Kiedy pierwszy raz zakwita ketmia?
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie ketmie, które zasiały się same, kwitły już w zeszłym roku i były nieco mniejsze niż te na Twoich zdjęciach. W tym roku też mają już sporo pączków.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Re: Kiedy pierwszy raz zakwita ketmia?
Różnie podają, w jednym miejscu czytałem, że w 3 roku a w innym, że w 5 roku. Moje doświadczenie jest takie, że ketmia może zakwitnąć już w trzecim roku, choć pewnie bardziej pewne i stabilne kwitnienie będzie od piątego roku. Ja też wysiałem ich sporo i niektóre zakwitły mi już w trzecim roku ale niewiele.
Wszystko pewnie też zależy od warunków w jakich rosną, ze względu na ilość jaką wysiałem zapewniłem im dość kiepskie warunki być może więc to był powód tak słabego kwitnienia.
Wszystko pewnie też zależy od warunków w jakich rosną, ze względu na ilość jaką wysiałem zapewniłem im dość kiepskie warunki być może więc to był powód tak słabego kwitnienia.
Mam nasiona ale nie wiem jak się wysiewa przysypuje się ziemia czy nie jak długo wschodzi
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje wysiałem prosto do gruntu w połowie maja , w ciepłym i cichym miejscu wykiełkowały po około 2,5. tygodniach .
- figaszaste
- 100p
- Od: 11 kwie 2010, o 22:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,ja mam ketmię już kilkanaście lat,zauważyłam że ona lubi ostre cięcie pędów,robię to wiosną,nie żałując gałązek,kwiecia jest mnóstwo.Dziwne jest to że nigdy nie zauważyłam pod krzakiem, w jego pobliżu,ani jednej młodej roślinki.Z nasion też rozmnażałam,wysiewałam je zaraz jesienią na grządkę,roczne siewki pikowałam następnej jesieni już na miejsca stałe,kwitły w następnym sezonie.Lubią odrobinę nawozu dla kwasolubnych np-azalii.
jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
Czyli ketmia nie potrzebuje stratyfikacji Tak?
- figaszaste
- 100p
- Od: 11 kwie 2010, o 22:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczej tak,wysiane nasiona jesienią na grządkę,jednak przechodzą okres chłodów.
jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
Ojczyzną ketmii syryjskiej są Chiny,Indie i Korea,gdzie zim z temperaturami minusowymi prawie nie ma,z wyjątkiem Chin,tak więc nasiona ketmii nie wymagają stratyfikacji i doskonale wschodzą wysiane w domu do doniczki w kwietniu ,albo w maju na grządce.Lubią przepuszczalną ,żyzną ziemię i słoneczne stanowisko,wtedy kwitną już w trzecim roku po wysianiu.Bardzo ważne moim zdaniem jest słoneczne stanowisko,ale osłonięte od zimnych wiatrów,jeśli spełnimy ten warunek ketmie wcześnie i obficie zakwitną.Pozdrowienia.Gosia.