Przesadzanie storczyka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję bardzo :D
Więc zrobię tylko tak by uspokoić siebie..
przeniosę tak jak jest do ciut większej doniczki dosypie świeżego substratu i niech dalej rośnie.
Skoro wyłażą korzenie od spodu doniczki i z wierzchu też to wg kanonów uprawy wszystkich innych roślin doniczkowych - kwiatek się dopomina przesadzenia.
Teraz wiem,dzięki Waszej uprzejmości,że "wyskakujące " z doniczki storczyki to zupełnie inne zagadnienie :lol:
dlatego bardzo Wam dziękuję za podpowiedź i uspokojenie mnie Jovanko,że to dobry widok.

W sprawie oddzielenia keiki będę się z pewnością kontaktować z Wami zanim cokolwiek zrobię :roll: :D
Dzięki jeszcze raz ;:196
kasia13
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 wrz 2009, o 12:46

żle przesadzony storczyk co teraz?

Post »

Dostałam storczyka bardzo przelanego.Dosłownie woda wyciekała mu dołek osłonki.Wyjełam go z kory i pozwoliłam zeby sobie przesechł (lezał wyjety ok.4 godz.).Potem obciełam zgniłe korzonki ( a było ich sporawo). I teraz zrobiłam chyba żle, bo wsypałam kermazyt na dno i wsadziłam tego storczyka do tej kory nieco przesuszonej.Niestety nie wiedziałam nic i posypaniu ucietych korzonków cynamonem.Od tej pory mineło 5 dni, bez podlewania. tylko 2 tazy sprykałam go mgiełka.W donicy jest jeszcze kilka kropelek rosy wiec nadal czekam z podlewaniem.Ale meczy mnie fakt tych korzonków nie posypanych cynamonem.Jak myślicie czy go wyjąc i to zrobić czy tak zostawić?
Dodam tylko, że wyglad kwiatów sie nie zmienił zżólknął tylko troche dolny liśc (domyślam sie ze to roślinka wypija soki z braku korzonków).
Może ktoś bardziej zorientowany mi pomorze..
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Cześć Kasiu :)

Bardzo dobrze się zachowałaś jak na początek przygody. Na początku powiem, że przydałoby się zdjęcie by coś dokładniej powiedzieć.

Czekaj jak podłoże przeschnie dokładnie, a przy następnym podlewaniu użyj wody utlenionej w stężeniu 1 do 1.
Przy następnym podlewaniu od tego z użyciem wody utlenionej użyj preparatu asahi sl, a potem postępuj wedle obserwacji podłoża i jego przesychania.

Zobacz na wszelki wypadek czy liść ten który żółknie pod wpływem nacisku na niego palcami nie robi się na liściu ciemna mokra plama. Jeśli tak by było wytnij ten liść bo to częsta choroba przy przelanych Phalaenopsis bo roumiem że o tym rodzaju storczyka mówisz. Po wycieńciu przelej miejsce cięcia wodą utlenioną.
kasia13
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak tak to falek oczyiście,rozumiem ze woda utleniona to na te korzonki tak?
Po naciśnieciu liscia nie ma żadnej plamy (to chyba dobrze??), jest w dotyku....taki mięscisty jak inne storczykowe.
A mam jeszcze jedno pytanie: ten storczyk ma takie lekko borowawe liście od dołu oraz pęd czy to jego taka odmiana czy może cos innego. Gdzieś na forum ktos pisał ze gatunki bogtaniczne takie ponoć są z natury i to normalne.Pytam bo moje inne storczyki maja liście normalne tzn.zielone.
Zdjecia postaram sie zamiescic jutro.
Dzięki wielkie za odpowiedz :)
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

kasia13 pisze:Tak tak to falek oczyiście,rozumiem ze woda utleniona to na te korzonki tak?
Po naciśnieciu liscia nie ma żadnej plamy (to chyba dobrze??), jest w dotyku....taki mięscisty jak inne storczykowe.
A mam jeszcze jedno pytanie: ten storczyk ma takie lekko borowawe liście od dołu oraz pęd czy to jego taka odmiana czy może cos innego. Gdzieś na forum ktos pisał ze gatunki bogtaniczne takie ponoć są z natury i to normalne.Pytam bo moje inne storczyki maja liście normalne tzn.zielone.
Zdjecia postaram sie zamiescic jutro.
Dzięki wielkie za odpowiedz :)
Trudno mi sie odnieść do tych słów o bordowych liściach botanicznych, ale hybrydy mają często takie liście, ale powodów jest wiele. Może tak być przez niedoświetlenie, albo zbyt mocne naświetlenie rośliny. Ale jeśli pęd ma również bordowawe zabarwienie to tak już widocznie ma po rodzicach.

Woda utleniona na wszelkie ustrojstwo co siedzi w podłożu i na korzeniach. Potem ustawić w słoneczku by woda utleniona się rozłożyła w reakcji chemicznej.

Z tym liściem tak, to dobrze.
kasia13
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

tak jak obiecałm wklejam dzisiaj zdjecia tego falka.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
teraz możesz zobaczyć bordowe zabarwienie listków, pędu i stożka wzrostu. No i oczywiście ten nieszczęsny zżółkniety liść.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Kasiu, jaki on ma kolor kwiatów?
Bo jeśli kwitnie na bordowo lub fioletowo to takie zabarwienie liści może mieć.
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15

Post »

a ja mam pytanie - czy posadziłaś Storczyka do tej samej doniczki? Bo na zdjęciu wydaje się że jest w czymś szklanym?
Storczyk powinien mieć możliwość odpływu wody po podlewaniu, dlatego w doniczce są otwory w jej podstawie.
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Tak jak asiula13 mówi. Szklany dzban/doniczka to do katalogów z projektami wnętrz jedynie. Do uprawy to nie nadaje się w ogóle.
kasia13
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Beatrice -ten storczyk ma kolor zółty z różowym środkiem, może faktycznie ta odmiana tak ma.A może to skutek zaniedbań sklepowych, bo był kupiony jakiś markecie....

asiula13 -a co tyczy sie doniczki to nie wsadziłam do tej sklepowej (mimo ze była przezroczysta), bo wyczytałam gdzieś na forum kilka słów o uprawie wazonowej storczyków.Dużo osób sobie to chwali i nie trzeba wstawiać do wody tylko polać delikatnie kermazyt.A że miałam wolny wazon wiec pomyślałm czemu nie...fajnie w nim widać kropelki wody
kasia13
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

czyli co ...znowu go maltretować i włożyc do tej starej doniczki sklepowej??
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Kasiu coś musiałaś przekręcić z tym co przeczytałaś albo ktoś mało doświadczony pisał na ten temat. Konieczna jest cyrkulacja powietrza. Inaczej ono zapleśnieje i zacznie się psuć od bakterii beztlenowych. A jak i to się nie stanie to woda za długo będzie stała. Potrzebny jest odpływ wody.

Możliwe, że czytałaś o uprawie SH w szkle ale z bocznymi dziurkami do utrzymywania stałego poziomu wody w wazonie i nie w podłożu lecz w keramzycie.

Dobrze, że wstawiłaś zdjęcia bo to co opisałaś i rady nic by nie dały skoro storczyk obecnie jest w szkle. Na twoje pytanie odpowiadając. Tak przesadzić. Ale jak już się za to zabierasz to kup nowe podłoże i keramzyt do drenażu w doniczce.
kasia13
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czyli idę wyszorować tę doniczkę i przełożę go, ale czy mam go już podlać czy jeszcze poczekać? Dziś jest niedziela, a mam go od wtorku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”