Gleba piaszczysta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sie 2009, o 14:23
- Kontakt:
Gleba piaszczysta
Mam kawałek działki koło domu, który chcę zamienić w ogród. Obecnie gleba wygląda na czysty piach, choć w okolicy rosną dęby i brzozy.
Chciałbym dorzucić na wierzch żyźniejszej ziemi, nie wiem tylko ile (minimalna grubość) i jakiej.
Będę wdzięczny za uwagi na ten temat.
Chciałbym dorzucić na wierzch żyźniejszej ziemi, nie wiem tylko ile (minimalna grubość) i jakiej.
Będę wdzięczny za uwagi na ten temat.
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli rosną dęby to nie jest jeszcze tak źle...
Nie ma minimalnej ilości - bo jak nie dodasz nic to też coś niecoś urośnie - choć tylko to o skromniejszych wymaganiach.
Polecam kupić samochód (lub kilka w zależności od powierzchni) żyźniejszej gleby. Zazwyczaj można tanio kupić w większości rejonów Polski torfowo-murszową warstwę gleby z łąk sprzedawaną zazwyczaj jako "torf". Wydaje mi się, że warstwa ok. 5 cm wystarczy.
Nie ma minimalnej ilości - bo jak nie dodasz nic to też coś niecoś urośnie - choć tylko to o skromniejszych wymaganiach.
Polecam kupić samochód (lub kilka w zależności od powierzchni) żyźniejszej gleby. Zazwyczaj można tanio kupić w większości rejonów Polski torfowo-murszową warstwę gleby z łąk sprzedawaną zazwyczaj jako "torf". Wydaje mi się, że warstwa ok. 5 cm wystarczy.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie ma sensu nawozić żyznej ziemi na całą powierzchnię . Nie potrzeba jej np: pod podjazdy, ścieżki.... W miejsce wsadzania roślin też nie ,bo wówczas musisz wykopać solidny dołek po roślinę i tam dać żyznego podłoża. Natomiast trzeba nawieźć ziemi przy zakładaniu trawnika.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sie 2009, o 14:23
- Kontakt:
Wracając do tematu. Działka nie jest duża, jakieś 450 m2, gdzie musi się zmieścić trochę swobodnej przestrzeni ze zwykłą trawą (nie typu wypielęgnowany-koszony-co-tydzień-trawnik), a do tego jakieś wrzosowate, pnącza na ogrodzeniu, ze dwa drzewka owocowe, jakieś krzewy. Generalnie chciałbym, żeby coś kwitło od wiosny do jesieni - jedno przekwita, drugie zaczyna.
Zamierzam nawieźć ziemi na pryzmę, zanim powstanie ogrodzenie, a potem jakoś ją rozrzucić.
Znalazłem oferty na przewóz ziemi trzeciej klasy zbieranej z pól - czy będzie wystarczająca do ogródka?
Czy wystarczy jeśli założę, że średnio trzeba pokryć powierzchnię ogrodu na 10 cm grubości?
Zamierzam nawieźć ziemi na pryzmę, zanim powstanie ogrodzenie, a potem jakoś ją rozrzucić.
Znalazłem oferty na przewóz ziemi trzeciej klasy zbieranej z pól - czy będzie wystarczająca do ogródka?
Czy wystarczy jeśli założę, że średnio trzeba pokryć powierzchnię ogrodu na 10 cm grubości?
- MążAni
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2009, o 20:58
Witaj,
wydaje mi się, że ziemia klasy III zbierana z pól (czyli uprawna) będzie zupełnie wystarczająca.
Tam, gdzie będzie trawnik powinna być ciągła warstwa tej ziemi min. 5cm, ale w pozostałych miejscach wystarczy, że wpakujesz ją tylko lokalnie pod nasadzenia, a resztę wyściółkujesz materiałem, który będzie ci odpowiadał (kora, żwir, etc.). Tak przynajmniej my robimy (z dokładnością do trawnika, którego nie mamy) - a u nas dominuje 5 i 6 klasa (praktycznie czysty piach).
Zwłaszcza pod drzewka owocowe warto wykopać większe dołki i wpakować tam kupę dobrej ziemi, kompostu i obornika (jeśli masz) i po posadzeniu wymodelować elegancki dołek wokół drzewka (tak przynajmniej radził nam nasz wuj - sadownik).
wydaje mi się, że ziemia klasy III zbierana z pól (czyli uprawna) będzie zupełnie wystarczająca.
Tam, gdzie będzie trawnik powinna być ciągła warstwa tej ziemi min. 5cm, ale w pozostałych miejscach wystarczy, że wpakujesz ją tylko lokalnie pod nasadzenia, a resztę wyściółkujesz materiałem, który będzie ci odpowiadał (kora, żwir, etc.). Tak przynajmniej my robimy (z dokładnością do trawnika, którego nie mamy) - a u nas dominuje 5 i 6 klasa (praktycznie czysty piach).
Zwłaszcza pod drzewka owocowe warto wykopać większe dołki i wpakować tam kupę dobrej ziemi, kompostu i obornika (jeśli masz) i po posadzeniu wymodelować elegancki dołek wokół drzewka (tak przynajmniej radził nam nasz wuj - sadownik).
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Potrzebujesz 25m3 . Trudno na tony powiedzieć, bo zależnie od składu m3 różnie waży.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Ja ostatnio brałem pełną wywrotkę i dałem 200zł, następnego tygodnia ta sama ilość kosztowała już 300 zł. Zawsze najdrożej wychodzi transport...
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub