Magnolia - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 wrz 2008, o 11:04

Klon palmowy usycha; Magnolia sieboldi - jaka choroba?

Post »

Witam,

Mam nie lada problem z zasadzonym w ubiegłym roku klonem palmowym atropurureum. Mianowicie wygląda jakby usechł... Najpierw na początku sierpnia więdły listki boczne, ale na szczycie rosły młode, a teraz na początku września cała roślina wygląda jak zwiędnięta :( Wydaje mi się, że nie jest to problem podlewania, bo cały lipiec i połowę sierpnia padało co najmniej 3 dni w tygodniu, a jak nie padało, to rośliny i trawnik było podlewany dwa razy w tygodniu. Czy to może być jakaś choroba, albo może klony palmowe czerwonolistne po prostu wcześnie wchodzą w stan zimowego spoczynku?

Obrazek

Drugi problem dotyczy magnoli sieboldi, posadziłam ją w w tym roku w maju i od samego początku zaczeły listki poczynając od dołu najpierw brązowieć, jak to widać na zdjęciach, a potem opadać ale na szczycie rosły cały czas nowe listki. Stan obecny widać na zdjęciach. Roślina była posadzona w ziemie kompostową zmieszaną z kwaśną.

Pozdrawiam,
Alix
Ogródek Alix
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

odnośnie klona palmowego w tym miejscu opisałem problem. Najprawdopodobniej jest już po roślinie.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Zdjęcia chorej magnoli sieboldi

Post »

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Ogródek Alix
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może to być jeszcze za wcześnie, ale poproszę o zdjęcie makro najmłodszych pędów (tuż przy pąkach) klona. Możliwe, że jeszcze nie będzie nic widać, gdyż usychanie dopiero się zaczęło.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

nocny_drwal pisze:Może to być jeszcze za wcześnie, ale poproszę o zdjęcie makro najmłodszych pędów (tuż przy pąkach) klona. Możliwe, że jeszcze nie będzie nic widać, gdyż usychanie dopiero się zaczęło.
Postaram się jutro zrobić, bo jak dziś wrócę z pracy, to chyba będzie za ciemno...
Ogródek Alix
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magnolia wygląda bardzo źle, gdyż otrzymała ekstremalne stanowisko. Podejrzewam, że słońce piecze ją cały boży dzień (tzw. patelnia) i nie radzi sobie z konkurencją z trawą o wodę i substancje pokarmowe (magnolie mają płytki i słabo rozrośnięty system korzeniowy).

W tym miejscu nie przeżyje na pewno, a trudno mi wyrokować czy da się ją uratować, bo nigdy nie zabiedziłem tak żadnej swojej rośliny.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie piszesz nic o glebie, to czasem kluczowy problem, nie choroba.No i jakąś włókninę obok klona widać na zdjęciu co to nie wszystkim roślinom i każdej glebie służy :?
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

warsawyak pisze:Magnolia wygląda bardzo źle, gdyż otrzymała ekstremalne stanowisko. Podejrzewam, że słońce piecze ją cały boży dzień (tzw. patelnia) i nie radzi sobie z konkurencją z trawą o wodę i substancje pokarmowe (magnolie mają płytki i słabo rozrośnięty system korzeniowy).

W tym miejscu nie przeżyje na pewno, a trudno mi wyrokować czy da się ją uratować, bo nigdy nie zabiedziłem tak żadnej swojej rośliny.
Stanowisko jest północno-zachodnie, ok. 1 metr od murku o wys. 1 m. i 5 m od domu sąsiada, który zacienia magnolię od strony zachodniej. W rezulatcie magnolia nie jest na 'patelni'. Czy trawa stanowi aż taką konkurencje dla systemu korzeniowego magnolii, nie wiem, ale w promieniu 3 metrów od rośliny nic oprócz trawy nie rośnie. Wydaje mi się jednak, choć może się mylę, że to jakaś choroba, gdyż zamieranie liści i ich brązowienie zaczęło się już w doniczce przed posadzeniem, gdyż magnolia leżała przy północnej stronie domu w półcieniu trochę ponad tydzień przed posadzeniem i już wtedy zauważyłam, że pojedyńcze liście zaczęły się kurczyć i brązowieć tak jak na zdjęciach. Myślałam, że po posadzeniu to przejdzie, ale tylko się nasiliło...
Ogródek Alix
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

selli7 pisze:Nie piszesz nic o glebie, to czasem kluczowy problem, nie choroba.No i jakąś włókninę obok klona widać na zdjęciu co to nie wszystkim roślinom i każdej glebie służy :?
gleba w ogrodzie jest gliniasta, ale do dołku wsypany jest drenaż z keramzytu 5 łopat ziemi kompostowej i 4 łopaty ziemi kwaśnej.
Ogródek Alix
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

co to może być za narośl na magnolii gwiezdzistej?
Obrazek
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z tego się biorą małe magnolie ;:173
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

czyli moja magnolia będzie "mamą" a coś więcej możesz powiedzieć czy to są nasionka? bo jestem ciemna
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To różowe, podobne do szyszki to owoc. Magnolia tak ma, że nie wszystkie nasiona w obrębie owocu zdoła wykształcić. Często jest to tylko kilka i wtedy owoce mają charakterystyczne zgrubienia. Gdy dojrzeją, "szyszka" się otwiera, a nasiona początkowo zwisają, nie odpadają na ziemię. To czerwone należy zdjąć po odmoczeniu w wodzie. W środku jest czarne nasionko. Żeby je wysiać, niezbędna jest stratyfikacja. Gdzieś niedawno był poruszony temat rozmnażania magnolii...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”