Orzech włoski - uprawa Cz.1
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jest to znajda , którą namierzyłam wczoraj w czasie moich podróży w poszukiwaniu wartościowych siewek , siewka oczywiście . Zielona okrywa ma grubość ok . 2 mm , więc orzech jest ogromny , jądro też jest wielkie . Oczywiście zamówiłam owoce u właścicieli , więc pokażę je później w całej okazałości . Prawdopodobnie będę go szczepić nawet jeśli nie jest zbyt smaczny , choćby dla celów dekoracyjnych . Aż tak wielkiej odmiany nie ma Polsce w obrocie , ale są dwie tego typu w szkółce w Marcyporębie . Ponieważ właściciel nie jest specjalnie zaiteresowany żeby o nich pisać , więc pytania proszę kierować pod właściwy adres .KaRo pisze: o jeżu kolczasty jak ON sobie urósł !!!!
Ciekawe jak gruba jest ta łupina
Kozulo pokaz nam proszę jak pęknie , jak duży będzie owoc pod tą łupiną i potem wnętrze...
Co to za odmiana?
Pozdrowienia , kozula .
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Właśnie tez mam takiego dawce w krakowie i przymierzam się do szczepienia. Zbieram podkładki do tunelu foliowego.kozula pisze:Ale sobie ursłem ...
Ten co mam na oku owocuje "przemiennie"... tzn. Jednego roku duże i wcale ich nie mało a nastepnego roku normalne owoce. Może zbytnio obciąża to drzewo. Dawca u rodzinki więc pełna dostępność.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- kozula
- Kontakt:
Zmienna wielkość orzechów na jednym drzewie w kolejnych latach plonowania zależy od wielu czynników . W dobrych warunkach nawet przy urodzaju osiągają właściwy dla danego drzewa rozmiar , innym razem przy niewielkim plonie bywaja drobne . Wpływa na to przebieg pogody w ciągu okresu wegetacji (susza w lipcu i sierpniu powoduje drobnienie ) , oraz nawożenie .
Ten który jest na zdjęciu w poprzednim poście , ma w tym roku dużo orzechów i według właścicieli jest mały . Ciekawa jestem jak w takim razie będą wyglądać te duże ...
Jeśli ktoś ma dostęp do ciekawego dawcy zrazów a nie jest w stanie go samodzielnie zaszczepić , może liczyć na taką przysługe u mnie .
Z informacji które wyszukałam wynika , że jedna siewka na 10 tys. jest bardzo wartościowa . Wychodzina to , że w Polsce powinno rosnąć ok. 150 cennych siewek orzechowych , które mogą być podobne do odmian będących w obrocie , lub nawet lepsze .
Pozdrowienia , kozula .
Ten który jest na zdjęciu w poprzednim poście , ma w tym roku dużo orzechów i według właścicieli jest mały . Ciekawa jestem jak w takim razie będą wyglądać te duże ...
Jeśli ktoś ma dostęp do ciekawego dawcy zrazów a nie jest w stanie go samodzielnie zaszczepić , może liczyć na taką przysługe u mnie .
Z informacji które wyszukałam wynika , że jedna siewka na 10 tys. jest bardzo wartościowa . Wychodzina to , że w Polsce powinno rosnąć ok. 150 cennych siewek orzechowych , które mogą być podobne do odmian będących w obrocie , lub nawet lepsze .
Pozdrowienia , kozula .
- kozula
- Kontakt:
Kolejna ciekawostka z podróży , orzech którego jądra dają sie wyłuskiwać w całości . Szkoda , że zbyt mały żeby się nim zajmować bliżej .
Oglądam i oglądam orzechy różne różniste , aż z tego oglądania mam łapy całe brązowe i nijak nie mogę znaleźć orzechów większych niż 4 cm długości , cienką skorupką i dużym jądrem w środku . W segmencie ,,jacki'' wcale nie jest lepiej , jeśli duże , to albo puste , albo gruba skorupa , albo porzerastane , lub wszystko jednocześnie .
Przy okazji okazała się przyczyna , dlaczego jest tak mało w porównaniu z innymi gatunkami odmian orzechów , które spełniałyby większość oczekiwań nabywców drzewek orzechowych .
Pozdrowienia , kozula .
- kozula
- Kontakt:
Kalmio , dla młodego drzewka już za późno , mogłoby przemarznąć w zimie . Formowanie możesz w tym przypadku wykonać wiosną po ruszeniu wegetacji . Twój orzech nie jest jeszcze zbyt mocno zakorzeniony , więc nie będzie wylewał soków w takiej ilości , żeby to mogło uniemożliwić zamalowanie ran . Przy odłożeniu formowania do sierpnia drzewko straci rok , inwestując siły w gałęzie które i tak musisz wyciąć .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .