15:09

Post »

witam
niepodobne :)sam juz nie wiem co to jest to cos ma bialy brzuch

wydaje sie ze to jakas mala lasica dlugosc okolo 17 cm znalazlem sztywna kolo nory kreta ,czyzby ryla pod ziemia?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak! To na pewno młoda łaska, szkoda, bo to one właśnie polują na ogrodowe gryzonie (chyba jest pod ochroną). Pamiętam, dawniej było ich sporo, zakradały się do kurnika i wybierały z gniazd jajka - tak twierdziła mama, są podobne do gronostaja.
Chciałabym, by u mnie na działkach zamieszkały łaski, na pewno u Ciebie jest ich więcej, będziesz miał rozwiązany problem z gryzoniami, ten mały drapieżnik poradzi sobie z nimi, wybiera je wprost z gniazd.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

też mi to wygląda na małą łasiczkę. ale taką naprawdę małą...

u mnie od czasu połowu- na szczęście i na razie!- nie mam żadnego kopca ani nory

selli7- ja po prostu zadeptywałam ziemię, ale to w twoim przypadku chyba nie za bardzo możliwe. może zasypać świeżą ziemią- wtedy wzbogaciłbyś tę glinę?
Awatar użytkownika
Donneczka
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 00:15

Post »

To mała łasiczka.........szkoda zwierzaczka........a co do nornic to ja tak je wytepiłam. Kupiłam rurę plastikową o średnicy około 5 cm pociełam na kawałki długosci 20 cm. Do środka nasypałam trutki na myszy( najlepiej jak jest to pszenica zaruta) i wsypałam do środka. Potem tylko juz był spokój. To zdaje sie byc najlepsze rozwiązanie bo ptaki tego nie zjedzą a zdechłe nornice to kot nie ruszy :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”