Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trochę mnie zmartwiłaś, ze to oberwanie czubka to zły pomysł, ale teraz juz nic nie mogę zrobic :( .
Zdjęcie spodu liścia zrobię zaraz jak wrocę do domu (za 10 dni), no i nawoz oczywiscie kupię tez. W międzyczasie poprosiłem zonę zeby nawoziła częsciej tym co mamy.
Obejrzałem Twoje zdjęcia, jak formujesz Datury - wygląda na to, ze popełniłem następny błąd - obrywajac odrost wyrastający prosto z ziemi :cry:
jeśli mozesz, to poradz mi proszę - czy ten duzy, poszarpany przez wiatr liśc tez oberwac?
Juz nie moge sie doczekac powrotu - ale coz praca.

Dzięki i pozdrawiam
Andrzej
viollalla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2007, o 13:26

co atakuje moją daturę?

Post »

Błagam pomóżcie!!!!! Coś żre mi daturę. Stoi na balkonie. Była piękna zielona i miała dużo kwiatów. Na liściach zauważyłam że coś wyjada miękisz liści i w tych miejscach liść usycha. Zawiązki kwiatów poskręcały się i już nic z nich nie będzie. Obcięłąm wszystkie chore liście. Nie wiem co zaatakowalo moją daturę bo sprawdziłam dokładnie-nie ma śladu po przędziorku (brak pajęczynki i zielonych robaczków). Nie ma też mącznego nalotu żeby był to mączniak. Co to może być i jak ratować roślinę???? :( Proszę o kontakt mailowy: viollalla@wp.pl. Z góry dziękuję za jakiś odzew...
Awatar użytkownika
calla70
50p
50p
Od: 2 lut 2007, o 19:23

Post »

Trudno zdiagnozować coś czego się nie widzi wklej najlepiej fotki tego liścia, nie wiadomo to może też być jakaś choroba grzybowa :?:
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

andrzej1050
Nie narzucam nikomu jak powinna wyglądać uformowana brugmansia, to jest kwestja gustu.
Twoja jest śliczna a kwiaty to kwestja czasu jak nie w tym roku to w przyszłym :!:
Moge doradzić, ale decyzja należy do Ciebie. Od połowy roślinki w dół bym oberwała liście i odrosty + liście które rosną od głównego pnia ( czyli te duże), na całej roślince.

Co nie które mi inponują http://www.strever.com/FV/old-Brug-03.jpg
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Dzień dobry,
Wielkie dzięki za rade. Jak juz wcześniej pisałem- jestem zupełnie początkujacy. Od dwóch lat próbuję hodować kilka róz, a w tym roku wymyśliłem sobie daturę. I jak na razie staram się nie zniechęcić, chociaz faktycznie oglądanie roślinek chodowanych w Kalifornii (Fountain Valley) moze do tego doprowadzić :cry: . :roll:
Czy myślisz, ze w Polsce potrafimy stworzyć im takie warunki jakie mają w Kalifornii z natury :lol: . :?:
Jeszcze raz serdeczne dzięki za radę, nie poddaję się.

Pozdrawiam serdecznie
Andrzej
Awatar użytkownika
karola100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2007, o 19:50

Post »

iwika pisze:andrzej1050
Nie narzucam nikomu jak powinna wyglądać uformowana brugmansia, to jest kwestja gustu.
Twoja jest śliczna a kwiaty to kwestja czasu jak nie w tym roku to w przyszłym :!:
Moge doradzić, ale decyzja należy do Ciebie. Od połowy roślinki w dół bym oberwała liście i odrosty + liście które rosną od głównego pnia ( czyli te duże), na całej roślince.

Co nie które mi inponują http://www.strever.com/FV/old-Brug-03.jpg
Ta daturka na załączonym zdjęciu jest naprawde przepiękna.Ciekawe jak ją chowają na zime. :roll: :D
Awatar użytkownika
karola100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:D Zakupiłam na allegro nasionka czerwonej datury,czy mam posadzić je teraz czy poczekać z tym do wiosny.Sprzedawca sprzedał towar bez jakich kolwiek informacji :?:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Proponowałabym posiać jeszcze teraz , urośnie do zimę i masz szanse na kwiaty w przyszłym roku.
Ciekawam czy łatwo wykiełkują Ci nasiona -proszę podziel się z nami doświadczeniem. :)
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

karola100 pisze: Ta daturka na załączonym zdjęciu jest naprawde przepiękna.Ciekawe jak ją chowają na zime. :roll: :D
Jest wspaniala i chyba wieloletnia a poza tym mysle, ze nie chowaja w ogole - Sadze, ze tam gdzie ona rosnie minusowych temperatur w zimie nie ma :cry: :roll:

A jak chcialabys obejrzec wiecej zadziwiajacych kwiatow Brugmansji - zajrzyj tutaj: http://www.kwekerijgommer.com/index_english.html - zdjecia 139 rodzajow Brugmansji (na stronce szybko sie otwieraja :roll: ). I kupic mozna, ale niestety niezbyt tanio :cry: .

Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
karola100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

KaRo pisze:Proponowałabym posiać jeszcze teraz , urośnie do zimę i masz szanse na kwiaty w przyszłym roku.
Ciekawam czy łatwo wykiełkują Ci nasiona -proszę podziel się z nami doświadczeniem. :)
Super więc ide zamoczyć nasionka do ciepłej wody,a potem do ziemi,na pewno podziele się wiadomościami jak rośnie datura. :P
Awatar użytkownika
karola100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

andrzej1050 pisze:
karola100 pisze: Ta daturka na załączonym zdjęciu jest naprawde przepiękna.Ciekawe jak ją chowają na zime. :roll: :D
Jest wspaniala i chyba wieloletnia a poza tym mysle, ze nie chowaja w ogole - Sadze, ze tam gdzie ona rosnie minusowych temperatur w zimie nie ma :cry: :roll:

A jak chcialabys obejrzec wiecej zadziwiajacych kwiatow Brugmansji - zajrzyj tutaj: http://www.kwekerijgommer.com/index_english.html - zdjecia 139 rodzajow Brugmansji (na stronce szybko sie otwieraja :roll: ). I kupic mozna, ale niestety niezbyt tanio :cry: .

Pozdrawiam
Andrzej
No chyba że to ciepły klimat bo u nas to raczej by nie przezimowała,a schować takiego kolosa :!: cały garaż trzeba by było przeznaczyć aby przezimować taki okaz. :P
muśka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lip 2007, o 20:49

Post »

Chciałabym wiedzieć czy datura będzie mi kwitła jeżeli na moim balkonie jest mało słońca, przez większość dnia jest cień a chciałabym ją mieć bo to piękny kwiat.

Poprawiono liczne literówki!
Na tym forum staramy się pisać poprawnie, proszę o tym pamiętać pisząc następne posty!

Obrazek
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

A to następne fotki Double Apricot, teraz ma ładne podwójne kielichy :D
ObrazekObrazek
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

KaRo wstawiaj fotki swoich brugmansii, przecież każda jest piękna i ma swój urok. Twoje są śliczne :shock: .
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Grzegorz B

Post »

Czy ktoś mi podpowie, co się dzieje z moim bieluniem lub czego mu brakuje:?:

Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”