Makrofotografia - cz.2
Ponieważ moje zdjęcia są 100x gorsze od WaszychKaeR pisze:Radek, dlaczego????
Nie mam sprzętu do makrofotografii. Mam jedynie kompakcik canon powershot A540, który ostrzy dopiero gdzieś od ok. 5 cm. , ale skoro chcecie je zobaczyć to ok
Przy robieniu niektórych zdjęc eksperymentowałem z soczewkami powiększającymi wyjętymi z okularów ruskiej lornetki. Dzięki temu mogłem bliżej podejść do fotografowanego obiektu i był on większy, ale strata w jakości była niestety ogromna, aberracja, słaby kontrast, mała GO itd.
Ale po podrasowaniu na kompie jakoś to wygląda
Pogoniec
Ballus chalybeius, Salticidae.
Nasosznik Trzęś
Lądzień Czerwonatka
mucha domowa
Plujka pospolita
jakaś mucha
Naliściak srebrnik
Kosarz
Żerdzianka sosnówka
Pasikonik zielony
Kątnik domowy większy
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lip 2007, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Radku, nie jest tak źle, jak pisałeś... całkiem ładne makro fotki... jak na początek i możliwości sprzętowe. Taka jest moja opinia.
Tylko jedna drobna uwaga, za duże fotki wstawiasz na forum. Podczas wysyłania na Imageshack.us musisz je zmniejszyć do wymiarów max. 800x600 pikseli (ewentualnie, ale tylko w tym wątku można umieszczać fotki o wymiarach 1024x768 px - a niektóre Twoje są znacznie większe) ponieważ większe powodują problemy z wyświetlaniem strony, na której są zamieszczane. Te z zamieszczonych tutaj, które są większe od podanego wymiaru powinieneś pomniejszyć i wstawić ponownie.
Tylko jedna drobna uwaga, za duże fotki wstawiasz na forum. Podczas wysyłania na Imageshack.us musisz je zmniejszyć do wymiarów max. 800x600 pikseli (ewentualnie, ale tylko w tym wątku można umieszczać fotki o wymiarach 1024x768 px - a niektóre Twoje są znacznie większe) ponieważ większe powodują problemy z wyświetlaniem strony, na której są zamieszczane. Te z zamieszczonych tutaj, które są większe od podanego wymiaru powinieneś pomniejszyć i wstawić ponownie.
Hmm tylko jedna fotka jest większa od 1024x768px. Zaraz poprawię.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
Radek:) pisze:Ponieważ moje zdjęcia są 100x gorsze od Waszych
Dlaczego jesteś taki krytyczny, w tym wątku jest wiele zdjęć gorszych od Twoich i nikt tym się nie przejmuje.
Ważne żeby się bawić w to co nam sprawia przyjemność, każdy robi błędy ale najważniejsze żeby wiedzieć
jakie i próbować je eliminować.
W Twoich zdjęciach dominuje kadr centralny, staraj się unikać symetrii. Poza tym dobrze jak drugi plan (tło) jest
mniej ostre wtedy zdjęcie jest bardziej czytelne i oglądający skupia uwagę na tym co chcesz pokazać.
Wg/mnie najlepsze zajęcia z tych co pokazałeś to zdjęcie muchy domowej, tylko obciął bym trochę z prawej i z dołu,
sam zobacz tam nic nie ma.
Kadrowanie zdjęcia jest tak samo ważne jak jakość.
Rób zdjęcia i nie przejmuj się, u każdego większość idzie do kosza.
Pozdrawiam, Krzysztof.
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niesamowite zdjęcia. Uwielbiam wpatrywać się w makrofotografie. Sądzę, że poświęcenie kilku godzin, na prześledzenie tego wątku, nie będzie stratą czasu.
Krzyśku, miażdżysz poziomem. Zdjęcia, że mucha nie siada.
Krzyśku, miażdżysz poziomem. Zdjęcia, że mucha nie siada.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Andrzej Max
- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Kontakt:
Krzysztofie (Kaer), masz całkowitą rację co do kadrowania, teraz jest lepiej, oczy muchy są w mocnym punkcie. Jednakże - proponowałbym raczej przesunięcie w drugą stronę bo obrazek sie "wali" , albo jak kto woli mucha spada ze zdjęcia/liscia. Obciąłbym to "wyżarte" światłem miejsce - na nim też nic specjalnego nie ma, a zyskało by na lekkości.
Witam.
Jeżeli chcecie wiedzieć coś więcej o kadrowaniu i kompozycji zdjęcia poczytajcie o
trójpodziale, złotym podziale i mocnych punktach np. tutaj
Z moich ostatnich "polowań"
Kolejna mucha.
Ryjkowiec.
Jakiś przegubowiec w koronie.
Komar, krwiopijca.
Pozdrawiam, Krzysztof.
Jeżeli chcecie wiedzieć coś więcej o kadrowaniu i kompozycji zdjęcia poczytajcie o
trójpodziale, złotym podziale i mocnych punktach np. tutaj
Z moich ostatnich "polowań"
Kolejna mucha.
Ryjkowiec.
Jakiś przegubowiec w koronie.
Komar, krwiopijca.
Pozdrawiam, Krzysztof.
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- koniczynka