Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Glumba
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2009, o 00:41

Post »

Witam,
mam takie pytanie: zasuszam moje hippeastrum już chyba czwarty miesiąc i zostały mu jeszcze 2 zielone liście. Czy to normalne? Czy powinnam dalej czekać czy je po prostu ściąć i włożyć do lodówki? Dodam, ze mam jeszcze drugie i z nim nie było problemu. Dosyć szybko wyschło, zimowało w lodówce 3,5 miesiąca, zostało posadzone ponad tydzień temu i juz widać pierwsze liście lub pączki.

Pozdrawiam,
Kasia
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zetnij l;iście i już, wystarczy miesiąc do dwóch bez kropli wody potem ścinasz liście skracasz korzenie i podsuszasz na słoneczku i na zimowanie. :wink:
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

magi,odpisałam w twoim wątku.
Glumba
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję Czarodzieju! Tak właśnie zrobiłam, ale na razie suszy się w domu, bo ze słońcem słabo.

Pozdrawiam,

Kasia
Glumba
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na moim posadzonym hippeastrum znalazłam oznaki choroby grzybowej, czyli czerwone kropki. Co powinnam teraz zrobić jeżeli cebule już puszczają liście? na razie małe, ale bałabym się je stracić... mam nadzieję, że ktoś poradził sobie w takiej sytuacji. Pozdrawiam,

Kasia
x-C-j
---

Post »

Zerknij na mój post tutaj :wink: Jeśli objawy nie są rozległe nie wyjmuj z ziemi i nie ścinaj liści tylko zdejmij łuskę i zapraw cebulę tak jak pisałem w linku. :wink:
Glumba
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czarodzieju, dziękuję. Mam nadzieję, że nie jest to stadium zaawanowane. Porażona została mała cebula przybyszowa - posadziłam razem z dużą, która na razie jest ładna. Może podleję środkiem przeciwgrzybowym, którym posmaruję też obie cebule na wystających częściach. Pewnie warto byłoby powtórzyć to kilka razy w trakcie sezonu wegetacyjnego. :)
Glumba
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A jednak zrobiłam to - oberwałam wierzchnią łuskę i pod spodem jest ok. Cebulka jest mała i dopiero co ukorzeniona i łatwo było ją wyjąć i mogę stwierdzić, że korzenie są zdrowe. Jak pisałam, podlałam cebule roztworem antygrzybowym i wysmarowałam nim wystające części cebul. Może jutro zerwę też wierzchnią warstwę dużej cebuli, bo ma ze 2 malutkie kropki. Mam nadzieję, że będę dobrze rosły, jeżeli co jakiś czas podleję je tym roztworem. Robiłam tak z już z begoniami i dobrze się trzymają.

Pozdrawiam,

Kasia
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Post »

Witam mam pytanie w sprawie zasuszania hipków, otóż stoją już bez podlewania cały miesiąc a liście jak były zielone tak nadal są niektóre tylko trochę tak flaczały. Myślicie że mogę już je obciąć czy lepiej poczekać jeszcze trochę aż zżółkną?
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Filifionka pisze:Witam mam pytanie w sprawie zasuszania hipków, otóż stoją już bez podlewania cały miesiąc a liście jak były zielone tak nadal są niektóre tylko trochę tak flaczały. Myślicie że mogę już je obciąć czy lepiej poczekać jeszcze trochę aż zżółkną?
Ja nie obcinam, czekam aż zżółkną całkiem, i ta metoda też działa....
x-C-j
---

Post »

Filifionka pisze:Witam mam pytanie w sprawie zasuszania hipków, otóż stoją już bez podlewania cały miesiąc a liście jak były zielone tak nadal są niektóre tylko trochę tak flaczały. Myślicie że mogę już je obciąć czy lepiej poczekać jeszcze trochę aż zżółkną?
Dwa miesiące od zaprzestania podlewania to max., potem ścinaj liście niezależnie od stanu i na zimowanie cebule. :wink:
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, dostałam cebulki hippeastrum, czy moge już posadzić czy jeszcze nie i do jakiej ziemi. Proszę o radę
Moje roślinki-Kinia
Poszukuje różne gatunki fikusów
x-C-j
---

Post »

Jak duże masz te cebulki i czy przeszły zimowanie czy też nie? :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”