Grudniki
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest wrzesień. Nawet nie połowa ;) Jeszcze nie czas na kwiaty - jest zbyt dużo słońca (zwłaszcza, że pogoda się ostatnio poprawiła). To rośliny, które zakwitają, gdy dzień staje się krótki
Uzbroić trzeba się jeszcze w cierpliwość - i jeśli masz możliwość "wietrz" swojego kwiata - lubi poczuć trochę chłodku nocnego (tylko nie zamorduj go nazbyt niskimi temperaturami, deszczami itd), podobno zawiąże więcej pąków. Nie zalewaj, nie zasuszaj, nie zmieniaj mu zbyt często miejsca (to odnosi się do rady wietrzenia, znajdź mu raczej nowe stałe miejsce niż noś codziennie) - a będziesz miał kwiaty.
Proszę mnie poprawić, jeśli ktoś ma inne doświadczenia z grudnikami, sama chętnie zmobilizuje swoje
Uzbroić trzeba się jeszcze w cierpliwość - i jeśli masz możliwość "wietrz" swojego kwiata - lubi poczuć trochę chłodku nocnego (tylko nie zamorduj go nazbyt niskimi temperaturami, deszczami itd), podobno zawiąże więcej pąków. Nie zalewaj, nie zasuszaj, nie zmieniaj mu zbyt często miejsca (to odnosi się do rady wietrzenia, znajdź mu raczej nowe stałe miejsce niż noś codziennie) - a będziesz miał kwiaty.
Proszę mnie poprawić, jeśli ktoś ma inne doświadczenia z grudnikami, sama chętnie zmobilizuje swoje
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mój Grudnik za dobrze nie rośnie, ale może przydadzą się te informacje.
Okres kwitnienia zaczyna się w połowie listopada, a kończy w styczniu.
Należ też pamiętać, o okresie spoczynku, od końca stycznia do marca, jeśli roślina nie miała spoczynku, to raczej nie zakwitnie.
Czytałem też, że grudniki lubią zraszanie. Co do wietrzenia, to zaleca się, żeby wystawiać roślinę na balkon (ale w cieniu) od czerwca, do początku września, ale nie wiem, czy to dobry pomysł, bo jak wystawiłem swojego, to utracił młode liście.
Okres kwitnienia zaczyna się w połowie listopada, a kończy w styczniu.
Należ też pamiętać, o okresie spoczynku, od końca stycznia do marca, jeśli roślina nie miała spoczynku, to raczej nie zakwitnie.
Czytałem też, że grudniki lubią zraszanie. Co do wietrzenia, to zaleca się, żeby wystawiać roślinę na balkon (ale w cieniu) od czerwca, do początku września, ale nie wiem, czy to dobry pomysł, bo jak wystawiłem swojego, to utracił młode liście.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sie 2009, o 19:30
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jeżeli przestawisz swojego kwiatka, to raczej utraci pąki, zwłaszcza, że warunki na balkonie są inne niż w domu, ale z drógiej strony, i tak będziesz go musiał zabrać. Ja bym go wziął teraz, możliwe, że straci pąki, ale puści nowe, a jak go weźmiesz później, to może już nie zakwitnąć.
I wiem, że Grudnik nie ma liści, ale nie wiedziałem, jak to nazwać (z kaktusów, liście ma Gwiazda Stepu i Pereskia).
I wiem, że Grudnik nie ma liści, ale nie wiedziałem, jak to nazwać (z kaktusów, liście ma Gwiazda Stepu i Pereskia).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sie 2009, o 19:30
Dziekuje za odpowiedź i tak własnie zrobiłam,co bedzie to bedzieARHIZ pisze:Jeżeli przestawisz swojego kwiatka, to raczej utraci pąki, zwłaszcza, że warunki na balkonie są inne niż w domu, ale z drógiej strony, i tak będziesz go musiał zabrać. Ja bym go wziął teraz, możliwe, że straci pąki, ale puści nowe, a jak go weźmiesz później, to może już nie zakwitnąć.