Hosty - problemy i kłopoty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hosty - problemy i kłopoty
Pewno Blue Angel 

- Ellaa
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam prośbę do znawców tematu, a mianowicie, wczoraj wieczorem zauważyłam na 3-letniej hoście Regal Splendor dziwne zmiany, jakich jeszcze na niej nie obserwowałam.
Na wielu liściach brzegi zrobiły się 'pergaminowe', jakby przeźroczyste i podsychają.
Hosta rośnie w rozproszonym cieniu, a poza tym od paru dni jest pochmurno przez większość dnia, więc to nie są przypalenia słoneczne.
Czym jest to spowodowane
Czyżby to przenawożenie, zasiliłam granulatem z kurzeńca.
Bardzo będę wdzięczna za sugestie, co do dalszego postępowania z rośliną
Dziwne zmiany na Regal Splendor

Na wielu liściach brzegi zrobiły się 'pergaminowe', jakby przeźroczyste i podsychają.
Hosta rośnie w rozproszonym cieniu, a poza tym od paru dni jest pochmurno przez większość dnia, więc to nie są przypalenia słoneczne.
Czym jest to spowodowane

Czyżby to przenawożenie, zasiliłam granulatem z kurzeńca.
Bardzo będę wdzięczna za sugestie, co do dalszego postępowania z rośliną

Dziwne zmiany na Regal Splendor

To efekt zbyt dużej wilgoci w glebie, kurzeniec na pewno swego dopełnił. Nie ma co się tym martwić 

- Ellaa
- Kontakt:
Tomaszu dziękuje za odpowiedź, ale czy to oznacza, że kurzeńca pod hosty należy się wystrzegać

Absolutnie nie, ale nawozy takie są bardzo silne i trzeba je rozrzedzać w stosunku 1;10. Myślę,że więcej namieszała tu jednak wilgoć.
- Ellaa
- Kontakt:
Przypuszczam, że sypnęłam go hostom cokolwiek więcej....cóż 'dużo' nie znaczy 'dobrze'....a tak chciałam je podpędzić, no i pewnie przedobrzyłam

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Hosta undulata Mediovariegata - znaczna część mi wymarzła tej zimy. Nie wiem czy to problem lub kłopot może o tyle że w miejscu w którym rosła zrobiło się pusto.
Ellaa - a mnie te ślady na liściach wyglądają po prostu na wygryzione przez ślimaki ;)
Pozdrawiam.
- Ellaa
- Kontakt:
Ewo, raczej nie są to ślady po ślimcach. Nie ma ubytków liścia, tylko tkanka zrobiła się cienka i prześwitująca....nie wiem dlaczegoMeva pisze:Ellaa - a mnie te ślady na liściach wyglądają po prostu na wygryzione przez ślimaki ;)

Takie zmiany, występują często na mniej zasobnych w chlorofil częściach host , które były przenawożone a potem narażone były na wilgoć.
Zauważyłam to po kolejnej dostawie od pewnej holenderskiej firmy. Hosty piękne, wyrośnięte , choć nasze w tym samym czasie jeszcze dość małe. Na pierwszy rzut oka widać, że "holenderki" ( trafne określenie Zanny ). Kiedy zaczął padać deszcz , jaśniejsze części liści właśnie tak zaczęły wyglądać. Do złudzenia przypomina to poparzenie słoneczne.
Zauważyłam to po kolejnej dostawie od pewnej holenderskiej firmy. Hosty piękne, wyrośnięte , choć nasze w tym samym czasie jeszcze dość małe. Na pierwszy rzut oka widać, że "holenderki" ( trafne określenie Zanny ). Kiedy zaczął padać deszcz , jaśniejsze części liści właśnie tak zaczęły wyglądać. Do złudzenia przypomina to poparzenie słoneczne.