Rośliny doniczkowe uprawa w szkle

Rośliny doniczkowe
Agata Or
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 paź 2007, o 17:31

Rośliny doniczkowe uprawa w szkle

Post »

Witam. Dziękuję za poradę w temacie "rośliny doniczkowe - południowa wystawa". Proszę o radę w zakresie uprawy roślin w szklanych kulach (chodzi mi o gatunki, które będą dobrze znosić tę formę uprawy). Miałam muchołówkę, ale się chyba "zaparzyła. Pozdrawiam.
Flos65
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie ma takiej możliwości by się muchołówka zaparzyła(jak to nazwałaś) w szklanej kuli jeśli cokolwiek się z nią działo to efekt nieprawidłowej pielęgnacji lub niewiedzy o jej wymaganiach. :D
Agata Or
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam. Być może miały za ciepło (południowa wystawa).. a tak swoją drogą to dopiero raczkuję w temacie hodowla roślin doniczkowych. Dzięki za info.
Flos65
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale dla muchołówki południowa wystawa właśnie jest najlepsza. Stawiam raczej na błędy w uprawie.
Agata Or
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak to jest jak się zaczyna od końca tj. od uprawy, a nie od literatury. Teraz wiem, że najpierw książka, lub zebranie wiadomości z dostępnych źródeł, a dopiero hodowla. Nie pytam czy da się je uratować, bo "na oko" widzę, że nie.
Flos65
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a to mój eksperyment w szklanej kuli może się uda i coś urośnie Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewabeata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 paź 2007, o 00:37
Kontakt:

Post »

witajcie,
mam do wykorzystania nieduże akwarium - kwadratowe, a właściwie to prostopadłościan ;-)
co radzilibyście w nim posadzić - czy jest szansa, by je roślinnie zagospodarować?
pozdrawiam, e.
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

właściwie to można dużo roślin posadzić ale najlepiej chyba będzie tym co lubią wilgoć i taki mikroklimat ja posadziłam sukulenty na próbę jak wiadomo te rośliny lubią raczej sucho ale co tam warto spróbować . Obrazek
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak tam z waszymi experymetami w szkle ?
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja miałam jesienią muchołówkę ale ukatrupiłam ją zimowaniem w lodówce. :oops: Teraz mam maciupką paproteczkę-bidulę,kupioną z litości za 1 zł,i nie powiem,rośnie albo raczej żyje. :wink: Spryskuję ją tylko trafiają mnie te zacieki na szkle no ale...coś za coś.W kulach dobrze rosłyby fittonie bo też lubią wilgotność.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Ogrody w szkle

Post »

Mam 50l terrarium (w sensie, że jest tam ziemia, nie woda) i postanowiłem założyć "prywatną puszczę". cokolwiek tam włorzę, rośnie idealnie. Prosiłbym o jakieś sugestie, jakie rośliny się tam nadają, jakie nie, gdzie to powinno stać.
Od siebie dodam, że jeżeli "włoży" się tam roślinę, a później zechce się ją posadzić normalnie w donicy, to na 70% zginie (oczywiście jest to też kwestia gatunku itp.). Odradzam też sadzenie tam jakiegokolwiek Syngonium, nawet najmiejsze okazy rozrosną się bardzo szybko i terrarium będzie zamałe.
Ja mam tam nephrolepsis, trzykrotki, grudnika, kalanchoe, storczyk ćmówka, wątrobowiec (sam wyrósł :)), bluszcz i Scindapsus.
Nie nadają się: kaktus wielkanocny, większość kaktusów i sukulentów, saintpaulia, fiołek alpejski i zroślichy.
Podobno najlepsze są tam (małe odmiany): Acorus, begonia rex, calathea, crypthanthus, dracena sanderiana, wszystkie paprocie oprócz drzewiastych, ficus pumila, fittonia, bluszcze, marantowate, neanthe bella, pellionia, peperomia, pilea, saxifraga sarmentosa, selaginella.
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Re: Ogrody w szkle

Post »

ARHIZ pisze:Mam 50l terrarium (w sensie, że jest tam ziemia, nie woda)
Czym innym jest terrarium a czym innym akwarium z ziemią nasypaną do środka. Oba zbiorniki mają zupełnie inną wentylację.

W moim terrarium trzymam w tej chwili storczyka - idealna wilgotność, brak przeciągów i sporo rozproszonego światła.

W akwarium dobrze rosną kaktusy, zwłaszcza wietrzone na zewnątrz, ważne jest jednak zabezpieczenie przed deszczami a więc jakaś pokrywka (nie koniecznie pokrywa kupiona w sklepie jako pokrywa akwarium, wystarczy pokrywka w formie kawałka szkła.

Myślę, że większość roślin lubiących wilgoć, zraszanie świetnie będzie rosło w terrarium, na przykład paprocie...
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Spotkałem się z dwoma opisami terrarium i akwarium, jeden mówi, że jak jest tam woda, to akwarium, a jak ziemia, to terrarium (logiczne, nie?), a drógi, że akwarium jest odsłonięte z góry, a terrarium ma dźwiczki z boku.
Ja mam przykryte plandeką z folii (chyba), ale odradzam, bo trudno się tam dostać. Najlepsza jest szyba.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”