Dobra, ale zdrowy. Jak ktoś jest wyśmienitym pilotem, to na grypę powinien jednak wylądować w łóżku. Jaki by to iglak nie był, to bez dostaw świeżej wody do tkanek słońce ją stamtąd odparuje. Chyba. Nie?Bartosz pisze:A po co zacieniać sosne żółtą. Przecież to wyjątkowo światłolubny iglak,który ładnie rozwija się jedynie w mocno nasłonecznionych miejscach
Sosna - sadzenie,przesadzanie
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Informuję, iż sosna przeżyła ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Ma piękne miotełki nowych przyrostów. Odchorowała zrzuceniem części igieł i zamarciem kilku pączków szczytowych na niższych piętrach gałęzi.
Niestety, czy przyjmie się na 100% zobaczymy po zimie.
Może nie wymarźnie i wtedy ruszy z kopyta jak ta lala.
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady, przyniosły skutek.
Beata
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Ma piękne miotełki nowych przyrostów. Odchorowała zrzuceniem części igieł i zamarciem kilku pączków szczytowych na niższych piętrach gałęzi.
Niestety, czy przyjmie się na 100% zobaczymy po zimie.
Może nie wymarźnie i wtedy ruszy z kopyta jak ta lala.
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady, przyniosły skutek.
Beata
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
I widzę, że ma się bardzo dobrze!
Opisz, jak ja przesadzałaś, będzie to praktyczną wskazówka dla naśladowców.
Opisz, jak ja przesadzałaś, będzie to praktyczną wskazówka dla naśladowców.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedy mogę przesadzić sosny samosiejki?
Mam za płotem mnóstwo sosen samosiejek. Chciałabym mieć je też u siebie w ogrodzie, ale tu jakoś nie chcą się wysiewać. Kiedy jest odpowiedni czas na przesadzenie takiej sosny żeby była pewność, że się przyjmie? Czy okaz wielkości ok 100-120 cm zniesie to dobrze?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Re: Kiedy mogę przesadzić sosny samosiejki?
Tragicznie to zniesie. Sosna ma duży i palowy system korzeniowyMałaRybka pisze:czy okaz wielkości ok 100-120 cm zniesie to dobrze?
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
Szkoda pracy moim zdaniem. Lepiej kupić po kilkadziesiąt groszy sosnę 2-latkę ( 20 cm wysokości) ...
Ps. Zlecam sadzenie do 150 tyś. sadzonek sosny w moim leśnictwie, więc wiem co piszę 8)
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Dziękuję za informacje.
Chciałam taki większy okaz, bo byłoby go odrazu widać
. Mniejsze też są, więc jest w czym wybierać ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Chciałam taki większy okaz, bo byłoby go odrazu widać
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Witam,
Mam stosunkowo dużą działkę całość 2500 m2. Mniej więcej 30mx83m. Chciałem posadzić na końcu działki drzewa iglaste. W zamyśle chciałem stworzyć mini lasek, aby odgrodzić się troszkę od sąsiadów stworzyć ładny widoczek itp.
Pytanka:
1. Jakie drzewka?
2. W ilu rzędach posadzić aby wyglądało to na lasek?
3. Jakie odległości drzewka od siebie
4. W jakiej odległości rzędy od siebie?
5. A może lepiej posadzić przypadkowo?
6. w jakiej odległości od granicy działki ?
7. Jakie konsekwencje prawne (zalesienie obszaru oraz ewentualna poźniej wycinka pod budowe domu dla dzieci)?
Mam stosunkowo dużą działkę całość 2500 m2. Mniej więcej 30mx83m. Chciałem posadzić na końcu działki drzewa iglaste. W zamyśle chciałem stworzyć mini lasek, aby odgrodzić się troszkę od sąsiadów stworzyć ładny widoczek itp.
Pytanka:
1. Jakie drzewka?
2. W ilu rzędach posadzić aby wyglądało to na lasek?
6. w jakiej odległości od granicy działki ?
7. Jakie konsekwencje prawne (zalesienie obszaru oraz ewentualna poźniej wycinka pod budowe domu dla dzieci)?
Od razu pytanie jaka gleba ? Jak z wodą ?carson_1 pisze:1. Jakie drzewka?
carson_1 pisze:2. W ilu rzędach posadzić aby wyglądało to na lasek?
Sporo zależy od doboru gatunków. Sadząc wszystkie za gęsto ( np. w lasach sadzimy od zagęszczenia 1,0 x 1,0 m do 2,0 x 2,0 m) będzie busz po 5-8 latach, po kilkunastu latach dolne gałęzie usychają i znowu wszystko widać u sąsiadów
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Sugeruję sadzenie w grupach, warto dobrac drzewa pod kątem ekspansywności, szybkości wzrostu, pokroju korony.
Gatunki "leśne" to najtańsze rozwiązanie, ale nie zawsze najlepsze - widac to już po kilkunastu latach...
Gleby nie sprawdzałem. Ziemia wyglada na raczej cięższą. Troche gliniasta wg tego co kopałem w obrębie budynku. Głębiej znajdują się pokłady kamienia wapiennego (niedaleko nieczynna kopalnia wapienia) . Jeśli chodzi o wodę to mam własną studnię na działce. Głęboką na ok 18m (nie znam wydajności studni).
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Fakt bardzo ciekawe okazy sosen, zwłaszcza Pinus densiflora (Oculus-draconis) jest to sosna gęstokwiatowa z bardzo efektownymi szyszkami a jeszcze ciekawszymi igłami, faktycznie osiąga wysokość ok 3 m wysokości i ok 1,5 -2 szer, ale to są wymiary roślin w wieku ok 10 lat ( teoretycznie takie wymiary osiągają ale to zależy od wielu czynników środowiskowych i od naszego zadbania o nie), po tym czasie one też będą jeszcze rosły to nie są rośliny karłowe że wieczność czekamy aż urosną, tak czy inaczej za jakieś 15-20 lat znajdą się przy budynku. Schwerini i świerk też nie zatrzymają swojego wzrostu po 10 latach lub gdy osiągną 3 m wys.
- grzesiek_z
- 200p
- Kontakt:
- grzesiek_z
- 200p
- Kontakt:
Conica i Nidiformis będą sobie powoli rosły aby były duże musisz sobie poczekać, a Tamariscifolia i Blue carpet wystarczy co jakiś czas podcinać prędzej będziesz cioł Blue Carpeta niż sabinę. Zastanów się co chcesz oglądać przez kolejne lata, czarną ziemię czy połączoną kompozycję. Przecież w przypadku takich jałowców wystarczy odrobinę cięcia. Jak będziesz mógł przeznaczyć na jedną rabatkę powierzchnię powiedzmy 100 m2 (kwadratowych) to założysz sobie park dla okazów i będziesz je podziwiał za 40 lat.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Jałowce posadziłem mniej więcej w odległości odpowiadającej docelowemu rozmiarowi krzewu, nawet jeśli trochę na siebie będą nachodzić za ćwierć wieku to nie szkodzi. Wygląda to w tej chwili łyso, i na to nic nie poradzę. Więc łyse miejsca uzupełniam bylinami i jednorocznymi.blackjack pisze:[...] No ale posadzenie w tym miejscu jednej rośliny i czekanie 20 lat aż pokryje całą powierzchnię nie wydaje mi się zbyt sensowne. Zwiedzając arboreta albo parki spotyka się czasem drzewa które rzeczywiście pasowałyby 1 szt na 10 arów... no ale chyba to nie o to chodzi...
Jak zatem zoptymalizować odległości ?
Jak Wy to robicie i czym się kierujecie ?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
[...]
I pozostaje tylko czekać
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz