Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
Jako początkujący ogrodnik, po kupieniu juk (chyba 3 - 4 lata temu) posadziłam je, ziemię zakryłam agrowłókniną i na tp po nasypałam kory. Czekałam i czekałam kiedy zakwitną. W tym roku zdjęłam agrowłókninę, posypałam korą (sosnową) - bo ładnie wygląda... Jedna ślicznie zakwitła (już przekwitła), druga nadal ma ładne wysokie liście. Rosną w przepuszczalnej, lekkiej ziemi, na słonecznym stanowisku. zawsze je nawożę, w tym roku nawozem do roślin kwitnących.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 sie 2009, o 22:56
W zeszłym roku wycięłam tuż przy samej ziemi przekwitnięty kwiatostan i powiem szczerze bardzo brzydko to wygląda, tak jak by kot wyleżał, ale z boku wychodzą mlode roślinki i zaczęło zasłaniać się to miejsce. Sama zastanawiam się co zrobić teraz z tymi przekwitniętymi łodygami, pewnie zetnę je na wysokośc ok pół metra,żeby nie szpeciły ogrodu.Ponieważ mam ich bardzo dużo, więc zacznę eksperymentować.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bo ma taki charakterek, jak perz. Pomóc może tylko Roundap, posmarować odrosty pędzelkiem.selli7 pisze:Jak pozbyć się odrostów juki Wykopałam starą roślinę z masą odrostów, kopałam szeroko i głęboko, wyciągałam z ziemi grube jak przedramię korzenie. Teraz rosną na tym miejscu inne rośliny, a ona dalej odrasta
Waleria
Yucca Magdy
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Rodusik
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
Re: Juka ogrodowa
moja juka przezimowała i na wiosnę ją przesadziłam w nowe miejsce i mi znikła całkowicie .Całe lato nic i dopiero w październiku odrosła ,fakt że tylko na jakieś 15 cm ale odżyła a myślałam że padła całkowicie.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Re: Juka ogrodowa
ja juki nie przykrywam, może jednak po przesadzeniu nie zakwitnąć w tym roku