Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -31.12.09)
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
...bo do ceny malinowych doliczyli ile wydali na opryski chemiczne. Jakoś nie ufam tym pomidorom że nie mają zbyt dużo chemii. Wiadomo że Malinowe są bardziej wrażliwe na wszelkie grzyby, więc trzeba często koło nich chodzić. Uprawa towarowa bedzie się opłacała tylko przy takich cenach.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Pomidor malinowy swoją cenę zawdzięcza między innymi tym, że jest smaczniejszy od normalnego, po drugie zawsze ma mniej owoców na gronie, wiec w uprawie towarowej cenny są takie, a nie inne. Następna sprawa to nasiona dobrej odmiany malinowego są bardzo drogie, z malinówką jest też więcej zachodu niż z normalnym pomidorem. Co do chorób grzybowych, o których wspomina Marcin to ja u siebie w uprawie nie zauważyłam, aby był bardziej podatny. Opryski były tak jak na innych pomidorkach u mnie przez cały sezon tylko dwa razy (szara pleśń - po czerwcowej pogodzie)
U mnie na targu pomidor malinowy w tym sezonie kształtował się od 5 zł (najtańszy) do 7 zł za kg
U mnie na targu pomidor malinowy w tym sezonie kształtował się od 5 zł (najtańszy) do 7 zł za kg
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
U mnie mam malinowego z takimi wielkimi liściami i bardzo go atakowała zaraza ziemniaka więc zasugerowałem się tym może zbytnio.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Witam!
Ja w swojej działkowej szklarence mam 4 odmiany: Baron F1, Malinowy Retro, Bawole serce i "paprykowy".
Ten "paprykowy" to myślałem, że to San Marzano ale chyba to nie to. Teraz myślę, że to jest pomidor Cornabel. Nie jestem pewien bo 3 lata temu dostałem jego rozsadę i odzyskuję co roku nasionka. Jeśli chodzi o zdrowotność to najlepszy jest u mnie Baron, a pozostałe już gorzej znoszą choroby. W przyszłym roku kupie chyba Atut F1 - z racji zamieszkania raczej odmiany bardzo wczesne lepiej się chyba sprawdzą- może coś polecicie?
Ja w swojej działkowej szklarence mam 4 odmiany: Baron F1, Malinowy Retro, Bawole serce i "paprykowy".
Ten "paprykowy" to myślałem, że to San Marzano ale chyba to nie to. Teraz myślę, że to jest pomidor Cornabel. Nie jestem pewien bo 3 lata temu dostałem jego rozsadę i odzyskuję co roku nasionka. Jeśli chodzi o zdrowotność to najlepszy jest u mnie Baron, a pozostałe już gorzej znoszą choroby. W przyszłym roku kupie chyba Atut F1 - z racji zamieszkania raczej odmiany bardzo wczesne lepiej się chyba sprawdzą- może coś polecicie?
Pozdrawiam