Zwartnica,Hippeastrum cz.2
Witam,
mam takie pytanie: zasuszam moje hippeastrum już chyba czwarty miesiąc i zostały mu jeszcze 2 zielone liście. Czy to normalne? Czy powinnam dalej czekać czy je po prostu ściąć i włożyć do lodówki? Dodam, ze mam jeszcze drugie i z nim nie było problemu. Dosyć szybko wyschło, zimowało w lodówce 3,5 miesiąca, zostało posadzone ponad tydzień temu i juz widać pierwsze liście lub pączki.
Pozdrawiam,
Kasia
mam takie pytanie: zasuszam moje hippeastrum już chyba czwarty miesiąc i zostały mu jeszcze 2 zielone liście. Czy to normalne? Czy powinnam dalej czekać czy je po prostu ściąć i włożyć do lodówki? Dodam, ze mam jeszcze drugie i z nim nie było problemu. Dosyć szybko wyschło, zimowało w lodówce 3,5 miesiąca, zostało posadzone ponad tydzień temu i juz widać pierwsze liście lub pączki.
Pozdrawiam,
Kasia
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czarodzieju, dziękuję. Mam nadzieję, że nie jest to stadium zaawanowane. Porażona została mała cebula przybyszowa - posadziłam razem z dużą, która na razie jest ładna. Może podleję środkiem przeciwgrzybowym, którym posmaruję też obie cebule na wystających częściach. Pewnie warto byłoby powtórzyć to kilka razy w trakcie sezonu wegetacyjnego.
A jednak zrobiłam to - oberwałam wierzchnią łuskę i pod spodem jest ok. Cebulka jest mała i dopiero co ukorzeniona i łatwo było ją wyjąć i mogę stwierdzić, że korzenie są zdrowe. Jak pisałam, podlałam cebule roztworem antygrzybowym i wysmarowałam nim wystające części cebul. Może jutro zerwę też wierzchnią warstwę dużej cebuli, bo ma ze 2 malutkie kropki. Mam nadzieję, że będę dobrze rosły, jeżeli co jakiś czas podleję je tym roztworem. Robiłam tak z już z begoniami i dobrze się trzymają.
Pozdrawiam,
Kasia
Pozdrawiam,
Kasia
-
- 200p
- Od: 18 lut 2009, o 11:33
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja nie obcinam, czekam aż zżółkną całkiem, i ta metoda też działa....Filifionka pisze:Witam mam pytanie w sprawie zasuszania hipków, otóż stoją już bez podlewania cały miesiąc a liście jak były zielone tak nadal są niektóre tylko trochę tak flaczały. Myślicie że mogę już je obciąć czy lepiej poczekać jeszcze trochę aż zżółkną?
Dwa miesiące od zaprzestania podlewania to max., potem ścinaj liście niezależnie od stanu i na zimowanie cebule.Filifionka pisze:Witam mam pytanie w sprawie zasuszania hipków, otóż stoją już bez podlewania cały miesiąc a liście jak były zielone tak nadal są niektóre tylko trochę tak flaczały. Myślicie że mogę już je obciąć czy lepiej poczekać jeszcze trochę aż zżółkną?