Awokado - problem z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
rosita
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 wrz 2007, o 16:29

Post »

Powiem szczerze, że nie mam zbyt dużego doświadczenia w hodowli awokado ale mam 2 roślinki (wyhodowane z pestki :) ) w pewnym momencie też straciło mi wszystkie liście myślałam ze padło na dobre :( więc odstawiłam donice nic z nim totalnie nie robiłam :!: stało sobie na korytarzu i samo się dzwignęło. Nie musi to moim zdaniem być zbyt duża ilość wody, może mu być np za zimno. Możesz odczekać troche podlewać rzadko może się dzwignie ale to jest tylko moje zdanie - osoby totalnie niedoświadczonej w tym temacie :!:

Może ktoś rzuci inną propozycją sposobu na uratowanie Twojego awokado? :?

a odnośnie doniczek bez podstawka to powiem szczerze ze nie lubie takich, bo w razie czego jak przeleje jakiejś roślince wode to zawsze wylewam potem z podstawka nadmiar wody. Kiedyś w doniczce bez podstawka korzenie mi zgniły w mojej dracenie :x .
Awatar użytkownika
Paprykarz
50p
50p
Od: 10 sie 2008, o 22:37

Awokado

Post »

Witam !
Oto moje awokado ma już 1,5 roku. Bardzo lubi wodę.
Ale dolne liście brązowieją a niektóre u góry się "skręcają"
Obrazek
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bo ma za suche powietrze awokado powinno być przynajmniej trzykrotnie w ciągu dnia zraszane. :wink:
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Paprykarz ,Twoje Avocado kupne czy z pestki? Imponująco duże.
Awatar użytkownika
Paprykarz
50p
50p
Od: 10 sie 2008, o 22:37

Awokado

Post »

Moje awokado wyhodowalem z pestki. Owoc byl dojrzaly, pestke obralem z brazowej skorki nastepnie moczylem w wodzie a potem do doniczki tak aby lekko wystawala glowka. I juz.
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.
rednak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2009, o 20:36

Avocado liście

Post »

Witam od ponad 5 miesięcy hoduje avocado jest ono piękne lecz liście niektóre lekko oklapły ale pojawiły się większe sa drobne brązowe plamki ale wiem jak z nimi walczyć. Moje pytanie jest takie czy są jakieś odpowiednie nawozy do avocado?
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Liście opadają, gdy przesycha ziemia, a powietrze jest suche i gorące.
Po 5 miesiącach uprawy ziemia powinna być jeszcze żyzna, więc nie ma potrzeby szczególnego nawożenia, tym bardziej, że nadchodzi jesień.
(no, chyba, że posadziłeś go w jałowym torfie).
rednak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2009, o 20:36

Post »

Była to ziemia zwykła do kiatów doniczkowych jaką miała moja mama a pytanie jest skierowane na dalszą hodowle
pestek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2009, o 22:50

Post »

A co powiecie na brązowiejące koniuszki liści.
http://img12.imageshack.us/img12/6172/2 ... 435.th.jpg
Co to może być? Będzie sobie rosło w górę pozbywając się dolnych liści czy trzeba mu jakoś pomóc?
Wykiełkowało koło 3mies temu.
x-C-j
---

Post »

Za suche powietrze dlatego schną liście a pozostałe się odbarwiają. Możliwe że za mało również podlewasz. :wink:
pestek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2009, o 22:50

Post »

Czarodziej_ pisze:Za suche powietrze dlatego schną liście a pozostałe się odbarwiają. Możliwe że za mało również podlewasz. :wink:
Czyli na pewno to nie efekty przelania? Wcześniej coś takiego czytałem dlatego ostatnio skąpię mu wody. A z tym powietrzem to możliwy jest jakiś prosty sposób? Worek foliowy na parę dni czy coś w tym stylu? Spryskiwać go jak najczęsciej? Przypuszczam, że słońce nie jest zalecane w takiej sytuacji, dodatkowo będzie suszyć?
x-C-j
---

Post »

Zraszanie przynajmniej trzy razy w ciągu dnia oczywiście nie w pełnym słońcu, doniczkę z podstawkiem ustaw też na większym podstawku wypełnionym stale zalanym wodą keramzytem, avokado lubi wilgotne ale nie mokre podłoże dlatego wody nie możesz mu żałować, od podlania do podlania ziemia powinna przeschnąć na głębokość nie większą jak 2-3 cm. Trzeba tez wziąć poprawkę na doniczkę avokado szybko rośnie w korzenie ale u Ciebie widzę że ma dość dużą ale za płytką doniczkę, kup ziemię dla palm domieszaj 1/3 piasku i posadź w nową głębsza doniczkę (może być palmówka). :wink:
Awatar użytkownika
ewa38
100p
100p
Od: 6 lut 2010, o 10:20

Re: Moje avocado choruje?!

Post »

ObrazekObrazek
Witam ja mam podobny problem z Avocado ,brązowieją mi liście ,nie wiem co to może być , w prawdzie puszcza nowe liście ale stare odpadają
Ewa
Awatar użytkownika
Orquidea
50p
50p
Od: 14 mar 2010, o 00:16

Re: Awokado - problem z liśćmi

Post »

Moje mieszkanie jest chyba wymarzonym miejscem dla awokado. :tan Rośnie w oczach. 2 tygodnie ( :shock: ) po posadzeniu osiąga kilkanaście cm!!! Nie wiem tylko co zrobić, aby zaczęło wypuszczać boczne pędy. Rośnie prościutko w górę, a chciałabym, żeby miało formę drzewka. :)
Poradźcie mi coś jeśli możecie
Pozdrawiam
Vina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2011, o 16:02

Re: Awokado - problem z liśćmi

Post »

Witam serdecznie,

to mój pierwszy post, zarejestrowałam się z prośbą o pomoc dla mojego Avocado. Po około dwóch miesiącach zapomnienia z pestki wykiełkowała piękna roślina, rozrosła się i po około 3 miesiącach kupiłam większą doniczkę i zdecydowałam się ją przesadzić. Kupiłam ziemię, dodałam trochę nawozu dla roślin i po około tygodniu od przesadzenia na liściach pięknie rosnącego jak do tej pory Avocado pojawiły się brązowe plamki. Na szpeciele to nie wygląda na pewno, od spodniej strony liścia nic nie widać, żadnych roztoczy,grzybów. Dodam, że roślina nie jest przelana, temperaturę ma odpowiednią, od samego początku była na parapecie od wschodniej strony i jak do tej pory a właściwie do tego przesadzenia nic jej nie było. Liście poza brązowieniem powoli usychają. Może ktoś poradzi co zrobić? Może zastosować jakiś oprysk? Naprawdę cieszyłam się, że pięknie rośnie...

Poniżej link do zdjęcia, gdzie są plamy na liściach. Powoli plamy pojawiają się na wszystkich. Najpierw małe brązowe kropeczki, które z czasem się łączą.
http://imageshack.us/photo/my-images/14 ... 0097d.jpg/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”