Kliwia wymagania ,pielęgnacja, kwitnienie
Re: Przemo???
Bo to wygląda jak bulwa ale to roślina cebulowa jak hipeastrum. Świetnie wygląda.1952.r pisze:Nie zgodzę się ze stwierdzeniem że kliwia to roślina cebulowa,oglądałam,oglądałam i cebuli nie było prędzej "jakaś bulwa".
- piku
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 lip 2007, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kliwia wymagania ,pielęgnacja, kwitnienie
To moja kliwia
Super, że powstał wątek o kliwii Ja swoją dostałam w tym roku, miała 12 liści. Niestety miała też "coś" gratis na nich --- pewnie jakąś chorobę grzybową. Usunęłam więc 50% liści, zostało 6. Pięknie rosną, a ostatnio kliwia zrobiła mi niespodziankę, wydała potomstwo Wnioskuję z tego, że jest jej u mnie dobrze Nie obracam jej, stoi w tym samym miejscu, w tej samej pozycji, na parapecie okna północnego, ale stosunkowo dużego, więc światła jej raczej nie brakuje. Podlewam ją do ziemi, ale nie po cebuli. Wlewam jej też wodę w podstawkę i czekam, aż ją wypije. Zraszam ją również, choć nie wiem, czy to lubi...tak intuicyjnie postępuję trochę... może w przyszłym roku odwdzięczy mi się kwiatami i też będę mogła ię pochwalić kwitnącą kliwią?
Pozdrawiam
Kasia
Pozdrawiam
Kasia
- agaxkub
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kliwia
Co zrobic aby pomóc kliwi w zakwitnięciu? Stoi niedaleko północnego okna, w zeszłym roku kwitła, ale dostałam już kwitnącą
Teraz wygląda zdrowo, nie zalewam, ale kwiatów nie widze, a może to jeszcze nie pora?
Teraz wygląda zdrowo, nie zalewam, ale kwiatów nie widze, a może to jeszcze nie pora?
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
kliwia jest dość żarłoczną rośliną, nie lubi przetawiania, podlewać lepiej na podstawek na podsiąk, czasami jest tak, że nie chce kwitnąć bo zaczyna się rozrastać, u nasady wypuszcza młode rozety, wtedy się wzmiacnia, u znajomej widziałem okaz rosnący dosłownie we wiadrze, który był kępą złożoną z kilkunastu pióropuszy - kwitło jednocześnie kilka kwiatostanów
- pszubart
- 100p
- Od: 20 cze 2006, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kliwia pomarańczowa (Clivia miniata), po przekwitnięciu kwiatów, zawiązuje na łodydze kwiatostanowej owoce/nasiona. Dopuszczenie Kliwii do wytworzenia nasion, może skutkować tym, że roślina ta nie będzie kwitnąć w następnym sezonie. Dlatego należy koniecznie obcinać łodygi kwiatostanowe, kiedy Kliwia przekwitnie, chyba, że chcemy uzyskać nasiona, aby spróbować rozmnożyć ją przez ich wysiew.
Pozdrawiam wszystkich.
Agaxkub, kliwia zakwita dopiero jako "dorosła" roślinka.
Pisaliśmy kiedyś na forum o kliwiach...(gdzie to było?? )
Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 56&start=0
Pisaliśmy kiedyś na forum o kliwiach...(gdzie to było?? )
Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 56&start=0
Kliwia - zimowanie uzależnia kwitnienie
Witam, swoją kliwię przeniosłam do chłodniejszego pokoju na zimowanie nie podlewam jej by weszła w stan odpoczynku ale dna wypuszcza nowe liście . Co robić czy jednak ją podlewać dopóki rośnie.? proszę o radę.
A ten temat przeglądałaś Tu kliknij