To i ja dorzucę coś od siebie
95. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU
- 0,5kg filetów solonych ze śledzia (ja moczę je dość długo, żeby nie były za słone)
- pół szklanki oleju
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki
sztucznego miodu
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- dwie łyżki stołowe octu
Na rozgrzany olej wrzucamy wcześniej pokrojone w piórka cebule. Delikatnie podsmażamy aby zrobiła się miękka,
nie powinna się zrumienić. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i łączymy razem z olejem i cebulą. Na koniec dodajemy miód i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Śledzie kroimy wg uznania, ja kroję w poprzek, w 1cm szerokości kawałki, po czym mieszamy dokładnie z powstałą zalewą - sosem. Przekładamy np. do słoiczka, dokładnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na min. 12 godzin.
96. SAŁATKA Z PALUSZKÓW SURIMI
- jedno opakowanie paluszków surimi
- kapusta pekińska (ok. 50-60 dag)
- puszka lub dwie kukurydzy konserwowej
- 400 gramowy słoiczek majonezu
- mały jogurt naturalny
- 5-6 ząbków czosnku
- sól do smaku
Z majonezu, jogurtu i przepuszczonego przez wyciskaczkę czosnku, robimy sos czosnkowy (ja dodaję jeszcze pół, płaskiej łyżeczki chrzanu).
Rozmrażamy paluszki surimi i kroimy w 1cm grubości kawałki, dodajemy pokrojoną w niewielkie paski (można posiekać) kapustę pekińską, następnie kukurydzę (ja lubię jak jest jej dużo, dlatego dodaję 2 puszki). Na koniec wlewamy sos i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą do smaku. Najlepsza jest na drugi dzień, prosto z lodówki (musi się ,,przegryźć,,)
Mam nadzieję, że będzie smakowało