Ogrody botaniczne, parki, itp.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak , prace Niki de Saint Phalle są ozdobą wielu europejskich miast.Najbardziej znana jest chyba OLBRZYMKA ( Ona) ze Sztokholmu , albo fontanna Strawińskiego obok Centrum Pompidou w Paryżu, czy wreszcie baloniki-nany, które można kupić w sklepach muzealnych wszędzie na świecie.mme33 pisze:Ewelinko wspaniałe zdjęcia i dziękuję ci za tą fotorelacje.
Autorka ta jest bardzo popularna w Szwajcarii.Mnóstwo osób posiada jej rzeżby,co prawda ja spotkałam mniejsze egzemplarze i przyznam że robią wrażenie.Wprowadzaja taką inność i stają się centralnym punktem obok którego nie da się przejść obojętnie.
W hali głównej dworca w Zurychu wysoko nad głowami , wisi ogromny anioł dzieła Niki de Saint Phalle.
Niki była piękną kobietą i modelką zanim zaczęłą tworzyc.
No ale mieszkać w takich wnętrzach....czy ktoś by potrafił?
Miejsce to powinno być w każdym przewodniku(jak słusznie zauważyłaś)
Mnie skusił właśnie artykuł Krystyny Jandy Ogród położony jest rzeczywiście z dala od toskańskiego regionu Chianti, a turyści poprzestają z reguły na zwiedzaniu właśnie tych okolić. Ale południowo-wschodnia Toskania ( Etruria) ma też wiele do zaoferowania.Tamaryszek pisze:Wycieczka do Ogrodu Tarota bardzo ciekawa! To rzeczywiście dziwaczne miejsce , ale interesujące. Czytałam o tym ogrodzie relacje Krystyny Jandy, wielbicielki Toskanii. Niestety, podczas mojego pobytu w T. tam nie dotarłam, na pewno nadrobię to następnym razem, Twoje zdjęcia do tego zachęcają.
-
Byłam w Tosanii dwa razy, niestety, tylko po 7 dni - a skoro tam wszystko jest piękne - to ile można zobaczyć w tak krótkim czasie...? A lubię też zajrzeć do muzeum, obejrzeć freski w katedrze, a tego tam tyle...No, i w rezultacie nigdy nie dojechałam bardziej na południe. Ale wiesz, czytając ten artykuł stwierdziłam,że pomysł Jandy na wakacje jest doskonały, że też mogę jeździć tylko tam ( albo prawie...) i co roku. Może się uda !
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Re: Ogrody botaniczne, parki, itp.
Halo ! Nie wierzę ,że po wakacyjnych i wczesnojesiennych wycieczkach nie macie zdjęć ciekawych ogrodów botanicznych , parków krajobrazowych czy arboretów... Pokażcie miejsca jeszcze tu nie prezentowane . Jesień to przecież najlepszy czas , by się w takich zdjęciach zatopić...
Olu piękne i jak się tak obejrzy jeden post po drugim to dopiero widać że każda pora roku niesie odmienne wrażenia.
Gdzieś na wcześniejszych stronach powinny być moje zdjęcia Arboretum w Rogowie z pełni kwitnienia azalii i różaneczników.
Dopisuję po chwili:
Na stronie 19 tego tematu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252
macie moje zdjęcia z wiosny
Gdzieś na wcześniejszych stronach powinny być moje zdjęcia Arboretum w Rogowie z pełni kwitnienia azalii i różaneczników.
Dopisuję po chwili:
Na stronie 19 tego tematu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252
macie moje zdjęcia z wiosny
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Gogi, chyba namówię eM-a i pojedziemy tam wiosną.Dzięki za link.
-
Rzeczywiście warto pojechać do Rogowa, i wiosną i jesienią. W ostatnim programie "Maja w ogrodzie" pokazywano jesienne barwy tego arboretum. Może się wybiorę w przyszłym roku.Póki co - fajnie popatrzeć na zdjęcia.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wspaniale się prezentują. Te klony palmowe są piękne. Mają wspaniały
pokrój. Takie dwa duże okazy też rosną w Chorzowskim parku ale ta kolekcja
w Rogowie to dopiero coś
pokrój. Takie dwa duże okazy też rosną w Chorzowskim parku ale ta kolekcja
w Rogowie to dopiero coś