Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki
Jak zwalczac zgniliznę korzeni w thuji smaragdowej ???
Witam , od miesiąca zauważyłem ze niektóre smaragdy (uprawiane w doniczkach 3l ) od góry gałązki zrobiły się lekko czerwonawe i zwiędnięte ale nie usychają a korzenie się lekko odrywają. Lipiec był bardzo mokry i prawie co dzień padało , myślę ze to zgnilizna korzeniowa lub fytoftoroza ale nie jestem pewien , podlewam co 7 dni brawo 500 sc. Jeśli wiecie co im dolega to proszę napiszcie. Pozdrawiam.
Thuje Smaragd - co to za szkodnik?
Witam,
Thuje Smaragd zaatakowało jakieś robactwo - czarne, wytwarza jakiś śluz, thuje w środku są lepkie i schną
Co to za paskudztwo? Czym to potraktować?
Thuje Smaragd zaatakowało jakieś robactwo - czarne, wytwarza jakiś śluz, thuje w środku są lepkie i schną
Co to za paskudztwo? Czym to potraktować?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To mszyca. Opryskaj np: mospilanem.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Fizjologiczne - nic się nie dzieje To kwiatostany. Gałązki te zbrązowieją i opadną.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Pocieszające jest to co napisałaś Aniu, chociaż te dwa drzewka znacząco różnią się od rosnących obok - wiem, że tuje brązowieją od środka na zimę, ale te dwa są brązowe prawie całe, tylko czubki gałązek jeszcze są żółto-zielone... Poczekamy, zobaczymy co z nimi będzie dalej i czy pozostałe tuje nie zaczną tak nadmiernie brązowieć...
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Może się tak stać niestety.... Jedyne co mnie w tej chwili niepokoiłoby to barwa gałązek na dole tuji. Różni się nieco od tych , których zdjęcia dałaś w powiększeniu.
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
W tym roku jest jakiś wysyp grzybów na tujach. A ostatnio byłem w markecie, sprzedają duże tuje już z brązowymi igłami, więc czego inne się można spodziewać?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
AVE Te małe czarne pączki to zawiązki kwiatostanów, w przyszłym roku ta roślina zakwitnie prawie cała i to nie będzie jej ozdoba. Jak się dopatrzyłem to na pierwszym zdjęciu na górze masz już kwiatostany tegoroczne. Jest to wynikiem starzenia się rośliny a u roślin stosunkowo młodych jak twoje wynikiem zbyt małego nawożenia i braku wody. Jeżeli chcesz aby były zielone koniecznie musisz zastosować silne nawożenie i obfite podlewanie, mimo to że inne w tym szpalerze jeszcze ładnie wyglądają może być wynikiem podłoża które mimo jednego miejsca ma różne właściwości. Jeśli mają ładnie wyglądać to tylko jedna rada dobre nawożenie i częste podlewanie mimo że są już duże.
Jak mi się uda to wstawię zdjęcia porównawcze roślin podlewanych codziennie przez cały sezon i podlewanych sporadycznie.
Jak mi się uda to wstawię zdjęcia porównawcze roślin podlewanych codziennie przez cały sezon i podlewanych sporadycznie.