Sadzonki żywotnika i ich zimowanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
wojar20
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lip 2007, o 13:27

Sadzonki żywotnika i ich zimowanie

Post »

Witam!
Pobrałem sadzonki z dorosłych thuji, tak jak podręcznik to przykazuje, teraz zaczynają się ukorzeniać, trwa to mniej więcej trzy miesiące czyli ok. października, czy te sadzonki mogę zostawić w doniczkach na zimę, czy sadzonką nic sie nie stanie? ewentualnie jak je zabezpieczyć na zimę. posadziłem większość w doniczkach 10x10 o głębokości ok. 10 cm.

Jest ich ponad 500 więc do domu nie mam jak ich wziąć, kupiłem ziemię, będę się budował, więc za 3-4 lata sadzonki będą ładnie wyglądały, a dom może już będzie.

Poprawiono literówki
Obrazek
Awatar użytkownika
gofimi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 kwie 2007, o 22:54

Post »

Moje w tym roku stały na świeżym powietrzu, ale są to sadzonki dosyć duże ok.50 cm i zima była w miarę łagodna. Nie wiem czy takie malutkie dadzą sobie radę.
A ja dopiero tworzę.....
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli te sadzonki stoją na tej zakupionej ziemi :D to nie ma żadnego problemu -po prostu w końcu października lub na początku listopada (przed nadejściem mrozów)weź szpadel i lekko je okop - zasyp ziemią .
Możesz również kupić za przysłowiowe grosze w stolarni trociny, którymi możesz zasypać na zimę te sadzonki.
Trociny wykorzystasz potem do podsypania posadzonych żywotników.
W mojej stolarni płacę jedynie jeśli chcę mieć wióry - trociny mam za darmo , inna sprawa,że ja nie potrzebuję zabezpieczać tak dużej ilości roślin więc i trocin potrzebuję zaledwie kilka worków.
Radzę jednak zajrzeć do stolarni ,z tego co wiem trociny dla stolarza to śmieci a nam przydają się bardzo.
wojar20
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lip 2007, o 13:27

Post »

obyspać te doniczki ze wszytskich stron ziemią? czy moge postawić te doniczki w kwadraty po 10 szt. doniczek z kazdej strony i obsyapć z zewnetrznej strony,chociaż wg mnie raczej z każdej strony, ale i pracy więcej.

zasypać ziemią te sadzonki całkowicie czy tak zeby wystawaly czubki?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Zasypać doniczki tzn zabezpieczyć korzenie a to oznacza obsypanie doniczek z każdej strony niestety -
bo jeśli nadejdą syberyjskie mrozy rzędu 40 stopni C to nic nie poradzimy.:(
Faktycznie to jest świetny pomysł - pogrupować je i potem zasypywać .
Jednak nie baw się łopatką-za dużo tego masz i spokojnie operuj szpadlem jeśli jakaś sadzonka przysypie się to nic jej się nie stanie do wiosny -spokojnie. :D
renata123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lip 2007, o 12:54

Post »

czy ja dobrze rozumiem że takie sadzonki nie muszą mieć zimą światła? bo skoro je zasypiemy to przecież będą tego pozbawione, czy mimo wszystko nic im się nie stanie?, a jeśli wstawię je na zimę do chłodnej piwnicy w której są małe okna więc jest takie nasłonecznienie średnio-małe, czy wówczas te doniczki trzymać też pod folią czy nie?
ja swoje sadzonki mam w takich skrzyniach po ok 150-200 szt w jednej, ale zastanawiam się jak poznać że puściły korzonki, nie chcę ich po kolei wyjmować i marnować, czy czekać do wiosny aż zaczną puszczać nowe pędy? i dopiero je z tych skrzyń wysadzać czy jak to zrobić?

i jeszcze jedno odnośnie przezimowania: czy ja mogę takie skrzynie trzymać na powietrzu i zasypać sadzonki trocinami, przykryć jeszcze taką pianką co to pod panele się kładzie może czymś jeszcze na to , jak radzicie?
Awatar użytkownika
smelbo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 lip 2007, o 19:56

Jak zimować sadzonki - żywotnik tuja świerk sosna...

Post »

Witam wszystkich,
jakieś 3 miesiące temu zasadziłem około 100 ziarenek tuj (nie pamiętam jaka odmiana). Wczoraj przesadziłem je do doniczek bo wcześniej miałem na takiej małej palecie. 71 z tych ~ 100 wyrosło i teraz mam takie pytanie. Ponieważ na samym dole przy każdym drzewku są takie 2 największe liście - je trzeba oberwać czy to tak ma być i sie to zostawia?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie mnóstwo iglaków się samych wysiewa i nigdy nic nie obrywam.Te pierwsz igiełki same odpadną tylko po jakims czasie.Dalej prowadz sadzonki w doniczkach Jak juz będą miały 15-20 cm mozesz je wsadzic do gruntu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

Smelbo,
potrzymaj w doniczkach ze dwa sezony a następnie wysadź do gruntu. Doniczki spore, więc przesadzać nie musisz.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
smelbo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

no ale jak poobrywam to coś się stanie? może będą szybciej rosły?
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

A jak obrywając wyrwiesz siewkę?
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
smelbo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

to zrobię to delikatnie :P
tylko nie wiem czy tak się powinno robić czy nie? dlatego pytam na forum, możę ktoś hoduje tuje z nasion.
renata123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lip 2007, o 12:54

Post »

a gdzie trzymałeś te nasiona po wysianiu, mąż też wysiał ok 2 m-cy temu nasiona thui , trzymamy je na zewnątrz ale osłonięte pod zadaszeniem, niestety do tej pory nie pokazała się ani jedna :cry: , czy często trzeba podlewać? po jakim czasie zaczęły ci wschodzić?
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

smelbo pisze:no ale jak poobrywam to coś się stanie? może będą szybciej rosły?

Nie należy obrywać liścieni na siewkach żywotników.Może to nawet chwilowo zahamować tempo wzrostu.Ranka powstała po oberwaniu liścienia to "otwarte drzwi" dla zarodników grzybów.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

renata123 pisze:a gdzie trzymałeś te nasiona po wysianiu, mąż też wysiał ok 2 m-cy temu nasiona tui , trzymamy je na zewnątrz ale osłonięte pod zadaszeniem, niestety do tej pory nie pokazała się ani jedna :cry: , czy często trzeba podlewać? po jakim czasie zaczęły ci wschodzić?
Nasiona ,które nie przeszły stratyfikacji mogą przelegiwać do następnej wiosny.Ziemia powinna być stale lekko wilgotna.Skrzynkę z nasionami zimujemy na zewnatrz.W połowie kwietnia lub na początku maja zaczną wschodzić.Siewki chronić przed przymrozkami.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”