Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja może podam przepis na dwie sałatki, które są obowiązkowe u mnie w rodzinie na każdej imprezie. Nie będę pisać dokładnych ilości bo to się zawsze robi na oko :wink: Wszystko oczywiście kroimy w kostkę (no, oprócz tego co się nie da).
89. Sałatka z serem feta
ser feta
sałata
pomidory
rzodkiewki
ogórek
Mi ona najlepiej smakuje do dań ciepłych, ale np. moja siostra lubi ją samą jeść.
90. Sałatka owocowa z żółtym serem
ser żółty
arbuz
winogrona
jabłka
pomarańcze
wszelkie owoce sezonowe, co kto lubi :)
jogurt naturalny do polania
Ta sałatka zawsze wygląda imponująco, te intensywne kolory :twisted: uwielbiam ją :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja 92. sałatka z tuńczykiem

Skladniki
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach (może być w oleju)
- 1/2 kapusty pekińskiej, albo jedna nieduża
- 4-6 jaj na twardo
- 1/2 owocu papryki czerwonej słodkiej
- 1/2 ogórka wężowego
- kapary, albo oliwki, albo korniszony, albo grzybki marynowane w ilości dowolnej
- świeże zioła jakiekolwiek czyli wg. gustu, ale pojedynczo / jeśli suszone to tylko natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu (albo jogurtu, albo oliwy, ale z majonezem lepsze)

Metoda
Myjemy lub płuczemy składniki, gotujemy i obieramy jajka, otwieramy puszki i słoiki, przygotowujemy miski i łyżki itd.
Kroimy kapustę w kawałki ok. 1 cm, paprykę drobniutko, a ogórka świeżego w krótką zapałkę, jajka kroimy krajalnicą do jajek, albo siekamy, tuńczyka rozdrabniamy po odlaniu większości oleju.
Wsypujemy wszystkie składniki do miski, dodajemy majonez i jeden z "ostrych" dodatków, również drobniutko pokrojonych (kapary w całości). Mieszamy, wstawiamy do lodówki i dajemy sałatce czas na przegryzienie się.

Ja jej nie daję czasu, zawsze zajadam zanim zdąży się przegryźć... Smacznego!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Przepis Zbyszka 444, przeniesiony z wątku o deserach.
Zbyszek444 pisze:
93. Pyszne ogóreczki z " chili",

A oto i przepis:
2,5 kg ogórków
1,5 główki czosnku
4 łyżki soli
2 łyżeczki papryczki chili
0,5 kg cukru
1,5 szklanki octu
8 łyżek oleju

Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części
Zasypać to solą i chili
Posypać zduszonym lub drobno pokrojonym czosnkiem
Odstawić na 6-8 godzin
Olej, ocet i cukier zagotować i zalać ogórki
I zowu odstawić, ale tym razem na 12 godzin
Przełożyć do słoików, zlać tą zaprawą i do piwniczki.
Można tak samo robić cukinię ale młodą, patisony, można również zrobić taką mieszankę.
Z chili należy uważać. Aby było nie za ostre to dać niecałe dwie łyżeczki.

Pychota

Są to ogóreczki bardzo pikantne o takim specyficznym smaku papryczki "chili"

Działka Zbyszka
--------------------
ps. Przepraszam Zbyszku, pochrzaniłem przy przenoszeniu Twego postu, i "uciekł" mi oryginał, wkleiłem więc zrobioną wcześniej kopię Twego przepisu.

Paweł Woynowski
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44

Post »

Caro pisze:Ja może podam przepis na dwie sałatki, które są obowiązkowe u mnie w rodzinie na każdej imprezie. Nie będę pisać dokładnych ilości bo to się zawsze robi na oko :wink: Wszystko oczywiście kroimy w kostkę (no, oprócz tego co się nie da).
Sałatka z serem feta
ser feta
sałata
pomidory
rzodkiewki
ogórek
Mi ona najlepiej smakuje do dań ciepłych, ale np. moja siostra lubi ją samą jeść.
Sałatka owocowa z żółtym serem
ser żółty
arbuz
winogrona
jabłka
pomarańcze
wszelkie owoce sezonowe, co kto lubi :)
jogurt naturalny do polania
Ta sałatka zawsze wygląda imponująco, te intensywne kolory :twisted: uwielbiam ją :D
Dzisiaj zrobiłam zdjęcia tych sałatek :D
Sałatka z serem feta
Obrazek Obrazek
Sałatka owocowa z żółtym serem
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Ogród i gotowanie to moja pasja. Nigdy nie uczyłam się gotować zawodowo. Robię, między innymi takie cudeńka. Pora świąteczna, więc popatrzcie.

Obrazek Obrazek

szparagi w szynce i galantyna z kaczki i sałatka jarzynowa na ozdobnych łyżkach.
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
Bicuś
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lis 2007, o 00:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

94. Basturma

Składniki

* 50 dag wołowiny z udźca
* 10 dag czerwonej słodkiej papryki
* 15 dag soli
* 1 dag pieprzu
* 3 duże ząbki czosnku
* 10 dag ostrej przyprawy ormiańskiej czaman
* 1/2 szklanki wody

Sposob przygotowania

Wołowinę dokładnie myjemy, osuszamy. Obtaczamy grubo w soli i odstawiamy w szklanym naczyniu na 10 dni do chłodnego miejsca, zlewając puszczany sok. Pozostałe składniki: paprykę, czaman, wodę i pieprz dokładnie mieszamy i nacieramy nimi wyjęte z solanki mięso. Wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 2 tygodnie. Dobrze ususzoną basturmę można przechowywać w lodówce nawet rok. Podajemy krojąc na cieniutkie plasterki jako przekąskę.

Polecam do piwka! :)
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

To i ja dorzucę coś od siebie :D

95. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

- 0,5kg filetów solonych ze śledzia (ja moczę je dość długo, żeby nie były za słone)
- pół szklanki oleju
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki sztucznego miodu
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- dwie łyżki stołowe octu

Na rozgrzany olej wrzucamy wcześniej pokrojone w piórka cebule. Delikatnie podsmażamy aby zrobiła się miękka, nie powinna się zrumienić. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i łączymy razem z olejem i cebulą. Na koniec dodajemy miód i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Śledzie kroimy wg uznania, ja kroję w poprzek, w 1cm szerokości kawałki, po czym mieszamy dokładnie z powstałą zalewą - sosem. Przekładamy np. do słoiczka, dokładnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na min. 12 godzin.

96. SAŁATKA Z PALUSZKÓW SURIMI

- jedno opakowanie paluszków surimi
- kapusta pekińska (ok. 50-60 dag)
- puszka lub dwie kukurydzy konserwowej
- 400 gramowy słoiczek majonezu
- mały jogurt naturalny
- 5-6 ząbków czosnku
- sól do smaku

Z majonezu, jogurtu i przepuszczonego przez wyciskaczkę czosnku, robimy sos czosnkowy (ja dodaję jeszcze pół, płaskiej łyżeczki chrzanu).
Rozmrażamy paluszki surimi i kroimy w 1cm grubości kawałki, dodajemy pokrojoną w niewielkie paski (można posiekać) kapustę pekińską, następnie kukurydzę (ja lubię jak jest jej dużo, dlatego dodaję 2 puszki). Na koniec wlewamy sos i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą do smaku. Najlepsza jest na drugi dzień, prosto z lodówki (musi się ,,przegryźć,,)

Mam nadzieję, że będzie smakowało :D
Pozdrawiam, Paula
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Można ten deser zjeść po śledziach.Zrobiłam 97. lody.Przepis oczywiście z internetu.,ale niestety nie pamiętam z jakiej strony.
300 ml śmietany kremówki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
truskawki -było trochę mniej niż 1 kg
Do owoców dodać trochę wody i chwile pogotować.Odcedzić i schłodzić.Następnie zmiksować,ale niezbyt dokładnie.
Śmietanę i mleko schłodzić w lodówce.Kremówkę ubić na sztywno i dalej ubijając dodawać porcjami mleko.Do puszystej masy dodać owoce i wymieszać.Wstawić do zamrażalnika. Co 2-3 godzin wyjąć i przemieszać (ubić) ręcznym robotem.
Ja mieszałam 3 razy. Są pyszne,ale trochę ciężko się je wyjmuje z naczynia,ponieważ są bardzo twarde.Miałam nieszczelne naczynie,bo miskę w której robiłam obwiązałam folią i może woda szybko odparowuje i dlatego są twarde jak lód.Zachęcam do zrobienia.Może w innych smakach. Z soku po odcedzeniu owoców zrobiłam pyszny kisiel.
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

piter258 pisze:SAŁATKA GYROSOWA

- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kawałki i usmażona w przyprawie do gyrosa
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 średni słoik ogórków konserwowych pokrojonych w kostke
- 2 średnie cebule też w kostke
- 1 mała kapusta pekińska też drobno pokrojona
- sos z majonezu wymieszanego z ketchupem
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę do posypania na sos.

Całość wkładać najlepiej do jasnego naczynia żarowego warstwami w takiej kolejności jak podałem. Wygląda super i również super smakuje. Polecam
SMACZNEGO
Obrazek
zrobiłam sałatke! zdjęcia nie machnęłam ale wyszła super! zrobiła furorę na imprezie, każdy ją jadł pierwszy raz, naprawdę polecam!
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

98. SAŁATKA KALAFIOROWA

-kalafior - surowy, ładny, biały
-puszka kukurydzy
-puszka ananasa
-rodzynki
-majonez
-pieprz, sól(malutko)

Kalafiora umyc i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać kukurydzę i pokrojonego ananasa oraz sparzone rodzynki. Delikatnie posolic i popieprzyć i dodac łyżkę majonezu. Wymieszać. Gotowe.
Każdy się dopytuje z czego to jest zrobione :wink:

Co do mojego przepisu to spieszyłam się i nie do końca prawdę napisałam tj.
1. Kalafior nie musi być cały, ani duży, ważne, żeby był piękny :lol:
2.Kukurydzy i ananasa też nie musi być cała puszka - wedle uznania
3. I na dokładkę podstawowe składniki to uwaga... kalafior i kukurydza oraz majonez, reszta to dodatki, które urozmaicają sałatkę
aneta100
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sty 2008, o 10:43

Post »

Dorzucę się z dwoma przepisami - być może wszystkim znanymi, ale bardzo prostymi i wartymi wypróbowania.

Pierwszy to 99. sałatka letnia niemal ze wszystkiego do pod ręką - bazą są pomidory, ogórki i ser żółty (wszystko pokrojone w kostkę), do tego możemy dorzucić: oliwki, kukurydzę, sałatę, paprykę, trochę cebuli jeśli ktoś lubi, oliwy z oliwek, przyprawy wg uznania (polecam pieprz ziołowy i sól). Generalnie zachęcam do eksperymentowania z taką bazą.

Druga to 100. sałatka z tuńczyka: puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki najlepiej), dwa jajka na twardo, dwa ogórki konserwowe, kukurydza, ser żółty, mogą być też oliwki - składniki pokrojone w drobną kostkę, majonez. I tajny składnik ( ;) ) - przyprawa curry - nadaje świetnego smaku i ciekawego koloru (oprócz tego przyprawy dowolne).

Polecam i życzę smacznego!
Ogrody to nasza pasja, szczęście i życie...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

101. Sałatka kalafiorowo-brokułowa

- kalafior
- brokuły (tyle ile kalafiora)
- duże opakowanie joguru naturalnego
- majonez 5-6 łyżek
- czosnek, jeśli ktoś lubi mocno czosnkowy smak to nawet cała główkę
- koperek zielony - pęczek
- sól, pieprz

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, podzielone na cząstki kalafior i brokuły zanurzyć naokoło 1-2 minuty( mają być twarde)
Przelać zimną wodą, odcedzone porządnie- wyłożyć na duży półmisek.

Zmieszać jogurt, majonez, sprasowany lub drobniutko posiekany czosnek, koperek. Doprawić sola i pieprzem.

Przed podaniem schłodzić.

Pyszne i niskokaloryczne. Na dodatek przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.

SMACZNEGO !
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Beatrice-z braku czasu właśnie taką sobie dziś kupiłam i ze smakiem zjadłam,domowa na pewno lepsza, bo bez konserwantów.Szczególnie lubię do niej koper "Szmaragd" o długich ciemnozielonych liściach i pięknie pachnący.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

Produkt z tego przepisu akurat dobry na 102. rozgrzewającą przekąskę w zimowe wieczory.

1 główka czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
4 serki cammembert
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka wegety
400 ml oleju
8 dag papryczki chilli
Przez praskę przecisnąć 2-3 ząbki czosnku,dodać do tego słodką paprykę,chilli i wegetę.
Utrzeć na pastę.Serki przekroić w poprzek na pół.Jedną część posmarować pastą i przykryć drugą i przycisnąć.
Włożyc do słoja przekładając listkami laurowymi,zielem angielskim i resztą czosnku.Polać olejem i odstawić na 2 dni.
W przepisie nie podano do czego sa te papryczki chilli,ale pewnie do przełożenia serków.Bez nich też jest dobre.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

niezła ta rozgrzewająca przekąska!Od wtorku ma przyjść oziębienie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”